26.03.2015

Šta je novo u Parizu?

Trendovi u industriji franšizinga, ideje za posao i zanimljivi franšizni koncepti i ove godine prikazani su na sajmu franšiza u Parizu.

Od 22. do 25. marta u glavnom gradu Francuske održan je najveći sajam franšiza u Evropi – Franchise Expo Paris. I ove godine, sajam je uspeo da prevaziđe očekivanja – i po broju izlagača i po broju posetilaca. Predstavljeno je 449 franšiznih sistema iz 27 zemalja, pri čemu su 174 kompanije prvi put nastupile na ovom sajmu. Među njima su, da podsetimo, bila i dva slovenačka sistema – Optiprint i Printbox. Kad se ubroje i franšizne asocijacije, banke, advokatske i konsultantske kuće koje takođe učestvuju na sajmu, broj izlagača u tom slučaju dostiže čak 570. Sajam je posetilo više od 37.000 ljudi.

Sajam Pariz 2015. Fot. PROFIT system

Franšizni sistem br. 1 ovogodišnjeg sajma franšiza u Parizu je francuska kompanija Isocomble

Predstavljeni su sistemi iz 90 branši, a koncepti iz ugostiteljstva i gastronomije – restorani brze usluge, kafeterije, barovi, čokolaterije – i ove godine su bili najzastupljeniji. Primećuje se, međutim, da je za razliku od prošle godine bilo neuporedivo manje štandova sa smrznutim jogurtom.
Takođe, u odnosu na „bum“ od prošle godine, kada se predstavilo oko dvadesetak brendova, ove godine bilo je tek par sistema koji se bave prodajom elektronskih cigareta.

Jedan od najzanimljivijih trendova je, pak, porast broja sistema usmerenih na brigu o starijim i bolesnim osobama. Izdvojili su se koncepti kao Senior Compagnie ili Merci +, koji svoje usluge, pak, nisu ograničili samo na kućnu negu starijih lica. Merci +, na primer, pruža i usluge čišćenja stanova, sređivanja dvorišta i bašte, pa čak i čuvanje dece.

Na sajmu se, kao i svake godine, proglašava najbolji franšizni sistem – prestižnu titulu ove godine osvojila je francuska kompanija Isocomble koja se već više od 35 godina bavi izolacijom. Na matičnom tržištu imaju 32 poslovnice.

Kako sajam ne privlači samo posetioce i potencijalne kupce franšize iz Francuske, već i iz drugih evropskih zemalja, smotra u Parizu svake godine beleži i porast broja inostranih franšiznih sistema. Najveći broj izlagača ove godine je došao iz Italije (26), a zatim Španije (21) i Sjedinjenih Američkih Država (21).

Nataša Bogojević

Novinar
Piši autoru

želite više?

newsletter Franchising.rs

If you see this, leave this form field blank