Ovo je pravi grčki sistem, kakav u Srbiji ne postoji. Mi nismo pekara, već mnogo više od toga. Akcenat smo stavili na kombinaciju kafe i peciva, koji vrlo dobro idu „ruku pod ruku“.
Petak
20.03.2015.
Autentični grčki koncept Kralj Coffee – Donuts & Snacks posluje više od godinu dana u Srbiji, a odnedavno nudi i franšizu.
 

U prijatnoj atmosferi Kralj kafea, u beogradskoj ulici Kneza Miloša, mogu se popiti kvalitetna „domaća“ grčka kafa ili Freddo Capuccino, pojesti ukusno pecivo ili salata, zasladiti nekom od pet-šest vrsta krofni i popiti sveže ceđeni sok koji se priprema pred mušterijom.
Gotovo sav asortiman stiže iz Grčke gde se proizvodi u porodičnoj kompaniji, koja snabdeva veliki broj trgovinskih lanaca i kafeterija. I dok u Grčkoj kompanija isključivo razvija distribuciju, odnosno, veleprodaju lisnatih testa, kroasana, krofni i kafe, u Srbiji su odlučili da odu korak dalje. Otvorili su sopstvene kafe-pekare, prvo u Kneza Miloša, zatim i na benzinskoj pumpi na Čukaričkoj padini.

Nakon nešto više od godinu dana „uhodavanja“, odlučili su da ponude i franšizu. – U Grčkoj, kompanija radi više od 20 godina, što je i svojevrsna garancija kvaliteta naših proizvoda. Imamo svoju proizvodnju peciva i kafe i te proizvode uvozimo u Srbiju. Uvozimo čak i fetu koju stavljamo u salate. Ostatak asortimana – suhomesnate proizvode za sendviče, voće i salate – nabavljamo u Srbiji, ali samo proverenog kvaliteta – kaže Slađana Kovačević, menadžerka lokala, ujedno zadužena i za širenje franšizne mreže u Srbiji.

Potencijalnim primaocima franšize na raspolaganju su dva modela saradnje. Prvi podrazumeva da primalac franšize u potpunosti preuzima brend, korporativni dizajn i poslovni koncept. Veličina lokala je fleksibilna i zavisi od toga da li će primalac franšize želeti da ima i mesta za sedenje. Lokal, pak, mora da bude opremljen nalik postojećim, ali ne postoji obaveza da se oprema ili nameštaj nabave kod određenog proizvođača. Ulazna franšizna naknada u ovom slučaju je 3.500 evra, a zauzvrat, primalac dobija kompletni know-how, gotova dizajnerska rešenja za opremanje lokala, i što je najvažnije – temeljnu obuku, posebno u vezi sa pečenjem peciva i pripremom kafa.

Obučeni partneri su ključni, jer oni moraju da podrže celokupan koncept. Treba da razumeju naš način razmišljanja, podrže principe kojih se i sami pridržavamo. Nema mesta improvizaciji. Kada se dogovorimo oko određenih standarda, primaoci franšize bi trebalo da ih se i dosledno drže. Zbog toga je obuka ključna i tome ćemo se svesrdno posvetiti – naglašava Kovačević.

Drugi oblik saradnje jeste, zapravo, partnerski sistem, koji ne obavezuje partnera da preuzme brend i uredi lokal po standardima Kralj kafea, ali ga obavezuje da tri godine nabalja proizvode isključivo od davaoca franšize. Zbog toga, polaže jemstvo od 1.000 evra.

Foto: Peciva, Kralj Coffee Donuts & Snacks

U oba slučaja primaoci su u obavezi da kafe i peciva kupuju od davaoca, dok ostali asortiman iz ponude mogu da kupuju od dobavljača koje sami izaberu. Pored osnovne opreme – kafe-aparata, sokovnika, pećnice, toplih i hladnih vitrina –  primalac franšize treba da ima i zamrzivač u kojem bi se čuvala peciva. Za HoReCa sektor, pak, uvek postoji mogućnost da ugostitelji, jednostavno, kupe proizvode i uvrste ih u sopstvenu ponudu.

Kad ljudi razmišljaju o sopstvenom kafeu ili pekari, uvek idu na to da sami prave proizvod. A naša računica pokazuje da to nikad ne može da bude isplativo kao koncept koji mi nudimo. Našim partnerima i primaocima naše franšize sigurno će se više isplatiti da nabavljaju i prodaju naš proizvod, a da, pored toga, ne moraju da razmišljaju o kvalitetu. Sasvim sam sigurna da niko ne može da napravi, na primer, tako kvalitetne kroasane, jer koristimo drugačije i kvalitetnije sastojke koje drugi ne upotrebljavaju. Kroasan koji se prodaje u Kralj kafeu svaki put će biti isti, iste veličine, istog ukusa. Naravno, uz dobru tehniku pečenja – objašnjava Kovačević.

Davalac franšize ne obavezuje primaoce franšize da nabavljaju određenu količinu robe, već to mogu činiti prema sopstvenim potrebama i procenama tržišta. – Nije nam cilj da „zarobimo“ ljude, želimo da napravimo takvu saradnju da smo uvek na usluzi, i partnerima i kupcu – kaže Kovačević.

Dakle, u lokalima Kralj kafea prodaje se više od 20 vrsta peciva, nekoliko vrsta krofni, sendviča, salata, a važan deo asortimana su kafe i prirodni, ceđeni sokovi. – Ovo je pravi grčki sistem, kakav u Srbiji ne postoji. Mi nismo pekara, već mnogo više od toga. Akcenat smo stavili na kombinaciju kafe i peciva, koji vrlo dobro idu „ruku pod ruku“. U Grčkoj, recimo, ljudi slabo piju jogurt uz pecivo, radije uzmu kafu ili ceđeni sok – međutim, znajući kulturu i navike u Srbiji, ponudili smo i jogurte. To je, jednostavno, bio zahtev tržišta – objašnjava Kovačević.

Franšizni sistem Kralj Coffee – Donuts & Snack namenjen je, pre svega, većim gradovima. Lokal bi trebalo da bude smešten na veoma prometnoj lokaciji i to je jedan od bitnih uslova za uspeh koncepta, napominje Kovačević.

Zadovoljni smo dosadašnjim poslovanjem. Iako su počeci u svakom poslu i na svakom tržištu teški, zaista verujem u koncept i sa uživanjem radim svoj posao – kaže Kovačević.

Više o uslovima i opis franšiznog sistema Kralj Coffee – Donuts & Snack, možete pronaći u našem Katalogu franšiza.


Vesna Lapčić
saradnik

POPULARNO NA FORUMU

Papa John's osvaja Kinu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Više od italijanskog restorana

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Knedle stižu u Zagreb

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Riblji delikatesi i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Nova franšiza u susedstvu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Pizza Hut budućnosti

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.