Kupci u Češkoj će od iduće godine u okviru jedne radnje moći da kupe voćne sokove i sladolede brenda Fruitisimo, kao i tradicionalne češke proizvode sa domaćinskih farmi koje dobavlja Naš Grunt.
Sreda
10.12.2014
Dva franšizna koncepta iz Češke – Naš Grunt i Fruitisimo – odlučili su da udruže snage i svoje proizvode ponude „pod istim krovom“.
 

Pod imenom Fruitisimo u Češkoj se već deset godina razvija koncept barova za prodaju sladoleda i sveže ceđenih sokova. Kompanija ima 40 prodajnih mesta, a najčešće se nalaze u tržnim centrima. S druge strane, Naš Grunt je jedna od zanimljivijih, izvorno čeških franšiza koja pod svojim brendom okuplja mrežu prodavnica „domaćinskih“ prehrambenih proizvoda. Ovih dana, predstavnici kompanija, međutim, pregovoraju o specifičnom obliku saradnje.

Iduće godine, Fruitisimo i Naš Grunt bi trebalo da otvore demo-jedinicu – dućan u kome bi se prodavao asortiman i jedne i druge kompanije. Tako će, pored voćnih sokova i sladoleda brenda Fruitisimo, kupci na istom mestu moći da kupe i tradicionalne češke proizvode sa domaćinskih farmi koje dobavlja Naš Grunt – mesne prerađevine, sireve, hleb, mleko, med, jaja, sveže povrće i voće...

Ova kombinacija bi potencijalno mogla da privuče veći broj kupaca, kao i veći broj ljudi zainteresovanih za franšizu, ali i da, naravno, optimizuje troškove najma i ostalih režija... – kaže Jirži Malek, direktor kompanije Naš Grunt. Najavljeni projekat je još uvek u fazi pripreme i testiranja. Fruitisimo proizvodi se, zapravo, već prodaju u nekim od postojećih Naš Grunt radnji.

U novom projektu, i pored simbioze, obe kompanije će nastaviti da rade kao zasebne jedinice, a oni koji budu zainteresovani za ovakav koncept radnje, moraće da kupe franšize oba sistema. Koncept, međutim, nije namenjen postojećim primaocima franšize. – Teoretski, naši sadašnji primaoci bi mogli da dodaju i bar sa Fruitisimo proizvodima, ali većina njih u ovom trenutku nema dovoljno veliki prostor. Ovaj projekat je pre svega namenjen novim primaocima – objašnjava Jirži Malek.

Naš Grunt za sada ima 32 radnje – među njima, najviše je franšiznih. U kompaniji takođe razmišljaju i o novim tržištima – potencijalne partnere već traže u Slovačkoj.

Fruitisimo je ove godine proslavio deset godina poslovanja. Ulazak u novu dekadu obeležiće najpre saradnja sa kompanijom Naš Grunt. Nadaju se da će ovim projektom svoj franšizni koncept uspeti da „izvedu“ na lokacije bliže ulici i prometnim delovima grada.

Izvor: Franchising.cz


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar