28.04.2015

Sajam je prilika za celu regiju

Franšizni lanac Surf’n’Fries je suorganizator sajma franšiza koji se krajem maja održava u Opatiji. Biće to dobra prilika za podsticanje preduzetništva, ističe suvlasnik lanca Andrija Čolak.

Na inicijativu Hrvatske gospodarske komore franšizni lanac Surf’n’Fries uzeo je aktivno učešće u organizaciji Sajma franšiza, financijskih i konzultantskih usluga – FEC (Franchising Exhibition Croatia), koji se 29. i 30. maja održava u Opatiji. Kako nam je potvrdio Andrija Čolak, suvlasnik lanca, cilj ovog događaja je da se stvori regionalni sajam fokusiran na franšizno poslovanje.

Andrija Čolak Fot. FEC

Iako živimo u informatičkom dobu i postoji jako puno dostupnih informacija, i dalje je najveća vrijednost u osobnom kontaktu i interakciji. Regionalno tržište se sigurno može unaprijediti zbog inovacija koje se putem sajmova počinju širiti regijom.
Andrija Čolak

Franšizing je još u povojima u cijelog regiji, a ima ogromni potencijal za stvaranje održive ekonomije i novih radnih mjesta – ističe Čolak.

On smatra da regionalni sajmovi mogu biti uspešni jer, pre svega, preduzetnici dobijaju priliku da se povežu, stvore nove kontakte i razmene informacije. – Iako živimo u informatičkom dobu i postoji jako puno dostupnih informacija, i dalje je najveća vrijednost u osobnom kontaktu i interakciji. Nadalje, regionalno tržište se sigurno može unaprijediti zbog inovacija koje se putem sajmova počinju širiti regijom – kaže on.

Kao mesto za održavanja sajma, Opatija je izabrana, kako kaže, i zbog toga što je to primorsko mesto poznato po konferencijskom turizmu, a riječka okolina po organizaciji različitih manifestacija poslovnog karaktera.

Drugim rječima, infrastruktura postoji, znanje postoji, sada je na nama da organiziramo i stvaramo nove vrijednosti na tržištu. Konkretno, Opatija je, osim navedenog, odabrana i zbog prirodnih ljepota i posebnosti samog grada. Želimo da izlagači i posjetitelji uživaju u predivnoj arhitekturi, gastronomiji, te moru za vrijeme trajanja sajma – objašnjava Čolak.

Što se tiče franšiznog lanca Surf’n’Fries, Čolak kaže da su u toku poslednje pripreme za otvaranje prvog objekta u Norveškoj u gradu Tonsbergu. – I ovaj objekt će biti opremljen novom tehnologijom za pripremu bez ulja, te će biti prvi takav u Norveškoj. Također, u stalnim smo razgovorima za druga tržišta, u posljednje vrijeme ima dosta upita iz Južne Amerike, te iz nekih egzotičnih zemalja poput Irana, Tadžikistana i sl. Postojeća tržišta dobro posluju. U Austriji je završena kampanja grupnog prikupljanja finansija – crowdfunding  gdje su uspješno prikupljena sredstva za otvaranje prvog fiksnog objekta. U Vijetnamu se uređuje drugi objekt koji će kroz mjesec i pol također biti otvoren u Hanoju – najavljuje Čolak.

Vesna Lapčić

Novinar
Piši autoru

želite više?

newsletter Franchising.rs

If you see this, leave this form field blank