Škola matematike 2plus2 ima edukativne centre u Poljskoj, Češkoj, Ukrajini i Kazahstanu, a početkom ove školske godine franšiza je stigla i u Srbiju. Prvi franšizni centar otvoren je u Novom Sadu.
Sreda
26.11.2014
Poljska hotelska grupa Orbis postala je nosilac master franšize francuskog lanca Accor za područje Srednje Evrope. Orbis dobija pravo da mrežu razvija i u ovom regionu.
 

Orbis je najveća hotelska grupa u Poljskoj, koja nudi 12.000 soba u 63 objekta. Drži hotele pod brendovima Sofitel, Novotel, Mercure, ibis, ibis Styles, ibis Budget – i do sada je pokrivala tržište Poljske i baltičkih zemalja (Litvanija i Letonija). Portfelj grupe van matičnog tržišta će biti značajno proširen, budući da je potpisala ugovor sa dosadašnjim strateškim partnerom – francuskim hotelskim lancem Accor. Da podsetimo, još pre mesec dana Orbis je dobio ponudu da preuzme 46 Accorovih hotela u Srednjoj Evropi, a za transakciju je trebalo da izdvoji 142,3 miliona evra.

Potpisivanjem ugovora, poljska grupa je postala nosilac master franšize za Accorove hotelske brendove i dobila pravo da razvija mrežu u 16 zemalja Srednje Evrope – što će uključiti i Hrvatsku, Srbiju, Mađarsku, Rumuniju i Moldaviju.

Transakcija se u potpunosti uklapa u našu strategiju, jer već određeno vreme planiramo da pojačamo razvoj u ovom delu Evrope. Posle pregovora s Accorom, licenca za razvoj mreže je sa 10 proširena na 16 zemalja, a trajanje franšiznog ugovora sa 15 povećano na 20 godina. Smatramo i da je cena prihvatljiva. To je potvrdila detaljna analiza koju su sproveli naši konsultanti. Orbis danas ima mnogo novca, a nema nikakve obaveze prema bankama – kaže Gilles Clavie, generalni direktor hotelske grupe Orbis.

Prema podacima konsultantske kuće Horwath HTL, u gradovima Vroclavu, Poznanju, Gdanjsku, Lođu i Šćećinu 50 posto hotelskog kapaciteta obezbeđuju hoteli grupe Orbis. U Varšavi i Katovicama, taj udeo je i veći – čak 80 posto soba pripada hotelima ove grupe.   

Orbis u Srednjoj i Istočnoj Evropi

Pored 63 hotela u Poljskoj, pod brendovima grupe Orbis posluju i 43 hotela na stranim tržištima. Mreži bi trebalo dodati i još osam hotela koji su u izgradnji. Objekti pripadaju različitim kategorijama – od hotela sa jednom do luksuznih hotela sa pet zvezdica.

Ukupan broj hotela grupe Orbis, u Poljskoj i u inostranstvu, uskoro će biti veći od 110. Kupili smo hotele u dobrom stanju, koji se uglavnom nalaze u glavnim gradovima. Orbis već ima stručno osoblje koje radi u međunarodnom okruženju i koje dobro poznaje stanje i uslove poslovanja na lokalnim tržištima. Siguran sam da će i Orbis i hoteli na novim tržištima imati koristi od međusobne saradnje i da će brzo postići željenu sinergiju – kaže Ireneuš Vengovski, potpredsednik Orbisa.

Za investitore i preduzetnike koji razmišljaju o pristupanju hotelskoj mreži Orbis, jedan od važnih kriterijuma biće lokacija i veličina objekta. Strategija razvoja, međutim, ne podrazumeva širenje lanca isključivo u velikim gradovima, već i u manjim, gde Orbis do sada nije bio prisutan. Najvažniji uslov je da grad ima dovoljno potencijala za razvoj poslovnog ili klasičnog turizma. Vlasnici franšiznih hotela ne moraju da imaju iskustvo u hotelijerstvu, jer će dobiti svu potrebnu podršku za obavljanje svakodnevnih aktivnosti – pomoć u svakoj fazi izgradnje i opremanja hotela, sistem rezervacije, pomoć u marketingu i svim aspektima tekućeg poslovanja.


Nataša Bogojević
Novinar