25.09.2015

Smanjeni rizici kroz franšizu

Britanska „rent- a-car“ franšiza Green Motion ove je godine, osim na tržište Srbije, ušla i u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Iduće godine, u planu je Slovenija.

Marko Pešić, generalni direktor kompanije Green Motion West Balkans, koja je ujedno i primalac master franšize za sve zemlje bivše Jugoslavije, kaže da tržišni trendovi nalažu da se lokalne „rent- a-car“ kompanije priključuju velikim sistemima. Time, automatski, kako kaže, dobijaju mogućnost da budu deo šire prodajne mreže i imaju konstantnu konsultantsku podršku davaoca franšize. – Prema našim analizama, uzimanjem franšize smo ubrzali razvoj poslovanja za tri godine to jest, da smo radili sami, trebalo bi nam najmanje tri godine za razvoj, značajna finansijska sredstva, a rezultat bi i dalje bio upitan. Ulaskom u franšizni sistem, uspjeli smo eliminirati te rizike – objašnjava Pešić.

Green Motion, rent-a-car Fot. Green Motion International

Green Motion je britanska kompanija, nastala 2007. godine. Poznata je po rentiranju automobila sa smanjenom emisijom štetnih gasova.

Green Motion West Balkans je za sad samostalno pokrenuo franšize u Zagrebu, Dubrovniku i Sarajevu, a uskoro će biti otvorena i poslovnica na aerodromu u Tuzli. Za 2016. planiraju početak poslovanja i u Sloveniji.

Konstantno istražujemo tržište, te smo otvoreni za mogućnost davanja pojedinačnih, single-unit franšiza, kako u Sloveniji, tako i na području Istre i srednje Dalmacije – kaže Pešić.

Green Motion je mlada kompanija, osnovana 2007. koja naglasak stavlja na rentiranje automobila sa smanjenom emisijom štetnih gasova. Prvu franšizu dali su 2011. i to za tržište Meksika. Vrlo brzo su tamo otvorene 24 poslovnice. Naredne godine daju franšizu za Kipar i Maltu. Širenje je nastavljeno i u 2013. kada su master franšizu dali za tržišta Italije, Islanda i Irske. Ove godine, ušli su na tržišta Balkana, a kako se navodi na zvaničnom portalu, pored toga što žele da se i dalje razvijaju na matičnom tržištu, pažnja im je usmerena i na internacionalnu ekspanziju ka Bliskom Istoku, Severnoj i Južnoj Americi i Australiji.

Vesna Lapčić

Novinar
Piši autoru

želite više?

newsletter Franchising.rs

If you see this, leave this form field blank