Kad za školu nema odmora

Praksa pokazuje da aktivnost škola matematike naglo opadne čim počne letnji raspust, tako da tokom jula i avgusta ne mogu da računaju na stabilne izvore prihoda. Uz školu računarstva, ovaj jaz bi mogao da bude premošćen.
Petak
26.06.2015
Vlasnik franšiznih sistema Škola matematike 2plus2 i Digitalna akademija kaže da se ova dva edukativna koncepta odlično dopunjuju. Naročito za vreme letnjeg raspusta...
 

Kursevi informatike i rada na računaru su sve traženiji – kaže Marćin Krušinjski, direktor poljske Edukativne grupe 2BLC, pod čijim se „krovom“ razvijaju dve edukativne franšize – Škola matematike 2plus2 i škola računarstva Digitalna akademija. – Tokom leta, za školu računarstva ima više zainteresovanih nego za, recimo, učenje stranih jezika ili matematiku. Zbog velikog stepena kompatibilnosti, verujem da naše škole matematike mogu da iskoriste ovaj potencijal – dodaje Krušinjski.

Praksa, naime, pokazuje da aktivnost škola matematike naglo opadne čim počne letnji raspust, tako da tokom jula i avgusta ne mogu da računaju na izvore prihoda. Kada je kompanija 2BLC pre dve godine počela da razvija i Digitalnu akademiju, pokazalo se da deca tokom leta upravo traže ovakvu vrstu vannastavnih aktivnosti – edukativne kampove koji traju po nekoliko dana i daju nešto više od „školskog gradiva“. – Prošle godine, u našoj „centralnoj“ Digitalnoj akademiji u Šćećinu organizovali smo sedam kampova u trajanju od po pet dana, što znači da smo radili čitavog leta. Očekujemo da će i ove godine biti tako. Registracije su u toku, a određeni termini su već popunjeni – kaže Krušinjski.

Dobro iskustvo ih je i navelo da franšizu Digitalne akademije preporuče svojim postojećim i budućim partnerima – primaocima franšize Škole matematike 2plus2. Samo u Poljskoj Škola matematike ima 58 edukativnih centara. Franšize, međutim, imaju i u Ukrajini, Češkoj, Kazahstanu, Srbiji, a od septembra, počeće sa radom i u Hrvatskoj.

Franšiza za zlot

Oni koji se odluče za pokretanje Digitalne akademije, neće morati da izdvajaju za kupovinu licence – ona, zapravo, košta više nego simbolično – jedan zlot. – U ovom trenutku ne želimo da naplaćujemo nikakve franšizne naknade, jer će primaoci franšize najviše morati da ulože u nabavku hardvera  – objašnjava Krušinjski i dodaje da za kupovinu kompjutera i potrebne opreme treba izdvojiti oko 3.500 evra. Primalac franšize takođe treba da obezbedi prostor od 15 kvardatnih metara i da zaposli stručne predavače.

Digitalna akademija organizuje kurseve za grupe od po osam polaznika. Program je namenjen deci i mladima, uzrasta od 7 do 19 godina, ali kurseve mogu da pohađaju i odrasli.  Uči se programiranje, razvoj igara i mobilnih aplikacija, web-dizajn, kompjuterska animacija, obrada fotografija, uređivanje audio i video-materijala.

U ovom trenutku, Digitalna akademija ima dva edukativna centra u svom vlasništvu i 18 franšiza.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar