Sajam je prilika za celu regiju

Iako živimo u informatičkom dobu i postoji jako puno dostupnih informacija, i dalje je najveća vrijednost u osobnom kontaktu i interakciji. Regionalno tržište se sigurno može unaprijediti zbog inovacija koje se putem sajmova počinju širiti regijom.
Andrija Čolak
Utorak
28.04.2015
Franšizni lanac Surf’n’Fries je suorganizator sajma franšiza koji se krajem maja održava u Opatiji. Biće to dobra prilika za podsticanje preduzetništva, ističe suvlasnik lanca Andrija Čolak.
 

Na inicijativu Hrvatske gospodarske komore franšizni lanac Surf’n’Fries uzeo je aktivno učešće u organizaciji Sajma franšiza, financijskih i konzultantskih usluga – FEC (Franchising Exhibition Croatia), koji se 29. i 30. maja održava u Opatiji. Kako nam je potvrdio Andrija Čolak, suvlasnik lanca, cilj ovog događaja je da se stvori regionalni sajam fokusiran na franšizno poslovanje.

Franšizing je još u povojima u cijelog regiji, a ima ogromni potencijal za stvaranje održive ekonomije i novih radnih mjesta – ističe Čolak.

On smatra da regionalni sajmovi mogu biti uspešni jer, pre svega, preduzetnici dobijaju priliku da se povežu, stvore nove kontakte i razmene informacije. – Iako živimo u informatičkom dobu i postoji jako puno dostupnih informacija, i dalje je najveća vrijednost u osobnom kontaktu i interakciji. Nadalje, regionalno tržište se sigurno može unaprijediti zbog inovacija koje se putem sajmova počinju širiti regijom – kaže on.

Kao mesto za održavanja sajma, Opatija je izabrana, kako kaže, i zbog toga što je to primorsko mesto poznato po konferencijskom turizmu, a riječka okolina po organizaciji različitih manifestacija poslovnog karaktera.

Drugim rječima, infrastruktura postoji, znanje postoji, sada je na nama da organiziramo i stvaramo nove vrijednosti na tržištu. Konkretno, Opatija je, osim navedenog, odabrana i zbog prirodnih ljepota i posebnosti samog grada. Želimo da izlagači i posjetitelji uživaju u predivnoj arhitekturi, gastronomiji, te moru za vrijeme trajanja sajma – objašnjava Čolak.

Što se tiče franšiznog lanca Surf’n’Fries, Čolak kaže da su u toku poslednje pripreme za otvaranje prvog objekta u Norveškoj u gradu Tonsbergu. – I ovaj objekt će biti opremljen novom tehnologijom za pripremu bez ulja, te će biti prvi takav u Norveškoj. Također, u stalnim smo razgovorima za druga tržišta, u posljednje vrijeme ima dosta upita iz Južne Amerike, te iz nekih egzotičnih zemalja poput Irana, Tadžikistana i sl. Postojeća tržišta dobro posluju. U Austriji je završena kampanja grupnog prikupljanja finansija – crowdfunding  gdje su uspješno prikupljena sredstva za otvaranje prvog fiksnog objekta. U Vijetnamu se uređuje drugi objekt koji će kroz mjesec i pol također biti otvoren u Hanoju – najavljuje Čolak.


Vesna Lapčić
Novinar