Petak
18.09.2015
Francuska je jedno od najperspektivnijih tržišta za KFC. Do kraja godine, u lancu bi trebalo da bude 200 restorana.
 

Od početka 2015. američki lanac KFC, poznat po specijalitetima od piletine, otvorio je deset novih restorana u Francuskoj. Da bi ostvario ambiciozni plan od 200 jedinica, lancu preostaje da otvori još 20 restorana do kraja decembra. Međutim, kako potvrđuju čelnici kompanije, ovo je tek početak ekspanzije. KFC, naime, namerava da do 2020. tržište Francuske pokrije mrežom od 500 restorana, što znači da će se širiti tempom neuporedivo bržim od sadašnjeg. Osnovni zamajac razvoja, pak, biće franšizing. Trenutno, KFC ima 50 franšiznih partnera koji drže skoro 50% postojećih restorana.

Cammeo taxi, vlasnik

KFC u Francuskoj posluje od 2001. i do sada je otvorio 179 restorana. Ako želi da do 2020. ima mrežu od 500 restorana, moraće da se širi pet puta brže nego do sad. 

Foto: KFC France (Kfcsengage.fr)

Potražnja na tržištu uveliko potpiruje ambicije kompanije. Pored KFC-a, manje-više svi prisutni američki brendovi brze hrane – McDonald's, Subway, Burger King, Steak'n'Shake, Chipotle – imaju dobru prođu i posluju bolje od očekivanog. Suprotno uvreženom mišljenju, Francuska je zemlja u kojoj je svaka četvrta porudžbina – hamburger, dok je druga na svetu po konzumaciji pizze. Nije ni čudno što KFC traži nove primaoce franšize. – Francuska je zemlja u kojoj KFC restorani, u proseku, ostvaruju najveće prihode  – podseća Gilles Boehringer, potpredsednik razvoja KFC franšize u Francuskoj i Evropi. 

Da bi pridobili poverenje francuskih potrošača, američki lanac će ipak morati da vodi bitku protiv lošeg imidža koji, skoro bez izuzetka, prati sve restorane brze hrane. KFC je već pokrenuo kampanju u kojoj će naglasak biti na kvalitetu piletine i drugih sastojaka koji se koriste pri pripremi obroka. KFC je, pored toga, pokrenuo i poseban veb-sajt – Kfcsengage.fr – na kojem će se pratiti napredak kompanije po četiri važna pitanja: odnosa prema zaposlenima, kvalitetu hrane, društvenom angažmanu i zaštiti životne sredine.

KFC je u vlasništvu kompanije YUM! Brands. Posluje u 125 država i ima 19.000 restorana – od toga, 85% u rukama primalaca franšize. KFC je do pre deset godina 80% ukupnih prihoda ostvarivao u Americi, samo 20% na inostranim tržištima. Situacija je danas u potpunosti drugačija i najbolje oslikava zaokret u razvojnoj strategiji kompanije. Prošle godine, lanac je otvorio svoje prve restorane u Italiji, u Španiji je prisutan od 2013. godine. Širi se s uspehom na tržištima Srednje Evrope – u Srbiji od 2007. U Rusiji je za samo godinu dana otvorio 110 restorana. Ipak, najbrži razvoj američki lanac beleži u Kini, gde, doslovno, otvara nove restorane svakog dana.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar