Doći, videti, naučiti

Na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira poslovne ideje ili koliko se novca može zaraditi uzimanjem franšize, samo su neke od tema ovogodišnjeg Foruma o franšizingu koji se održava u sklopu Sajma franšiza u Varšavi.
Utorak
29.09.2015
Kako proceniti koliko vredi franšiza i šta zaista nude franšizni sistemi, saznaće oni koji posete Forum o franšizingu na ovogodišnjem Sajmu franšiza u Varšavi.
 

Sajam franšiza u Varšavi svrstava se u prestižne franšizne događaje koji se održavaju na tlu Evrope. Na samo da je za ovih 13 godina postojanja postao najveći sajam franšiza u Srednjoj i Istočnoj Evropi, već i manifestacija sa dobrom reputacijom. Sajam, naime, svake godine poseti više od 7.000 ljudi, a zainteresovani za franšizu ne dolaze samo iz Poljske, nego i iz inostranstva. Posetioci će ove godine moći da vide i upoznaju se sa više od 150 franšiznih sistema, a oni koji bi želeli da nauče više o ovom načinu poslovanja i pokretanju sopstvenog posla, moći će da iskoriste Forum o franšizingu. Svoja zapažanja izneće stručnjaci za franšizing, konsultanti i istaknuti preduzetnici koji su se već dokazali u ovoj oblasti. 

Forum počinje predavanjem o osnovnim načelima saradnje u franšizingu. Michal Wisniewski, direktor konsultantske kuće PROFIT system*, pričaće o pravima i obavezama partnera i istaći koje prednosti i mane donosi ova vrsta saradnje.

Predavanja predstavnika Poljske franšizne asocijacije biće za one koji žele da saznaju kako proceniti da li je franšizni sistem dobar i vredan kao koncept za pokretanje posla. Pored saveta kako proveriti šta zaista nude franšizni sistemi, biće reči i o tome kakvi treba da budu profili idealnog kandidata i idealnog davaoca franšize da bi saradnja bila uspešna i profitabilna za obe strane.

Koje sve aspekte poslovanja treba da uredi i definiše davalac franšize pre nego što počne da pregovara sa potencijalnim primaocima franšize, predstaviće konsultanti grupacije PROFIT system*, koji se svakodnevno bave kreiranjem poslovnih modela i razvojem franšiznih sistema za kompanije koje žele da se posvete ovom načinu poslovanja. Jedna od važnih tema biće i koliko zarade oni koji pokrenu posao pod okriljem poznatog brenda.

Program Foruma

Četvrtak, 15. oktobar

 • 10.30: Tuđa ideja za sopstveni biznis – načela saradnje u franšizingu
  Michal Wisniewski, direktor konsultantske kuće PROFIT system
 • 11.30: Predstavljanje franšiznog sistema: Energa. Želite da razvijate svoj biznis, učinite uz kompaniju Energa
  Łukasz Hodorowicz, direktor Odeljenja za prodaju kompanije Energa-Obrót S.A.  
 • 12.00: Kako izabrati franšizu i napraviti dobar dil?
  Damian Ozga, My Travel, član borda Poljske franšizne asocijacije (POF), Arkadiusz Słodkowski, PROFIT system, član borda POF-a
 • 13.00: Predstavljanje franšiznog sistema: Chata Polska. Sa nama je budućnost sigurna
  Helena Rumińska, direktorka prodaje i razvoja

Petak, 16. oktobar

 • 10.30: Koliko se možete zaraditi u franšizingu?
  Karol Kaczmarek, PROFIT system
 • 11.30: Nema biznisa bez strasti
  Jarosław Kuźniar, novinar, voditelj, vlasnik turističke agencije i portala Goforworld.com
 • 12.30: Predstavljanje franšiznog sistema: Capital Realty: Razvoj franšize na tržištu nekretnina
  Aistė Naujokaitytė, Capital Realty
 • 13.00: Franšizni ugovor – kako pregovarati s davaocem franšize?
  Maksymilian Wudecki/ Piotr Paryż, konsultanti grupacije PROFIT system

Subota, 17. oktobar

 • 10.30: Predstavljanje franšiznog sistema: Sovrana
 • 11.30: Kako odabrati najbolju lokaciju za posao?
  Anna Smolińska, Lokalnabiznes.pl
 • 12.30: Modne franšize. Pregled tržišta
  Grzegorz Morawski, novinar portala Franchising.pl i magazina Własny Biznes Franchising

Više informacija o Franchise EXPO 2015 u Varšavi možete pronaći ovde.

____________

* PROFIT system je međunarodna konsultantska kuća specijalizovana za franšizing. Predstavništva ima u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, Ukrajini, Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Saudijskoj Arabiji. Organizator je Sajma franšiza u Varšavi i izdavač Franchising portala u svim zemljama u kojima posluje. 


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar