JYSK franšiza u Crnoj Gori

Od 37 zemalja u kojima posluje, JYSK je na 13 tržišta prisutan kroz franšizu – odnedavno i u Crnoj Gori.
Sreda
18.03.2015
Danski lanac za uređenje doma JYSK sve češće na nova tržišta ulazi kroz franšizu. Na taj način, odnedavno posluje i u Crnoj Gori.
 

Mada je JYSK u početku uglavnom na tržišta ulazio direktno, sada je u više od trećine zemalja u kojima posluje prisutan kroz franšizu. Nedavno je prva franšizna prodavnica otvorena u Crnoj Gori, a očekuje se dalje širenje mreže u toj zemlji. Salon je otvoren u drugom po veličini gradu, Nikšiću, a primalac franšize već ima iskustvo u maloprodaji, budući da je, kako se navodi u zvaničnom saopštenju, vlasnik supermarketa Hard Discount Laković.

Otvaranje narednog salona za opremanje doma Jysk planirano je, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu kompanije, u narednih nekoliko meseci.

Skandinavski lanac sada posluje u 37 zemljama. U zemljama regiona poslovni model je „mešovit“. U Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu posluje kroz franšizu, dok je u Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku ušao direktno na tržište.

JYSK je nedavno najavio da planira ulazak na tržište Grčke tokom ove godine. U prošloj godini, kako je saopštila kompanija, otvoreno je više od 100 salona.

Vlasnik kompanije Lars Larsen izjavio je da je prošla godina za kompaniju bila fantastična. – Prirodno, potrošači su za nas uvek bili najvažniji, i razvoj koji smo postigli u prošloj godini je rezultat takvog stava – rekao je Larsen.

Ukupan obrt kompanije u prethodnoj godini iznosio je 2,8 milijardi evra, što je deset odsto više u odnosu na godinu dana ranije. Zarada pre kamata i poreza (EBIT) porasla je za četvrtinu i dostigla 396,5 miliona evra.

Prva radnja ovog lanca otvorena je davne 1979, a Jysk grupu danas čini 2.200 salona u kojima radi 19.000 ljudi.


Vesna Lapčić
Novinar