Pizza Hut i Taco Bell najavljuju da će iz svojih obroka izbaciti sve veštačke konzervanse, arome i boje.
Četvrtak
28.05.2015
U borbi za „parče kolača“ na izrazito konkurentom ugostiteljskom tržištu, tradicionalni američki lanci brze hrane su primorani da menjaju svoje jelovnike. Do najsitnijih sastojaka...
 

U Americi su se upravo oglasila dva franšizna lanca brze hrane u vlasništvu kompanije Yum! Brands – Pizza Hut i Taco Bell – objavom da će tokom ove godine iz hrane koja se priprema u njihovim restoranima izbaciti sve konzervanse, veštačke boje i arome. Taco Bell planira da ovaj proces završi do kraja ove godine, Pizza Hut do kraja jula.
Odluka je neminovna posledica konstantnog pritiska javnosti. Zapravo, nove generacije potrošača koja se poslednjih godina radije okreće konceptima koji nude kvalitetniju hranu – obroke sa mnogo više svežih i prirodnih, samim tim, i zdravijih sastojaka. – Današnji potrošači, više nego ikad, žele da znaju koji sastojci ulaze u hranu u kojoj toliko uživaju – objašnjava Dejvid Gibz, izvršni direktor lanca Pizza Hut. – Kao najveći lanac picerija na svetu, sa dugom tradicijom u pravljenju ukusnih obroka, jedina razumna odluka je bila da i po ovom pitanju budemo predvodnik u branši – navodi Gibz u saopštenju.

Pizza Hut je, zapravo, iz svojih obroka već izbacila veštačke trans masti (delimično hidrogenizovana ulja), koje je Američka agencija za hranu i lekove 2013. godine i zvanično stavila na listu sastojaka štetnih po zdravlje ljudi. Lanac, takođe, već godinama radi na smanjenju količine natrijuma u svojim obrocima. Do 2020, kako je planirano, 20 posto Pizza Hut specijaliteta će sadržavati samo jednu trećinu preporučene dnevne doze natrijuma.

Uvođenje novih standarda u pripremu hrane sigurno neće teći tako lako. Promene će zahvatiti najveći deo postojećih menija –  95 posto obroka koji se prave u Taco Bellu i sve vrste pizza koje prodaje Pizza Hut.

Odluka dva „sestrinska“ lanca nije, međutim, usamljena pojava na američkom tržištu. Sa primetnim promenama u navikama potrošača, svi veliki, tradicionalni lanci brze hrane u Americi pokušavaju da prate trend koji sada diktiraju konkurentski lanci iz tzv. fast-casual sektora. Samo tokom ove godine, nekoliko velikih brendova se odlučilo za istu vrstu „redukcije“ u jelovniku. Lanac pekara Panera objavio je listu sa više od 150 veštačkih aditiva – zaslađivača, konzervanasa, veštačkih boja i aroma – koje planira da izbaci iz svojih proizvoda do 2016. Chipotle, predvodnik među fast-casual restoranima, poznat po svežim i kvalitetnim obrocima, izbacio je sve genetski modifikovane sastojke. Čak je i „dobri, stari“ McDonald's, u borbi protiv lošeg imidža, objavio da će ubuduće isključivo koristiti piletinu gajenu bez upotrebe antibiotika.

Izvor: Entrepreneur Magazine      


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar