Zaokret ka novim tržištima

Pošto su pokrili tržište Poljske, modni brend Coccodrillo se okreće inostranim tržištima. U ovom trenutku, već imaju radnje u Rumuniji, Bugarskoj, Litvaniji, Češkoj i Slovačkoj. Partnere će, međutim, tražiti i u zemljama van Evropske unije.
Petak
25.12.2015
Coccodrillo, poljski modni brend za decu, završava godinu sa 233 radnje na matičnom tržištu. Naredne godine, u fokusu će biti širenje na inostranim tržištima.
 

Tokom 2015. Coccodrillo je u Poljskoj otvorio 25 novih radnji u kojima prodaje svoje kolekcije odeće za decu. U čitavoj maloprodajnoj mreži, međutim, imaju 233 objekta, od toga – čak 145 je u rukama primalaca franšize. U najvećoj meri pokrili su velike i srednje gradove Poljske, a radnje se uglavnom nalaze u tržnim centrima. – Veliki udeo primalaca franšize jedan je od ključnih faktora uspešnog razvoja Coccodrillo brenda u Poljskoj i inostranstvu – kaže Eva Matušak, direktorka prodaje kompanije CDRL S.A., vlasnika brenda Coccodrillo.
Ovakva „raspodela snaga“ će ostati i u narednim godinama. S velikom pažnjom smo razvili sistem saradnje koji je, pokazalo se, bio vrlo privlačan potencijalnim primaocima franšize. Mnogi od njih su se odlučili da otvore više od jedne radnje pod našim brendom – dodaje ona.

Ekspanzija u svetu

Poljsko tržište je već prilično zasićeno – mreža radnji je toliko gusta da kompanija sve teže pronalazi nove i atraktivne lokacije. – Samim tim, i mogućnost pronalaženja novih partnera je ozbiljno ograničena – priznaje Matušak i dodaje da su se sada fokusirali na inostrana tržišta.

U zemljama Evropske unije već posluju 133 radnje pod brendom Coccodrillo – najviše ih je u Rumuniji (42), ali ih ima i u Bugarskoj, Litvaniji, Češkoj i Slovačkoj.

– Želimo da dodatno ojačamo poziciju na tržištima Rumunije i Češke, međutim, postoje planovi da se otvori i 20 novih prodajnih mesta van Evropske unije. Trinaest objekata bi imalo karakter klasične prodavnice, koje će raditi pod našim brendom, a preostalih sedam planiramo da otvoriomo kao „radnja u radnji“ – objašnjava Eva Matušak.

U ovom trenutku, van Evropske unije Coccodrillo ima 30 samostalnih radnji, ali i 55 kornera u okviru drugih prodavnica odeće (radnje u radnji). Odeća poljskog brenda takođe se može kupiti u Kini, Egiptu, Brazilu.

Besplatna licenca

Za otvaranje prodavnice odeće za decu pod brendom Coccodrillo potreban je lokal od 50 do70 m2. Licenca je besplatna, što znači da se ne plaća ulazna naknada, a Matušak napominje da nema ni izdvajanja za marketing. Primalac franšize, pak, ima obavezu da položi povratni depozit, što će biti garancija za robu koju dobije. Takođe, treba da plati licencu za poslovni softver, koji se dobija u sklopu franšiznog paketa. Partner bi, pored toga, trebalo da obezbedi pristup internetu, računar i fiskalnu kasu.
Davalac franšize pomaže pri odabiru lokacije, pruža svu potrebnu podršku prilikom otvaranja radnje, ali i daljeg poslovanja. Promotivni materijali partner dobija besplatno i učestvuje u svim promotivnim akcijama koje se sprovode na nivou mreže. Punjenje robom se odvija u redovnimm rokovima ili prema potrebama radnje.


Profil kobiety
N.B.

POPULARNO NA FORUMU