Istina, teže je biti primalac franšize, ali kada vidim napredak od trenutka kada sam održala svoj prvi čas kao Helen Doron učitelj – nasmejana lica dece i njihovih ponosnih roditelja, moj tim pouzdanih Helen Doron učitelja – shvatim koliko mi ova franšiza znači.
Petak
26.12.2014
Nakon što je godinu dana radila kao učitelj sa licencom Helen Doron, Doris Klenert se odvažila na "korak više" – postala je primalac franšize Helen Doron i otvorila studio za učenje engleskog jezika.
 

Početkom avgusta 2014. u Lendavi, malom mestu na severoistoku Slovenije, na samoj granici sa Mađarskom, otvoren je Helen Doron studio za učenje engleskog jezika. Primalac franšize Doris Klerent prvo je godinu dana radila kao samostalni učitelj sa licencom Helen Doron metode, da bi se nakon pozitivnog iskustva odlučila i za korak više. Iako studio radi tek nekoliko meseci, priznaje da joj se sa tim korakom otvorio “čitav svet novih prilika i izazova” za koje nije ni mislila da su mogući. 

Dok sam bila učiteljica moj posao je bio ispunjen zanimljivim trenucima sa đacima i njihovim roditeljima, ali upravljanje sopstvenim studijom ipak znači mnogo više. Iako i dalje uživam u radu sa decom, sada postoji i deo administrastivnog posla, koordinacije, brige o marketingu i prodajnim aktivnostima. Istina, teže je, ali kada vidim napredak od trenutka kada sam održala svoj prvi čas kao Helen Doron učitelj – nasmejana lica dece i njihovih ponosnih roditelja, moj tim pouzdanih Helen Doron učitelja – shvatim, zapravo, koliko mi ova franšiza znači – kaže Doris Klenert.

Pre ulaska u “Helen Doron svet”, Doris je bila učiteljica engleskog i nemačkoj jezika u jednoj lokalnoj osnovnoj školi. Taj posao je radila deset godina. Pohađala je brojne seminare i uživala u otkrivanju novih metoda i principa učenja engleskog jezika. Kada je otkrila Helen Doron, odmah je, kako kaže, znala da želi da bude “deo pokreta”. – Volela sam svoj prethodni posao, ali se on ne može porediti sa trenutnim poslom. Helen Doron metod je zaista poseban i verujem da svi možemo da naučimo mnogo na osnovu njega. Deca vole naš način predavanja i ne vide to kao obavezu već kao zanimljivu i živu igru – objašnjava Klenert.

Ističe da je velika prednost franšize i to što je – deo grupe. Iako je navikla da radi sama, priznaje da joj je s vremena na vreme potreban neko sa kim bi razgovarala o podučavanju, deljenju iskustava, reklamiranju. – Sada imamo redovne sastanke, primalaca franšize i predavača, razgovaramo telefonom, zaista mnogo pomažemo jedni drugima. Mi smo kao velika porodica, u kojoj uvek mogu zatražiti pomoć, makar samo pozvala kolegu za savet. S druge strane, podrška postoji na više nivoa – imamo pristup portalu gde možemo da pronađemo sve materijale za podučavanje, kao i gotov materijal za marketing. Takva podrška je vrlo efikasna i štedi vreme, posebno u ranoj fazi, jer sam još uvek “mladi primalac franšize”. Za sada uviđam samo prednosti toga što sam deo franšiznog sistema – naglašava ona i dodaje da joj svi članovi njene porodice pomažu.

Suprug i sin joj pomažu u pripremi rekvizita koji se prave najčešće u garaži ili kuhinji. Obojica joj pomažu i tokom promocije. Njena majka je veoma dobra u šivenju, a otac uvek ima zanimljive ideje. Pomažu joj čak i prijatelji. – Ipak, najznačajnija “podrška” je moralna podrška mog supruga – naglašava ona.

Posla ima dovoljno za svakoga, te nepovoljne ekonomske okolnosti ne treba koristiti kao izgovor. Ona napominje da je Nina Žerjal, primalac master franšize za Sloveniju, otvorila prva dva centra 2011. godine kada je kriza u toj zemlji bila na vrhuncu. Svakako da je, kako kaže, imala teških trenutaka, ali je uspela da izgradi pozdan franšizni model za sve koji veruju u Helen Doron metodu. – Njen uspeh je podstrek i za mene, jer je pokazala da je sve moguće, čak i ako se naiđe na prepreke na putu do cilja. Potrebno je samo da budemo posvećeni i uporni – ističe Klenert.

Ove godine je kroz njen studio prošlo 70 učenika, a za narednu planira da ih bude barem sto. – Nadam se da ću ostvariti rast od 100 odsto kao što su to postigli neki drugi primaoci Helen Doron franšize u Sloveniji. Naravno, ukoliko se snažno trudite, onda rezultati dođu, pre ili kasnije. Srećom, ja sam pronašla priliku u oblasti koja je već bila značajna u mom životu. Zato je i pokretanje franšiznog studija bila prirodna odluka – kaže ona.


Vesna Lapčić
Novinar