Mi smo, može se reći, bukvalno iz školskih klupa uskočili u privatni posao nemajući nikakvog prethodnog iskustva u poduzetništvu. Međutim, ako “iza leđa” imate korporaciju i prepoznatljiv brend, jasno je da je poslovanje umnogome olakšano. Biti dio ove velike porodice nosi posebnu draž.
Sreda
25.02.2015
Životne okolnosti odvele su mladi bračni par Hasanović iz Sarajeva u Tuzlu, gde su prošle godine pokrenuli sopstveni posao uzevši Helen Doron franšizu.
 

Senka Kreso Hasanović se prvi put susrela sa metodom Helen Doron kada je njena bratanica Ajša pohađala tu školu engleskog jezika u Sarajevu. – Oduševili smo se radom škole i cijelokupnom metodom rada sa djecom, te smo se počeli više informisati o franšizi – kaže Kreso Hasanović.
Na odluku da postanu primaoci Helen Doron franšize mnogo je uticala i činjenica da je ovaj mladi bračni par okrenut kulturi i obrazovanju.

Kultura i obrazovanje moraju da budu temelj svakog društva – ističe Senka Kreso Hasanović.

Ovakav stav ne čudi. Naime, pre nego što su postali primaoci franšize studirali su književnost i teatrologiju. Senka Kreso Hasanović  je magistar  teatrolog, a zvanje je stekla na Masarikovom univerzitetu u Brnu (Češka), dok je Jasmin Hasanović magistar komparativne književnosti i bibliotekarstva Univerziteta u Sarajevu. – Mi smo, može se reći, bukvalno iz školskih klupa uskočili u privatni posao nemajući nikakvog prethodnog iskustva u poduzetništvu. Pored odlično uređenog franšiznog sistema, najviše nas je privukla ideja o radu sa djecom – kažu Hasanovići.

Dosadašnjim poslovanjem su jako zadovoljni, a zahvaljujući ljubavi prema radu sa decom obaveze im ne padaju teško. To što iza sebe imaju davaoca franšize te ni u jednom trenutku nisu sami, daje im, kako kažu, dodatni motiv i snagu koja ih vuče napred. – Ako “iza leđa” imate korporaciju i prepoznatljiv brend, jasno je da je poslovanje umnogome olakšano. Biti dio ove velike porodice nosi posebnu draž. U svakom trenutku znate da se možete osloniti na prvog kolegu iz susjednog centra. Naravno, uspeh ne bi bio moguć da nismo imali izuzetno jaku volju i upornost da uspijemo u poslovanju – objašnjava Senka Kreso Hasanović.

Kada je preduzetništvo u pitanju, briga, kako kažu, nikada ne manjka. Konstantno razmišljaju nekoliko koraka unapred. – Svjesni smo da moramo biti pripremljeni na sve i ni u šta ne možemo biti sigurni, posebno što država vrlo malo olakšava, da ne kažemo otežava, poduzetnicima.  Međutim, trudimo se da ne razmišljamo o tim stvarima. Čvrsto vjerujemo da ukoliko se posao obavlja sa stopostotnim zalaganjem i trudom, sve nedaće će se prevazići. S obzirom da smo na samom početku poslovanja, do sada nismo imali negativnih iskustava – ističe Senka Kreso Hasanović. 

Helen Doron škola u Tuzli radi samo godinu dana, međutim, Hasanovići su zadovoljni odzivom polaznika. Upite su imali i pre otvaranja jer su mnogi roditelji bili upoznati sa metodom rada i jedva čekali početak nastave. – Djeca uče i roditelji su jako zadovoljni. U narednoj godini planiramo nastaviti pozitivan trend učenja. Cilj je da što veći broj Tuzlaka upozna Helen Doron metodu, a samim tim povećamo broj mališana u centru. Zadovoljni roditelji pokazali su nam da su naš način rada i jedinstvena metoda odličan recept za podučavanje engleskom jeziku. Nema razloga zašto i ove godine ne bismo sa osmijehom učili i uživali sa malim Tuzlacima i Tuzlankama – kaže Senka Kreso Hasanović.


Vesna Lapčić
Novinar