26.06.2015

Kad za školu nema odmora

Vlasnik franšiznih sistema Škola matematike 2plus2 i Digitalna akademija kaže da se ova dva edukativna koncepta odlično dopunjuju. Naročito za vreme letnjeg raspusta...

Kursevi informatike i rada na računaru su sve traženiji – kaže Marćin Krušinjski, direktor poljske Edukativne grupe 2BLC, pod čijim se „krovom“ razvijaju dve edukativne franšize – Škola matematike 2plus2 i škola računarstva Digitalna akademija. – Tokom leta, za školu računarstva ima više zainteresovanih nego za, recimo, učenje stranih jezika ili matematiku. Zbog velikog stepena kompatibilnosti, verujem da naše škole matematike mogu da iskoriste ovaj potencijal – dodaje Krušinjski.

Digitalna akademija Fot. Cyfrowa Akademia

Praksa pokazuje da aktivnost škola matematike naglo opadne čim počne letnji raspust, tako da tokom jula i avgusta ne mogu da računaju na stabilne izvore prihoda. Uz školu računarstva, ovaj jaz bi mogao da bude premošćen.

Praksa, naime, pokazuje da aktivnost škola matematike naglo opadne čim počne letnji raspust, tako da tokom jula i avgusta ne mogu da računaju na izvore prihoda. Kada je kompanija 2BLC pre dve godine počela da razvija i Digitalnu akademiju, pokazalo se da deca tokom leta upravo traže ovakvu vrstu vannastavnih aktivnosti – edukativne kampove koji traju po nekoliko dana i daju nešto više od „školskog gradiva“. – Prošle godine, u našoj „centralnoj“ Digitalnoj akademiji u Šćećinu organizovali smo sedam kampova u trajanju od po pet dana, što znači da smo radili čitavog leta. Očekujemo da će i ove godine biti tako. Registracije su u toku, a određeni termini su već popunjeni – kaže Krušinjski.

Dobro iskustvo ih je i navelo da franšizu Digitalne akademije preporuče svojim postojećim i budućim partnerima – primaocima franšize Škole matematike 2plus2. Samo u Poljskoj Škola matematike ima 58 edukativnih centara. Franšize, međutim, imaju i u Ukrajini, Češkoj, Kazahstanu, Srbiji, a od septembra, počeće sa radom i u Hrvatskoj.

Franšiza za zlot

Oni koji se odluče za pokretanje Digitalne akademije, neće morati da izdvajaju za kupovinu licence – ona, zapravo, košta više nego simbolično – jedan zlot. – U ovom trenutku ne želimo da naplaćujemo nikakve franšizne naknade, jer će primaoci franšize najviše morati da ulože u nabavku hardvera  – objašnjava Krušinjski i dodaje da za kupovinu kompjutera i potrebne opreme treba izdvojiti oko 3.500 evra. Primalac franšize takođe treba da obezbedi prostor od 15 kvardatnih metara i da zaposli stručne predavače.

Digitalna akademija organizuje kurseve za grupe od po osam polaznika. Program je namenjen deci i mladima, uzrasta od 7 do 19 godina, ali kurseve mogu da pohađaju i odrasli.  Uči se programiranje, razvoj igara i mobilnih aplikacija, web-dizajn, kompjuterska animacija, obrada fotografija, uređivanje audio i video-materijala.

U ovom trenutku, Digitalna akademija ima dva edukativna centra u svom vlasništvu i 18 franšiza.

Nataša Bogojević

Novinar
Piši autoru

želite više?

newsletter Franchising.rs

If you see this, leave this form field blank