​Interesovanje za franšizu “bio&bio“ postoji u susednim zemljama Hrvatske, a kompanija Biovega, u čijem je sastavu posluje pomenuti lanac trgovina, definisala je strategiju za nastup na tim tržištima.
Četvrtak
27.11.2014
Hrvatski lanac trgovina eko-proizvoda "bio&bio" ima nameru da se kroz franšizing proširi i u susedne zemlje.
 

Žana Hinek, direktorka prodaje i marketinga u kompaniji Biovega, koja je i vlasnik trgovina bio&bio, kaže da su definisali strategiju za širenje na susedna tržišta jer interes postoji, kao i konkretne ponude. S druge strane, na domaćem tržištu, usled velike krize koja još uvek opterećuje privredu Hrvatske, ovaj lanac trgovina, koji je prvu franšizu otvorio još pre 11 godina, nastaviće širenje uglavnom kroz sopstvene trgovine. – Bio&bio trgovine eko-proizvoda šire se samo organiskim rastom, odnosno, otvaranjem sopstvenih radnji u trenucima kada sistem ima dovoljno resursa za te investicije. Tu strategiju i dalje nastavljamo dosledno da sprovodimo – objašnjava Hinek.

Ona kaže da će u narednom periodu preuzeti jednu od svojih franšiza, koja će tako ponovo preći u vlasništvo tvrtke Biovega. Na žalost, sa jednim primaocem franšize je prekinuta saradnja i ta trgovina je zatvorena, kaže Hinek. S druge strane, nastaviće da jačaju odnose sa ostalim primaocima franšize. – Sve ovo je uobičajena promjena koju doživljavaju franšizni koncepti u fazi pune zrelosti, što bio&bio franšiza i jeste, s obzirom na staž od 11 godina – kaže Hinek.

Tokom ove godine otvorena je još jedna Bio&bio prodavnica, i to s novim vizuelnim identitetom i novim rasporedom i načinom izlaganja robe. Jedna od postojećih trgovina je preseljena na bolju lokalciju.

U ovom trenutku veliki značaj pridajemo jačanju ponude i usluge u trgovinama, posebno u želji da dostupnijim učinimo lokalne eko-proizvode, kao i da pozicioniramo našu „robnu marku“ – objašnjava Hinek.


Vesna Lapčić
Novinar