01.09.2015

Posao za lep i
pristojan život

Zašto su odlučili da ponude novi franšizni model za kafe-pekaru Kralj, dokle su stigli sa širenjem mreže i ko bi bio idealan primalac franšize, reći će nam Slađana Kovačević

Početkom leta, na kružnom toku kod Kalenić pijace u Beogradu zamirisala su grčka peciva iz još jedne kafe-pekare Kralj. U mnogo manjem prostoru, bez sedećih mesta, potrošačima se, međutim, nudi celokupan asortiman – peciva, salate, krofne, kafe, ceđeni sokovi, a zainteresovanim preduzetnicima – novi franšizni format pekare. Slađana Kovačević, zadužena za širenje franšizne mreže, kaže da su napravili „pun pogodak“, jer je upravo takav model veoma zainteresovao potencijalne primaoce franšize.

Slađana Kovačević Fot. S. Kovačević

Ne želimo da uljuljkujemo ljude u iluziju da je dovoljno uložiti deset ili dvadeset hiljada evra i da će zarada zatim „kapljati“ sama od sebe. Za uspeh, novac jeste bitan, ali rad je presudan. Ako ste neko ko bi želeo da uzme franšizu i razvija je ulažući dosta energije, onda će to uspeti. Ukoliko neko misli da treba samo da uloži novac, a sve ostalo prepusti i očekuje profit, onda to neće izaći na dobro.

Zašto ste se odlučili da otvorite mini-pekaru Kralj Coffee – Donuts&Snacks i taj koncept ponudite kao franšizu?

Prvi lokal je veliki i želeli smo da služi kao svojevrsni izložbeni prostor jer je naša prvobitna ideja bila da se bavimo pre svega distribucijom i da tržište upoznajemo sa našim proizvodima. U tome smo i uspeli jer se prodaja nekih specifičnih proizvoda, naročito kafe, konstantno povećava. Za otvaranje manjeg formata smo se odlučili jer smo želeli da ponudimo još jedan model za franšizu koji će zahtevati manje investicija, ali u kojem će ponuda biti ista.

Otkako ste ušli u franšizing, a tome nema više od pola godine, da li su vam se javljali zainteresovani za franšizu?

Mnogo ljudi se interesuje, kako iz Srbije, tako i iz zemalja regiona, i to svakodnevno. Sa nekima smo bili na korak do sklapanja ugovora. Ljudi su vrlo zainteresovani za ovu vrstu peciva i proizvoda jer su i sami putovali i znaju da su kvalitetni. Očekujemo da ćemo uskoro sklopiti ugovor o master franšizi za jedno tržište u regionu. Međutim, sudeći po broju ljudi koji su se do sada javili, sigurna sam da ćemo kroz pet godina imati ozbiljnu mrežu primalaca franšize.

Kako teku razgovori sa potencijalnim primaocima? Ko se najčešće javlja?

Ljudi su prevashodno, ali sasvim prirodno, zainteresovani za to koliko novca treba da ulože. Najviše sam razgovora vodila sa ljudima koji su živeli u inostranstvu i delimično su upoznati sa ovakvim i sličnim konceptima jer su ih viđali na drugim tržištima. Interesuju se i ljudi koji nemaju svoj posao ili svoje lokale, a želeli bi da pokrenu sopstveni biznis.

Za koji model, odnosno, format franšize su više zainteresovani?

Trenutno je veće interesovanje za drugi model franšize – za mini-pekaru kakvu smo početkom leta otvorili na opštini Vračar, nadomak Kalenić pijace. Čak i sama više preporučujem drugi model, koji zahteva manje investicija, jer je, samim tim, i rizik mnogo manji. Na primer, za mini-pekaru ne naplaćujemo ulaznu franšiznu naknadu, već se polaže depozit od 1.000 evra koji se primaocima franšize vraća posle tri godine ukoliko žele da izađu iz sistema. Nama nije cilj da nekome uzmemo novac, već da ovo tržište i tržišta u regionu upoznamo sa našim proizvodima i naviknemo ljude na određen kvalitet. 

Šta biste rekli onima koji se pitaju  zašto Kralj, a ne, na primer, sopstvena proizvodnja peciva?

Mi, kao uvoznici proizvoda iz Grčke, smrznutog testa i kafe, moramo da imamo sve sertifikate i garancije kvaliteta, što primaocima dosta olakšava pozicioniranje na tržištu. Verujem da ne treba posebno da naglašavam kako se proizvodnja u Evropskoj uniji strogo kontroliše. Dakle, primalac ne razmišlja da li mu je „pekar Pero“ dovoljno spavao i da li će napraviti dobro testo, niti kakvo mu je brašno stiglo od dobavljača i slično. Međutim, i pored toga što mislimo da su naši proizvodi vrhunskog kvaliteta, te da je izbor raznovrstan, mi primaocima franšize dajemo mogućnost da ubace i određene proizvode po svojoj želji.

Zašto ste se odlučili i za tu mogućnost?

Ovo je specifičan koncept koji nije bio prisutan na tržištu Srbije. Kralj Caffe nije samo pekara, to je mnogo složeniji i potpuno drugačiji koncept od klasičnih pekara u Srbiji. Zbog toga smo hteli da, na primer, primaocu u Leskovcu omogućimo da ubaci još neki poizvod za koji misli da bi mu donosio profit – kuvani đevrek, burek i slično – nešto što će u početku biti prilagođeno lokalnom tržištu. Mi smo potpuno uvereni u kvalitet naših proizvoda, ali znamo da bi bilo dobro da primaoci u različitim regionima imaju u ponudi i ono što ljudi u tom podneblju vole da jedu. A sve u cilju da onaj ko uzme našu franšizu posluje jako dobro i bude veoma zadovoljan.

Kakav treba da bude primalac franšize Kralj?

Da bi posao bio uspešan, treba jako mnogo truda. Na primer, ja svako jutro kontrolišem kako su pripremljene salate, da li je feta dobro isečena, da li je krastavac gorak i insistiram da se tako odnose i radnici pre onome što pripremaju. Meni nije potrebna inspekcija, jer ja prva želim da proizvod bude savršen. U tom smislu i primalac franšize mora da bude vredan, da želi da radi i ima viziju da želi da uspe. Mora da bude tu, u samom objektu, kako bi kontrolisao da li sve radi kao što bi trebalo. On, naravno, prethodno prođe kompletnu obuku kako bi i sam dalje prenosio znanje.

U Srbiji je veliki problem naći dobrog radnika, između ostalog i zbog toga što su loše plaćeni, a nemoguće ih je platiti više kada su proizvodi jeftini.  Zato je važno da prvo primalac franšize zna kako pecivo treba da bude pečeno ili kako se prave kafe da bi mogao to znanje da prenese svojim radnicima i garantuje da će kvalitet biti konstantan.

Kome biste preporučili ovaj biznis i može li ovakva vrsta posla da omogući pristojan život jednoj porodici?

Ovaj posao može da donese pristojnu zaradu jednoj porodici i lep život, ali niko ne treba da sanja da će se obogatiti preko noći. Svaki početak je težak i da bi se jedna radnja razradila, neophodno je godinu dana i zbog toga nikom ne govorim da će od prvog dana da stavlja ogroman novac u džep. Koliko brzo će se posao razviti, zavisi od mnogo faktora.

Naš prvi lokal, koji nije na idealnoj lokaciji za ovu vrstu posla, beleži konstantan rast prihoda. Međutim, moram da napomenem da sam ja stalno u radnji, mnoge mušterije me poznaju i, kao što sami vidite, dok razgovaramo, oni ne propuštaju priliku da bar mahnu i jave se. U poslu, za uspeh nije važan samo novac, već i energija koju ulažete u njega. Dakle, ako ste neko ko bi želeo da uzme franšizu i razvija je ulažući dosta energije, onda će to uspeti. Ukoliko neko misli da treba samo da uloži novac, a sve ostalo prepusti i očekuje profit, onda to neće izaći na dobro. To je moje mišljenje, iza koga, verujte, stoji ogromno iskustvo.

želite više?

newsletter Franchising.rs

If you see this, leave this form field blank