15.12.2015

SpinaliS osvaja Poljsku

Osmišljena i napravljena u Sloveniji, ergonomska stolica SpinaliS može se danas kupiti širom Evrope. Da bi proširio prodajnu mrežu u Poljskoj, ekskluzivni distributer za to tržište – daje i franšize.

Neobične, inovativne ergonomske stolice SplanaliS dizajnirao je i patentirao 1999. Tomaž Ham iz Slovenije, imajući pre svega na umu ljude koji pate od bolova u leđima. Osim što je pokrenuo proizvodnju i otvorio  prodajne salone u Sloveniji, stolice Spinalis je vremenom ponudio i na drugim tržištima Evrope – od Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, preko Mađarske, Austrije, Švajcarske, Nemačke, Belgije, Holandije, Velike Britanije, Norveške, sve do Češke, Slovačke i Poljske. Na većini ovih tržišta SpinaliS ima ekskluzivne distributere koji su, osim za prodaju, zaduženi i za razvoj prodajne mreže. Kompanija Medexo Pl zadužena je za tržište Poljske.

Spinalis, ergonomska stolica Fot. SpinaliS

Partner sa Gold licencom može da otvori prodajni salon, koji bi trebalo da radi najmanje četiri dana u nedelji, po šest sati. U njemu će stalno biti izloženo osam modela SpinaliS stolica.

Sa osam prodajnih salona u osam različitih gradova, Medexo Pl je, može se reći, tek počeo sa osvajanjem tržišta. U dalju ekspanziju, međutim, polaze tako što nude franšizu. Kompanija, naime, traži lokalne partnere koji će biti zaduženi za distribuciju u određenim oblastima Poljske, tzv. vojvodstvima.

Zlatna i srebrna licenca

„Oblasni“ primaoci SpinaliS franšize će, u neku ruku, raditi kao „mali“ primaoci master franšize – što znači da će biti vlasnici Gold licence koja će im garantovati i teritorijalni ekskluzivitet. Partner s ovom licencom treba da otvori prodajni salon koji će raditi najmanje četiri dana u nedelji, po šest sati. U salonu će stalno biti izloženo osam modela SpinaliS stolica.

Osim što dobija ekskluzivna prava za prodaju na teritoriji cele oblasti, partner dobija i procenat od online prodaje ako su kupci iz te oblasti – kaže Kšištof Zoha-Zalevski iz kompanije Medexo Pl.

Primalac franšize nema obavezu da plaća mesečnu naknadu, a dobiće specijalnu, besplatnu obuku o samom proizvodu i tehnikama prodaje. O nabavci robe ili reklamacijama primalac takođe ne treba da brine jer je to u nadležnosti centrale. Baš kao i online prodaja. – U ovom trenutku imamo tri primaoca Gold franšize koji već rade u Varšavi, Vroclavu i Gljivicama, kao i jednog iz Krakova sa kojim smo nedavno potpisali ugovor. Partnere sada tražimo u svim drugim oblastima Poljske – kaže Zoha-Zalevski.

Kompanija Medexo Pl je, međutim, ponudila i drugi, nešto jeftiniji i manje zahtevan model franšize. Partneri koji se odluče za ovu opciju postaju vlasnici Silver licence, a imaće pravo da rade na teritoriji koja se nalazi u nadležnosti primaoca Gold licence. Međutim, ti partneri neće otvarati zasebne prodajne salone, već će moći da odvoje deo prostora u okviru svojih postojećih trgovina u kojima se prodaje sličan asortiman, na primer, pomagala za rehabilitaciju ili dušeci. 

Izvor: Franchising.pl

Nataša Bogojević

Novinar
Piši autoru

želite više?

newsletter Franchising.rs

If you see this, leave this form field blank