Nova šansa za džins

Za nas nije presudno da kandidat ima samo novčana sredstva. Mi, prije svega, brinemo o našem ugledu i tražimo kandidate koji bi nas predstavili u najboljem svjetlu. Husse franšiza je namijenjena osobama koje, na prvom mjestu, imaju poduzetnički duh i smisao za plasiranje proizvoda.
Ponedeljak
25.01.2016
Tokom 2015. modni brend CIPO&Baxx otvorio je svega dve nove prodavnice. U želji da poboljša rezultat, cilja na multibrend radnje. Franšizni korner je najprigodniji format.
 

Dve radnje u godinu dana – za poljski modni brend, to je neuporedivo manje nego prethodnih godina, pogotovo što davalac franšize, kompanija Yilba Tekstil, franšizne partnere traži u zemljama Srednje, Istočne i Jugoistočne Evrope. U kompaniji, međutim, i dalje s optimizmom gledaju u budućnost. – Prodaja naše robe opet je porasla u Finskoj, Švedskoj, Danskoj i Slovačkoj – kaže Erdal Čelik, regionalni mendžer brenda CIPO&Baxx, a uspeh je, napominje, i to što su prošle godine ušli na novo tržište. – Jedan od naših partnera iz Poljske otvorio je prodavnicu u Irskoj.

Prodaja raste delimično i zbog toga što su kolekcije odeće CIPO&Baxx počele da se pojavljuju u multibrend radnjama u manjim gradovima – kroz format modnog kornera. To je ujedno i strategija razvoja kojoj će davalac franšize od sada češće pribegavati. Međutim, u kompaniji ne mogu da preciziraju koliko će novih kornera biti otvoreno. – Radnje koje uvedu brend CIPO&Baxx biće partnerske – nemamo nameru da otvaramo sopstvene jedinice. Zato je i teško predvideti koliko će partnera biti voljno da radi pod našim brendom – objašnjava Erdal Čelik.

Brend CIPO&Baxx se pojavio na tržištu 1996. godine. Zaštitni znak njihovih kolekcija su ekstravagantne linije džinsa, majica, džempera, jakni, cipela i modnih dodataka. Početkom jeseni davalac franšize je, međutim, predstavio kolekciju sa novom linijom Beyro, koja uključuje odeću nešto tradicionalnijeg kroja i dezena, koja do sada nije bila dominantna u ponudi CIPO&Baxx.

Uz klasične modele Beyro džinsa troškovi proizvodnje su značajno smanjeni u odnosu na ekstravagantne kolekcije, neobičnijeg dizajna. Rezultat toga je veći broj kupaca koji su spremni izdvojiti nešto manje novca za garderobu – kaže Erdal Čelik.

U Poljskoj pod brendom CIPO&Baxx posluje više od 40 radnji, a kolekcije brenda se prodaju u još 11 zemalja. Za one koji žele da uzmu franšizu, olakšica je to što kompanija Yilba Tekstil ne naplaćuje nikakve franšizne naknade – partner jedino ulaže u sređivanje i opremanje prodajnog prostora. Lokal treba da ima najmanje 50 m2. U velikim gradovima, najbolje lokacije su u tržnim centrima, u manjim gradovima – blizu prometnih ulica. Troškovi uređenja i punjenja radnje zavise od veličine i stanja prostora, a mogu da iznose najmanje 10.000 evra.

Izvor: Franchising.pl
Priredila:


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar