24.11.2014

„Torte i to“ u gradu baklava

Pre osam godina, iz jednog prijateljstva se izrodila slatka poslovna saradnja – franšizu „Torte i to“ iz Zagreba u Sarajevo su donele Sandra Jelin-Kadrić i Emina Kadrić.

Kada su Sandra Jelin-Kadrić i i Emina Kadrić u jesen 2005. krenule u posetu prijateljici Martini Bračić u Zagreb, nisu ni slutile da će se iz tog druženja izroditi i uspešna poslovna saradnja. Naime, Martina je već imala svoj biznis – poslastičarnicu „Torte i to“, a Sandra i Emina su gotovo u trenu dobile želju da istu vrstu posla pokrenu i u Sarajevu.

Sandra Jelin-Kadrić Fot. Sandra Jelin-Kadrić

Saradnja još traje i vjerujem da će tako ostati još dugo vremena. Naša iskustva sa davaocem franšize su izuzetno pozitivna. Mi smo prije svega prijatelji sa Martinom, pa tek onda poslovni partneri. Naučile smo odvojiti poslovna pitanja od privatnih. Vrlo lako rješavamo nepredviđene situacije i moguće prepreke na koje naiđemo. Poštujemo jedni druge i njegujemo naš odličan odnos i komunikaciju.

Ugodan vikend dobio je svoj pečat kada nas je Martina uz kafu poslužila svojom savršenom tortom od sira. Prva nas je degustacija ove delicije impresionirala toliko da smo vrlo brzo odlučile ne prepustiti još jednu ideju onom „mogle bismo, trebalo bi, bilo bi dobro, jednom ćemo“. Od tog prvog zalogaja poželjele smo „Torte i to“ donijeti u Sarajevo. Ne samo kao jednu zapakovanu slasticu – nego kao koncept! – objašnjava Jelin-Kadrić kako je franšiza „Torte i to“ našla svoj put do Bosne i Hercegovine.

Do leta 2006, a pre nego što je došla na „slatku“ obuku u Zagreb, Sandra Jelić-Kadrić je radila u državnoj firmi kao inženjer hortikulture. Upisala je i magistarske studije, ali su se okolnosti u međuvremenu promenile. – Pojavio se adrenalin i apsolutni izazov pod imenom „Torte i to“. Martina je bila oduševljena idejom da otvorimo „Torte i to“ u Sarajevu, ali jedan od osnovnih zahtjeva je bio da mi, kao primatelji franšize, budemo aktivno uključeni u posao. Nekako, bez puno razmišljanja i dilema, odluka je pala – ja dajem otkaz u svojoj firmi i krećem u „slatke vode“. Neobično, prije obuke sam u životu napravila nekoliko torti, ali oduvijek sam voljela kuhati i eksperimentisati sa hranom – kaže ona.

Torte i to, Sarajevo, enterijer

Foto: Torte i to Sarajevo

U početku je kod određenog broja ljudi iz njenog najbiližeg okruženja, roditelja i nekolicine prijatelja, postojala neverica, pa čak i, kako sama kaže, zabrinutost u ispravnost odluke. S druge strane, njen suprug, Emina i ona su bili odlučni i puni optimizma. – Danas smo odlično uigrani tim koji stoji iza koncepta „Torte i to“ u Sarajevu – kaže ona.

Sarajevska poslastičarnica je ujedno i prva franšiza poslovnog koncepta iz Zagreba. Franšizni paket je, kako kaže Sandra Jelin-Kadrić, dogovoren još te 2006. kada su otišli na obuku u Hrvatsku.  – Saradnja još traje i vjerujem da će tako ostati još dugo vremena. Naša iskustva sa davateljem franšize su izuzetno pozitivna. Mi smo prije svega prijatelji sa Martinom, pa tek onda poslovni partneri. Naučile smo odvojiti poslovna pitanja od privatnih. Vrlo lako rješavamo nepredviđene situacije i moguće prepreke na koje naiđemo. Poštujemo jedni druge i njegujemo naš odličan odnos i komunikaciju – kaže.

Emina Kadrić, Torte i to

Sandra Jelin-Kadrić i Emina Kadrić (na slici) u jesen 2005. krenule su u posjet prijateljici Martini Bračić u Zagreb, a nisu ni slutile da će se iz tog druženja izroditi i uspješna poslovna suradnja. Martina je već imala svoj biznis – slastičarnicu "Torte i to", a Sandra i Emina su gotovo u trenu dobile želju da istu vrstu posla pokrenu i u Sarajevu.

Zaštitni znak, torta od sira, odlično se prodaje i u „gradu baklava“ i ona je „apsolutni hit“, najprodavanija torta. – Mnogi ljudi su prilikom prve degustacije bili skeptični i poprilično rezervisani, jer su očekivali da torta od sira ima pravi „sirasti“ ukus, ali vrlo brzo je upravo cheesecake mnogima postao favorit. Nema ništa ljepše od mogućnosti izbora. Nekada vam je nepce apsolutno spremno za zalivene kolače, a onda imate periode kada bi kremaste delicije. Na našim koordinatama baklava i cheesecake se super slažu – objašnjava ona.

Gotove recepte dobijaju od tvorca koncepta Martine Bračić. Svakako mogu da daju predloge, ali, ipak, proverena receptura dolazi iz Zagreba. – Nerjetko pričamo o novim receptima, šta nam se jede, koja kombinacija bi mogla biti fina i slično, ali Martina je zadužena za finalni recept – kaže ona.

Za njihov posao je, kako kaže, najbolja promocija preporuka mušterija. – Mi smo na samom početku pokretanja koncepta „Torte i to“ u Sarajevu podijelili mnogo torti. I danas to činimo. Većinom jednu tortu proba bar četiri-pet ljudi. Ukoliko su oni zadovoljni proizvodom, dobar glas se brzo širi. Mi se jako mnogo trudimo da kvalitet bude kontinuirano isti. Nema variranja. Kvalitet proizvoda je kod nas konstanta! – kaže Sandra. – Naravno, bilo je dosta intervjua, naših sponzorstava i podrške mnogih projekata. Promocije nikada dosta – dodaje.

Vesna Lapčić

Novinar
Piši autoru

želite više?

newsletter Franchising.rs

If you see this, leave this form field blank