Više franšiza, više učenika

Od ove školske godine u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji poslovaće 70 franšiznih škola engleskog jezika Helen Doron, što je za 16 više nego prošle godine.
Utorak
15.09.2015
Helen Doron posluje u svim zemljama regiona i konstantno beleži rast franšiznih jedinica.
 

Ako bismo o razvoju franšizinga na ovim prostorima sudili samo prema franšizi škole engleskog za decu Helen Doron, koja je prisutna u svim zemljama bivše Jugoslavije, mogli bismo reći da je franšizing na dobrom putu. Naime, Helen Doron beleži rast franšiznih jedinica i broja polaznika, i od ove školske godine u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji poslovaće 71 franšizna škola engleskog jezika, što je za 16 više nego prošle godine.

Najviše franšiznih centara posluje u Hrvatskoj. Danijela Haralović, vlasnica preduzeća Laka spika, koja je primalac master franšize za pomenuto tržište, kaže da će ove godine raditi 23 centara, od toga, 13 u Zagrebu. – Otvorene su četiri nove lokacije, tri u Zagrebu i jedna na Cresu. Jako sam zadovoljna što već šestu godinu zaredom raste i broj studenata i broj franšiza – kaže ona.

Prva franšiza Helen Doron u Srbiju otvorena je 1999. i danas radi 18 centara u pet gradova, a prema rečima Tatjane Petković, vlasnice preduzeća Bee Beep, primaoca master franšize, od ove školske godine biće otvoren još jedan novi centar. – Takođe, u pripremi je još jedan centar. Broj polaznika konstantno raste, naši đaci imaju odlične rezultate na Kembridž ispitima i najbolji su u svojim školama iz engleskog jezika – kaže Petković.

Franšiza u Bosni i Hercegovini ovog septembra slavi četiri godine poslovanja. Nina Višković, primalac master franšize za tržište Bosne i Hercegovine, kaže da su se ove godine mreži pridružile četiri nove franšizne jedinice i da ih je sada ukupno deset. – Nadam se da ćemo nastaviti da udvostručujemo i broj đaka – dodaje ona.

Za skoro pet godina poslovanja u Sloveniji, Nina Žerjal, vlasnica kompanije Omnilingua, primaoca master franšize za tu zemlju, uspela je da Helen Doron školu „dovede“ u deset gradova kroz jezičke centre i studije. Ove godine, prema njenim rečima, mreži su se pridružile tri nove franšize. – Mogli bismo reći da se brzo razvijamo i rastemo, tako da sam veoma zadovoljna poslovanjem – kaže ona.

Iako ova franšiza posluje tek dve godine u Makedoniji, uspela je da mrežu proširi na devet centara i studija, od čega se pet nalazi u glavnom gradu Skoplju. Samo od ove školske godine radiće četiri nove franšize, a Goran Dinov, primalac master franšize za tu zemlju, kaže da očekuje da se od početka 2016. godine otvore dve nove lokacije. – Roditelji i deca koja pohađaju naše časove su veoma zadovoljni rezultatima i tretmanom tokom samih časova. To je naša glavna motivacija u daljem razvoju biznisa i naš cilj je da imamo po jednu franšizu u svakom gradu u Makedoniji sa više od 30.000 stanovnika – kaže Dinov.

Od prošle godine, Helen Doron ima franšizu i u glavnom gradu Crne Gore Podgorici.


Vesna Lapčić
Novinar