Leskovačko pecivo širom Srbije
Pod brendom Bata Lapi trenutno se prodaju peciva na četiri lokacije u Leskovcu – dve pekare se nalaze u gradu, dok su dve smeštene u okviru kantina fabrika Jura i Falke. Iako posluju od 1992. tek su nedavno odlučili da ponude i franšizu, pre svega, zato što su uvereni u kvalitet peciva koja proizvode. Naime, u pogonu Bata Lapi proizvodi se oko 30 vrsta smrznutog peciva, desetak vrsta bureka i isto toliko pita, podloge za picu, štrudle, projice – zapravo, celokupan pekarski asortiman.
Za one koji bi hteli da uzmu našu franšizu početak poslovanja je mnogo olakšan. Primalac franšize bi celokupan asortiman kupovao od nas, pa mu ne bi bio potreban broj radnika kao da pokreće sopstvenu proizvodnju, niti bi morao da brine o kvalitetu peciva.
Goran Marković, vlasnik pekare Bata Lapi, kaže da bi kroz franšizu svoje proizvode, koji se inače prodaju i u trgovinama, učinili još prepoznatljivijim. Motivisalo ih je i to što imaju velike proizvodne kapacitete koje su želeli da dodatno uposle. – Sigurni smo da potrošač, ukoliko se pecivo ispeče po našim uputstvima, neće primetiti razliku između našeg smrznutog peciva i onog koje se pravi na licu mesta i odmah peče. S druge strane, za one koji bi hteli da uzmu našu franšizu početak poslovanja je mnogo olakšan. Mnogi u pekarstvu imaju problema sa radnicima. Primalac naše franšize ne mora da traži majstore za peciva i burek, a dobar majstor je ključ uspeha pekare. Pošto bi primalac franšize celokupan asortiman, osim punjenja za sendviče i pice, kupovao od nas, ne bi mu bio potreban broj radnika kao da pokreće sopstvenu proizvodnju, niti bi morao da brine o kvalitetu peciva, kao ni da li je majstor stavio više ulja, da li je brašno dobrog kvaliteta i slično – objašnjava Marković prednosti uzimanja Bata Lapi franšize.
Dodatna prednost za primaoca franšize je što mu nisu neophodna ulaganja kao kada se pokreće sopstvena proizvodnja, budući da mu je potrebna samo jedna peć za pečenje smrznutog testa i, naravno, zamrzivač za čuvanje peciva. Peć i komoru u kojoj se testo odmrzava primalac može dobiti i od davaoca franšize, ali treba da položi depozit u iznosu od 1.200 evra, koji im se vraća po izlasku iz franšize. Roba se ne plaća unapred, već po ostvarenoj prodaji. – Primaoci bi imali obavezu da nas svakog dana obaveštavaju o prodatoj količini robe i zalihama – kaže Marković.
Za pokretanje franšize neophodan je prostor ne manji od 25 kvadrata koji bi bio uređen po uputstvima davaoca franšize. Primalac prolazi kroz obuku koja traje nekoliko dana, a organizuje se "na licu mesta", u pekari primaoca franšize. – Svako može da nauči kako da pripremi pecivo za pečenje i kako da ga kvalitetno ispeče. Obuka se sprovodi o našem trošku, a ukoliko se ukaže potreba i kasnije, tokom rada, svakako bismo dolazili da dodatno obučimo osoblje – kaže Marković.
Dodatni asortiman koji se obično nudi uz peciva, kao što su mlečni proizvodi i sokovi, primalac franšize bi nabavljao samostalno i po sopstvenom izboru. – U trenutnim okolnostima, oni koji razmišljaju da pokrenu neki posao najbolje bi bilo da uzmu franšizu iz ove oblasti jer se pekarski proizvodi svakodnevno kupuju. Mislimo da ljudi uzmajući našu franšizu mogu fino da zarade, dok je naš cilj da imamo minimalnu zaradu po komadu, ali da prodajemo velike količine robe, zbog čega i želimo da maloprodaju proširimo kroz franšizu. Pored toga, mi smo spremni da se prilagodimo primaocima tako što bismo napravili proizvod koji se prodaje na lokalnom tržištu. Ukoliko bi nam, na primer, neko iz Vojvodine tražio kroasan sa čvarcima, iako ga nemamo u ponudi, mi bismo našem primaocu franšize takav proizvod pravili i isporučivali. Spremni smo da se maksimalno prilagodimo potrebama tržišta – naglašava Marković.
Proizvodi koji se mogu kupiti u pekarama Bata Lapi, prodaju se od prošle godine i u pojedinim trgovinama na jugu Srbije, dok se ulazak u maloprodajne lance u Vojvodini očekuje tokom ove godine. Marković ističe da njihovi proizvodi mogu da budu i samo dopuna asortimanu u postojećim pekarama.
POGLEDAJTE ČLANKE
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze hrane ulazi u igru na evropsko tržište. Šta nudi Slim Chickens i za koja tržišta su zainteresovani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company prerastao je u međunarodni brend. Šta je potrebno za uzimanje franšize?
NAJČITANIJE
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Bračni par Gordana i Saša Perić iz Subotice postali su primaoci Mobile Outfitters franšize, specijalizovane za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona i drugih uređaja visokokvalitetnim folijama, u avgustu 2023. godine.
Među glavne odredbe koje regulišu Ugovor o franšizingu treba uvrstiti i odredbe Zakona o obligacionim odnosima
Kako su trojica preduzetnih momaka napravila biznis od ćureće pršutice?
Mobile Outfitters, američka franšiza specijalizovana za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona kvalitetnim folijama, nastavlja širenje svoje mreže i nudi mogućnost pokretanja biznisa za svega pet hiljada evra.
POPULARNO NA FORUMU
Papa John's osvaja Kinu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Više od italijanskog restorana
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Knedle stižu u Zagreb
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Riblji delikatesi i franšiza
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Nova franšiza u susedstvu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Pizza Hut budućnosti
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Japanska kuhinja u malom formatu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Japanska kuhinja u malom formatu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...