Za pokretanje fast food restorana u kojem bi se prodavali girosi potrebno je oko 7.000 evra.
Utorak
27.11.2012.
Borko Lazović je prvo bio primalac franšize. Potom je kreirao svoj sistem i postao davalac. Trenutno, posluje kao distributer - girosa; ali i dalje razmišlja o franšizingu kao poslovnom modelu.
 

Borko Lazović, vlasnik fast food-a Giros Borko, isprva je i sam bio primalac franšiže. Nekoliko godina je prodavao peciva kompanije Fornetti. Uvidevši snagu koncepta, odlučio je da pokuša da razvije franšiznu mrežu, ali prodajući - giros.
– Nekoliko godina sam letovao u Grčkoj i giros mi se učinio primamljivim. Gotovo da se uopšte nije prodavao u Beogradu. Želeo sam giros da preselim iz Grčke u Srbiju – kaže Lazović.

Pre šest godina otvorio je sopstveni fast food lokal u centru Zemuna, a nakon četiri godine dao i prve franšize za dva lokala u Beogradu. Međutim, Lazović kaže da se nenadano brzo „opekao“ sa primaocima franšiza.

– Giros je specifičan i zahteva određenu umešnost pri pečenju. Ukoliko neko ko posluje pod mojim brendom, na primer, ne ispeče meso kako treba, može da nanese veliku štetu ugledu kompanije – kaže Lazović. U svakom slučaju, sa prva dva primaoca franšize poslovanje nije teklo kao što se očekivalo, i te dve radnje su zatvorene.

Lazović je od tada počeo da se bavi isključivo distribucijom mesa za druge restorane, mada ni jednog trenutka nije u potpunosti odustao od ideje širenja putem franšize. Lazović naglašava da sada postoje dve opcije za one koji žele da prodaju njegov giros: da posluju franšizno - pod njegovim brendom i uz podršku njegove kompanije; ili klasičnom distribucijom - da uzimaju meso za giros od njega, a da svoj brend razvijaju sami. Sam Lazović se i dalje radije odlučuje za drugu opciju, ali nije odustao od franšiza - za desetak dana bi trebalo da bude otvoren franšizni objekat u Omladinskih brigada na Novom Beogradu.

Spravljen po grčkoj recepturi, od pilećeg ili svinjskog mesa, giros Borko trenutno može da se proba u 15 fast food restorana koji se nalaze u Subotici, Sremskoj Mitrovici, Vranju, Novom Sadu i Beogradu.

– Vlasnici tih lokala girose naručuju od mene. Takođe, bez obzira što ne postoje striktne obaveze, pomažem im u opremanju lokala, nabavci opreme, savetujem ih na početku poslovanja ne bi li izbegli određene teškoće koje sam i sâm iskusio na početku – objašnjava Lazović i dodaje da je za pokretanje ovog biznisa potrebno oko 6.000 ili 7.000 evra u zavisnosti od opreme koja se nabavlja.

Mnogi davaoci franšize kažu da su veoma oprezni i da pažljivo biraju primaoce franšize, jer je očuvanje brenda u velikoj meri obaveza i primaoca franšize. Poslovanje, međutim, često ne ide željenim tokom, posebno kada su tržišta – kao srpsko – u razvoju, a time je i svest o obostranom interesu u franšiznom sistemu nedovoljno razvijena. I pored realnog izazova, ne znači da treba odustati od franšize kao koncepta – baš kao u slučaju Borka Lazovića. Odgovornost je pri tom veća za kreatora i davaoca franšize – da adekvatnom pripremom, kvalitetnom obukom i pažljivom selekcijom – često i uz stručnu pomoć sa strane – odabere dobre primaoce za svoj sistem.


Vesna Lapčić
saradnik

POPULARNO NA FORUMU

Papa John's osvaja Kinu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Više od italijanskog restorana

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Knedle stižu u Zagreb

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Riblji delikatesi i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Nova franšiza u susedstvu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Pizza Hut budućnosti

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.