Brži razvoj kroz franšizu

Franšize radnje brenda Garinello za sada se mogu naći u Beogradu, Pančevu, Lazarevcu, Požarevcu, Aranđelovcu, Čačku.
Četvrtak
07.05.2015
Prva franšizna radnja modnog brenda Garinello otvorena je pre šest godina, a danas u mreži posluje već deset franšiza.
 

Brend Garinello, pod kojim se pre svega prodaju košulje, ali i džemperi, odela i aksesoari, posluje na tržištu Srbije već 25 godina. Budući da je poslovanje bilo uspešno, te da su imali veliko iskustvo u proizvodnji košulja, 2009. su odlučili da „zatvore proces od proizvodnje do prodaje“, priča Raško Glavinić, generalni direktor kompanije Garinello. Za franšizing su se odlučili, kako kaže, zbog mogućnosti bržeg razvoja. Prva franšiza otvorena je upravo 2009. u tržnom centru Ušće u Beogradu.

Da bi zainteresovani postao primalac Garinello franšize, potrebno je da poseduje lokal u okviru trgovačke zone, šoping centra ili glavne ulice, i to površine od 25 do 50 kvadrata. – Postoje standardi opremanja i ono se radi prema projektu davaoca franšize. Uređenje je stvar dogovora i mogućnosti samog primaoca. Primalac može da uredi prostor uz pomoć našeg tima, ali i da angažuje saradnike koji će na osnovu projekta izraditi enterijer. Naravno, sve uz našu podršku i nadzor – objašnjava Glavinić.

Jedan od uslova za započinjanje poslovanja je, prema njegovim rečima, obezbeđenje bankarske garancije ili plaćanje unapred. – Naša velika prednost u odnosu na druge davaoce franšize je ta što se ulazna naknada ne plaća, niti zaračunavamo naknadne provizije – kaže on.

Podrška primaocu franšize ogleda se, prema rečima Glavinića, u prenosu poslovnih znanja o metodama pridobijanja potrošača, o organizaciji plasmana i prometa, o osnovama finansiranja.

Pružamo i niz dopunskih usluga kako bismo olakšali pokretanje i vođenja poslova predviđenih ugovorom, kao što je pomoć u pronalaženju i uređenju franšizne radnje, edukacija primaoca i njegovog osoblja, pomoć u upravljanju preduzećem i u marketinškim aktivnostima, a stavljamo na raspolaganje i sve tržišne analize – objašnjava Glavinić.

Franšizni ugovor se potpisuje na pet godina. Trenutno, maloprodajnu mrežu ovog brenda čini deset franšiznih prodavnica i pet objekata u vlasništvu kompanije. Franšize se nalaze u Beogradu, Pančevu, Lazarevcu, Požarevcu, Aranđelovcu i Čačku.

Poštujemo praksu ustupanja prava isključive prodaje na određenoj lokaciji ili gradu u zavisnosti od veličine grada i potrebe, pa tako mogućnost uzimanja Garinello franšize postoji za sve gradove u kojima, trenutno, nemamo prodavnice, s tim što u Beogradu i Novom Sadu ima mesta i za nove primaoce. Takođe, franšizu ne ograničavamo na teritoriju Srbije i aktivno tražimo partnere za druga tržišta – kaže Glavinić.


Vesna Lapčić
Novinar