Starbucks franšiza? Samo u Francuskoj

Vrijedan, odgovoran i voljan držati se pravila, instrukcija i standarda koje dobiva od davatelja franšize – to su, u najkraćem, osobine koje bi trebao imati idealan primatelj franšize
Sreda
03.06.2015
Pošto je okončao potragu za franšiznim partnerima u Velikoj Britaniji, Starbucks je odlučio da franšize ponudi u Francuskoj.
 

Starbucks je 2013. samo ovlaš „popustio uzde“ kada je franšizing u pitanju, ponudivši mogućnost otvaranja franšiznih kafeterija jedino u Velikoj Britaniji, o čemu smo svojevremeno pisali. „Dobra volja“ Starbucks-a, međutim, nije trajala suviše dugo. Nakon što je otvorena prva franšizna kafeterija u selu Liphuk, Starbucks je vrlo brzo sklopio ugovore sa još osam primalaca franšize i dodao 45 franšiznih kafeterija u svoj portfelj. Američkom divu je to bilo sasvim dovoljno, pogotovo što su se franšizni partneri obavezali da će u narednih deset godina (do 2023.) otvoriti po deset kafeterija. Najmanje. Čak i na zvaničnoj korporativnoj stranici stoji da Starbucks ima „dovoljan broj izvrsnih franšiznih partnera i da, stoga, u ovom trenutku ne traži nove primaoce franšize u Velikoj Britaniji“.

Pojedinačne Starbucks franšize, međutim, dostupne su za sada samo u Francuskoj. Kompanija je još početkom 2014. najavila da uvodi franšizing kao model razvoja na ovom tržištu, a prema poslednjim podacima, prva franšizna Starbucks kafeterija na tlu Francuske biće otvorena u septembru u Bordou. – Proces odabira partnera je dug proces – izjavio je svojevremeno Kristof Bornji, direktor franšiznog razvoja brenda u Francuskoj za portal Le Echos de la Franchise. – Da biste postali primalac Starbucks franšize, morate imati nekoliko poželjnih osobina, a jedna među njima je i strpljenje – nama je potrebno vreme za izgradnju poverenja – kaže on.  

Pored toga, svakako mnogo važnije, potencijalni primaoci franšize treba da obezbede solidan početni kapital (ne manje od 300.000 evra), da imaju iskustva iz srodnih branši (ugostiteljstvo, hotelijerstvo), kao i da su spremni da otvore najmanje 15 kafeterija u narednih pet godina.

Postati primalac Starbucks franšize možda jeste, kako se navodi na zvaničnom francuskom sajtu, sjajna prilika, ali i težak posao. Kompanija, s druge strane, obećava da će partneri neminovno osetiti korist od pristupanja velikom sistemu. – Starbucks je svetski brend, to je sjajna referenca za sve naše klijente. Osim toga, brend je već jako popularan u Francuskoj. Recimo, pre nego što smo počeli da razmišljamo o otvaranju kafeterije u Bordou, otvorena je nezvanična Facebook stranica „Za Starbucks u Bordou“ koja je ubrzo privukla 13.000 fanova – kaže Bornji.  

Za sada u Francuskoj Starbucks ima više od 100 kafeterija. Zanimljivo je da su sve raspoređene samo u četiri grada – Parizu, Marselju, Lionu i Nici.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar