Green Motion je britanska kompanija, nastala 2007. godine. Poznata je po rentiranju automobila sa smanjenom emisijom štetnih gasova.
Petak
25.09.2015
Britanska „rent- a-car“ franšiza Green Motion ove je godine, osim na tržište Srbije, ušla i u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Iduće godine, u planu je Slovenija.
 

Marko Pešić, generalni direktor kompanije Green Motion West Balkans, koja je ujedno i primalac master franšize za sve zemlje bivše Jugoslavije, kaže da tržišni trendovi nalažu da se lokalne „rent- a-car“ kompanije priključuju velikim sistemima. Time, automatski, kako kaže, dobijaju mogućnost da budu deo šire prodajne mreže i imaju konstantnu konsultantsku podršku davaoca franšize. – Prema našim analizama, uzimanjem franšize smo ubrzali razvoj poslovanja za tri godine to jest, da smo radili sami, trebalo bi nam najmanje tri godine za razvoj, značajna finansijska sredstva, a rezultat bi i dalje bio upitan. Ulaskom u franšizni sistem, uspjeli smo eliminirati te rizike – objašnjava Pešić.

Green Motion West Balkans je za sad samostalno pokrenuo franšize u Zagrebu, Dubrovniku i Sarajevu, a uskoro će biti otvorena i poslovnica na aerodromu u Tuzli. Za 2016. planiraju početak poslovanja i u Sloveniji.

Konstantno istražujemo tržište, te smo otvoreni za mogućnost davanja pojedinačnih, single-unit franšiza, kako u Sloveniji, tako i na području Istre i srednje Dalmacije – kaže Pešić.

Green Motion je mlada kompanija, osnovana 2007. koja naglasak stavlja na rentiranje automobila sa smanjenom emisijom štetnih gasova. Prvu franšizu dali su 2011. i to za tržište Meksika. Vrlo brzo su tamo otvorene 24 poslovnice. Naredne godine daju franšizu za Kipar i Maltu. Širenje je nastavljeno i u 2013. kada su master franšizu dali za tržišta Italije, Islanda i Irske. Ove godine, ušli su na tržišta Balkana, a kako se navodi na zvaničnom portalu, pored toga što žele da se i dalje razvijaju na matičnom tržištu, pažnja im je usmerena i na internacionalnu ekspanziju ka Bliskom Istoku, Severnoj i Južnoj Americi i Australiji.


Vesna Lapčić
Novinar

POPULARNO NA FORUMU