Naši primaoci franšize dolaze iz različitih branši, sa različitim iskustvima. Mi smo spremni da pažljivo saslušamo svaki njihov predlog ili ideju. I ne samo da smo otvoreni za sugestije ili promene, već i za kritiku. Svako, zapravo, svoju 2plus2 školu vodi pomalo i na svoj način. Nama je jedino važno da su predani poslu i obrazovanju.

Marćin Krušinjski (drugi sleva, sa primaocima master franšize iz Ukrajine i Češke)
Ponedeljak
08.06.2015
Kako je Škola matematike 2plus2 postala međunarodna franšiza, šta je odlikuje i čime je privukla svoje primaoce franšize, reći će nam Marćin Krušinjski
 

Ne tako davno, Školu matematike 2plus2 mogla su da pohađaju samo deca u Poljskoj. Škola je, zapravo, privatni edukativni centar koji okuplja đake od 3 do 19 godina kojima su potrebni dodatni časovi iz matematike, hemije ili fizike. Otvorena je i za nadarene i za manje uspešne učenike, a o učincima možda dovoljno govori i to što je od početka rada (2010.) do danas otvoreno 58 centara širom Poljske – od toga, 55 kao franšize.
Razvoj na matičnom tržištu, bio je i prvi korak do međunarodne franšize. Danas, pod imenom i brendom ove škole radi i pet franšiza u Ukrajini, dve u Češkoj, jedna u Kazahstanu. Franšizu su prošle godine otvorili i u Novom Sadu. Kako nam je potvrdio Marćin Krušinjski, direktor kompanije BLC, zadužene za razvoj franšiznog koncepta 2plus2, tu priči nije kraj. Pitali smo ga...

Šta je, po vašem mišljenju, bilo presudno za ovakav dinamičan i brz razvoj franšizne mreže?

Mi, pre svega, verujemo u obrazovanje. Iza toga stoji jaka želja da pomognemo deci i zato želimo da sarađujemo sa svima koji tako misle. Iako naši primaoci franšize dolaze iz sasvim različitih sredina, sa svima smo uspeli da ostvarimo dobru komunikaciju i saradnju, jer shvataju da naš sistem predavanja, u poređenju sa tradicionalnim pristupom, zaista unosi razliku. Drugi razlog je sigurno i to što se pokazalo da je koncept isplativ – i za roditelje i za primaoce naše franšize.
Takođe, mi imamo toliko mnogo ideja kako bismo poboljšali obrazovni sistem da vrlo lako „inficiramo“ franšizne partnere svojim entuzijazmom. Poslednji projekat koji smo pokrenuli, pored postojećih – škole stranih jezika i škole matematike, jeste Digitalna akademija, to jest, škola informatike, koja zaista dobro posluje.

Istakli ste jednom prilikom da se franšizni koncept Škole matematike 2plus2 može podvesti pod „meki franšizing“. Šta to konkretno znači? 

Kao što sam već pomenuo, naši primaoci franšize dolaze iz različitih branši, sa različitim iskustvima, i zaista smo spremni da pažljivo saslušamo svaki njihov predlog ili ideju. I ne samo da smo otvoreni za sugestije ili promene, već i za kritiku. Svako, zapravo, svoju 2plus2 školu vodi pomalo i na svoj način. Nama je jedino važno da su predani poslu. Iako primaoci franšize ne moraju nužno da budu nastavnici, ipak, želimo da vidimo da im je stalo do obrazovanja mladih.

Century21

Foto: Škola matematike 2plus2 u Ostravi, Češka

Šta biste izdvojili kao osnovne prednosti franšiznog sistema 2plus2?

Najvažnija stvar je razmena iskustva. Naravno, to je i sistem koji koristimo, ali najviše, informacije i znanja koja mogu da podele i razmene svi oni koji su deo sistema. Naravno, nisu sve franšizne škole podjednako uspešne – imamo od veoma uspešnih do škola sa osrednjim rezultatima. Međutim, mi znamo kako da primenimo različite marketinške strategije, da rešimo problem. To je i zbog iskustva iz drugih oblasti edukacije – škole stranih jezika, a odnedavno, kao što sam pomenuo, i škole informatike.

Nedavno ste objavili da razgovarate sa potencijalnim primaocima franšize iz Hrvatske. Kako napreduju pregovori? Kada se može očekivati otvaranaje prve škole?

Tako je, škola će biti otvorena u Zagrebu. Upravo smo potpisali ugovor i započeli pripreme za uređenje prostora kako bi škola počela sa radom u septembru.

Šta planirate u narednom periodu?

Planiramo, naravno, i dalje da rastemo, jer još uvek ima tržišta sa ogromnim potencijalom. Upravo smo potpisali franšizni ugovor i za jedno tržište u Africi. Našli smo sjajnog partnera koji razume naš pristup obrazovanju  i veoma cenimo njegovu predanost radu. Škola će biti otvorena u Malaviju i, takođe, otvoriće vrata početkom septembra. Što se tiče evropskih tržišta, ohrabruje nas iskustvo iz Češke – u Ostravi, recimo, radi naša najuspešnija franšiza u inostranstvu.

Međutim, gde god da dođemo, ciljamo na gradove sa više od 15.000 stanovnika. Iskustvo iz Poljske nam pokazuje da škole ovog formata vrlo lepo prolaze u gradovima od 50-60.000 ljudi. Preporučujemo da škola 2plus2 bude u blizini tradicionalne škole, možda čak i unutar škole, ako postoji i ta mogućnost. Bitno je da lokacija bude dobro povezana sa ostatkom grada ili da se nalazi u naselju sa dosta mladih porodica.