08.02.2015

Računamo na rast

Siniša Ibrahimpašić, primalac franšize Helen Doron i Husse, obogatio je svoj portfelj još jednim franšiznim konceptom – Školom matematike 2plus2.

Znajući da roditelji u Srbiji najčešće svojoj deci plaćaju privatne časove stranih jezika i matematike, Siniša Ibrahimpašić je počeo da traga za novom franšizom. Budući da je primalac franšize Helen Doron i da škola engleskog jezika dobro posluje, verovao je da jedan biznis može potpomoći drugi. – Tražili smo nešto što je kompatibilno poslu kojim se već bavimo. S druge strane, potreba za privatnim časovima uvek postoji. Pored toga, imali smo dovoljno neiskorišćenog prostora u lokalu gde je smeštena i škola Helen Doron. Došli smo do franšize 2plus2, koja je tek počela da se razvija i na matičnom tržištu – Poljskoj. Kako troškovi nisu bili visoki, odlučili smo da uzmemo i tu franšizu – objašnjava Siniša Ibrahimpašić.

Škola matematike 2plus2 Fot. Škola matematike 2plus2

Poljska edukativna franšiza Škola matematike 2plus2 tek je počela da posluje u Srbiji, a veći broj polaznika očekuje se od naredne školske godine.

On dodaje da su za početak uzeli pojedinačnu (single-unit) franšizu, ali da sa vlasnikom koncepta imaju dogovor o „pravu prvenstva“ ukoliko se steknu uslovi ili pojavi interes za master franšizu. – Na početku nismo želeli da pravimo velike troškove zbog čega smo i uzeli single-unit franšizu. Želeli smo da vidimo kako će se poslovanje razvijati u prvih godinu dana.  S druge strane, reč je o mladoj franšizi koja se tek razvija, tako da nismo imali „merljive“ rezultate – kaže Ibrahimpašić.

Škola matematike 2plus2 otvorena je u Novom Sadu početkom oktobra 2014. i kako kaže primalac franšize – još uvek se „uhodavaju“. Najveći problem je, prema njegovim rečima, što je cena privatnog časa značajno pala i što se matematika uči isključivo za bolju ocenu, a ne da bi se shvatila i znala. – Roditelji decu na strani jezik upisuju ne samo zbog bolje ocene ili popravljanja ocene, već da bi znala jezik. Matematika se najčešće uči tek kad treba da se popravi ocena – kaže Ibrahimpašić.

U ovoj školi matematike podučavaju se i deca i studenti, a na raspolaganju im je pet kurseva. – Prave rezultate očekujemo tek od sledeće školske godine. Verujemo da ćemo tada napraviti dobru bazu polaznika – dodaje on.

I dok razvija novu franšizu, Ibrahimpašić kaže da nikako ne zapostavljaju stare poslove. Sa poslovanjem Helen Doron škole su zadovoljni, čak i kad se u obzir uzmu i teške ekonomske okolnosti, dok za Husse kaže da je biznis koji se još uvek razvija. – Tržište hrane za ljubimce je jako čudno – tri meseca beležimo rast, pa tri meseca beležimo pad. Tržište je preplavljeno robom sumnjivog kvaliteta i niskih cena, jer država nedovoljno kontroliše ovaj sektor. Ipak, mi nećemo odustati – dodaje on.

Vesna Lapčić

Novinar
Piši autoru

želite više?

newsletter Franchising.rs

If you see this, leave this form field blank