Ponedeljak
19.10.2015
KFC namerava da sledeće godine otvori najmanje 100 restorana u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama.
 

Snažna ekspanzija KFC restorana na teritoriji Rusije i zemalja Zajednice Nezavisnih Država počela je još prošle godine. Američki lanac brze hrane je tada otvorio 100 restorana, a skoro isti broj jedinica će biti dodat i ove godine.  Ta stopa rasta, kako su izjavili predstavnici kompanije, ostaje na snazi i sledećih godina.

Sa povećanjem broja restorana, KFC u Rusiji konstantno beleži rast prodaje i prometa. U poređenju sa stanjem iz 2010, promet je povećan pet puta, a prodaja veća 45 odsto.

Foto: KFC

Rusija se suočava sa najvećom ekonomskom krizom još od 1998. godine – pad cene nafte i sankcije zemalja Zapada zbog umešanosti Rusije u izbijanje krize u Ukrajini – ostavile su traga. Kako se primanja i budžet potrošača budu smanjivali, neminovno će rasti potražnja za jeftinijim obrocima. KFC u tome vidi svoju šansu. I pored toga što će troškovi nabavke robe i sastojaka iz inostranstva biti veći zbog pada vrednosti rublje, predstavnici kompanije su naglasili da će cenovna politika u restoranima lanca ostati povoljna i da će povećanje cena biti osetno niže od inflacije.

Već ove godine, KFC restorani su imali 28 odsto veću posećenost u odnosu na prethodne godine. Iako se primećuje da je broj studenata, najvernije grupe mušterija, znatno opao, porastao je broj potrošača koji su do sada uglavnom posećivali restorane srednje cenovne kategorije.

Trenutno, KFC ima 430 restorana u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama, pri čemu je 70 posto u vlasništvu primalaca franšize. Američki lanac je nedavno ušao na tržište Belorusije, a planira da restorane otvori i u Uzbekistanu, Turkmenistanu, Kirgistanu i Tadžikistanu. 

KFC je u vlasništvu američke kompanije Yum!Brands, koja razvija i lance restorana Pizza Hut i Taco Bell. Kompanija ima više od 41.000 restorana u više od 125 zemalja. Godišnji obrt Yum! Brands-a premašuje 13 milijardi dolara.


Nataša Bogojević
Novinar