Subway ima plan da do 2030. uspostavi mrežu od 100.000 restorana širom sveta.
Sreda
04.03.2015
Subway, najveći franšizni sistem na svetu, priliku za razvoj traži i na malim tržištima. Slovačka je samo jedno u nizu.
 

Iako Slovačka spada u male evropske države, njenu veličinu ne treba nužno doživljavati kao manu, tvrdi Matej Varga, regionalni menadžer Subway-a zadužen za razvoj ovog lanca u Slovačkoj. – Subway, da podsetimo, ima vrlo ambiciozan plan da do 2030. uspostavi mrežu od 100.000 restorana širom sveta. Svesni smo da će ovom kolaču Slovačka pridodati mali broj restorana, ali u kontekstu Istočne i Srednje Evrope, može da bude jedan od glavnih igrača – ističe on.

Za Subway u Slovačkoj 2014. je bila uspešna godina. – Otvorili smo dva restorana i prodali još nekoliko franšiza, tako da tokom 2015. očekujemo snažniju ekspanziju – kaže Varga. To potvrđuju i događaji s početka ove godine kada je otvoren deseti Subway restoran u Bratislavi i prvi u Njitri. Trenutno, pod brendom Subway u Slovačkoj posluje 13 restorana. – Ta činjenica ujedno svedoči o snazi brenda i zadovoljnim primaocima naše franšize – ističe on.

Da broj otvorenih restorana i tempo širenja franšizne mreže nisu zavisili prvenstveno od veličine tržišta, slikovito pokazuje i poređenje sa Češkom, koja je, kako napominje Varga, po teritoriji i broju stanovnika bezmalo dva puta veća od Slovačke, a po tržišnim uslovima i potrošačkim navikama – vrlo slična svom susedu. Češka ima 17 Subway restorana, to jest, tek četiri restorana više od Slovačke.

Uspeh na slovačkom tržištu Varga objašnjava i određenim promenama u navikama i očekivanjima potrošača. – Savremeno doba obeležavaju konstante promene i čovek je primoran da živi brzo. Većina ljudi je takvom tempu života prilagodila i svoj način ishrane. S druge strane, potrošači danas ne traže „brzu hranu“, već zdravije alternative, koncepte koji nude obroke pripremljene od svežih sastojaka, i to određenog kvaliteta. Ovaj trend, zapravo, ide u korist Subway-u, jer je to ono što su radili svih ovih 50 godina. I dalje se drže načela da je kvalitetan proizvod najvažniji, tako da se zemičke za sendviče peku u samim restoranima, a sendviči prave pred mušterijom i sadrže veliku količinu svežeg povrća. Sa ovako postavljenim konceptom, Subway skoro da nema konkurenciju u Slovačkoj – kaže Varga.

***

Među više od 43.000 restorana, koliko američki lanac trenutno ima u 110 zemalja širom sveta, ubraja se i za sada jedini Subway restoran u ovom regionu, otvoren krajem 2013. u Ljubljani. Kompanija je, pak, prošle godine najavila da želi da otvori nove restorane u Sloveniji, ali da primaoce franšize traži i u Hrvatskoj.

Izvor: Franchising.sk

 


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar