McDonald’s u Rumuniji promenio vlasnika

Pored Rumunije, Premier Capital, deo malteškog holdinga Hili Ventures, nosilac je McDonald’s-ove razvojne licence i za tržišta Malte, Estonije, Letonije, Litvanije i Grčke
Četvrtak
28.01.2016
Američki lanac je odlučio da poslovanje u Rumuniji prepusti – franšiznom partneru.
 

Kada je u maju 2015. McDonald’s predstavio novi plan razvoja, koji bi trebalo da dovede do konsolidacije i rasta poslovanja, jedan od bitnih koraka bilo je povećanje udela franšiznih jedinica – lanac je, naime, nameravao da se sa postojećih 80% udeo franšiznih restorana popenje na 90%. To bi, između ostalog, značilo i da bi se mogao povući sa tržišta koja su isuviše mala za direktno prisustvo kompanije, prepuštajući čitavo poslovanje primaocima franšize.

To se ovih dana upravo dogodilo u Rumuniji. Američki lanac je svojih 67 restorana prodao kompaniji Premier Capital plc, koja je postala i nosilac McDonald’s-ove razvojne licence (franšize) za tržište Rumunije.

Zanimljivo je da McDonald’s u Rumuniji za partnera nije uzeo lokalnu kompaniju, već kompaniju koja je deo grupacije (holdinga) sa sedištem na Malti. No, sa druge strane, ovaj izbor najviše opravdava činjenica da Premier Capital više od 10 godina sarađuje sa američkim gigantom i da je nosilac McDonald’s-ove razvojne licence za još pet tržišta – Malte, Estonije, Letonije, Litvanije i Grčke – pri čemu za prva četiri tržišta poseduje ekskluzivna prava.

Premier Capital, tako, u ovom trenutku vodi ukupno 131 McDonald’s (10 u Estoniji, 22 u Grčkoj, 12 u Letoniji, 11 u Litvaniji, 9 na Malti i 67 u Rumuniji), različitih formata, uz kuriozitet da više od polovine njih spada u tzv. „drive-through“ format ( McDrive).  

Preuzimanjem mreže u Rumuniji, malteška kompanija ne samo što je udvostručila prethodni portfelj, već je ušla i na najveće tržište do sad – sa 20 miliona stanovnika i očekivanim prihodima od 100 miliona evra, nije čudo što Premier Capital Rumuniju vidi kao tržište „sa ogromnim potencijalom za rast“. Prema prvim najavama, nosilac franšize će ove godine otvoriti jedan do dva restorana, dok se brži tempo rasta očekuje u 2017. godini. Kompanija će takođe investirati u renoviranje 4-5 restorana van Bukurešta, a planira da otvori i sedam novih McCafé kafeterija.

Prvi McDonald’s u Rumuniji otvoren je  1995. godine. Lanac danas uslužuje više od 65 miliona mušterija godišnje. Dvadeset jedan grad u ovoj zemlji ima McDonald's restoran, ali ih je najviše u samoj prestonici – Bukurešt ima čak 32 restorana.

Premier Capital je deo malteškog holdinga Hili Ventures, poznatog po raznolikom portfelju kompanija i delatnosti – preko svojih divizija pokriva oblasti logistike, inženjeringa, tehnologije i nekretnina. Kako se navodi na zvaničnom sajtu holdinga, Hili Ventures je ponosni partner ne samo McDonald's-a, već i mnogih drugih brendova, od kojih je najzvučnije ime Apple. Holding je, tako, kroz zajedničko ulaganje, vlasnik iCentre, kompanije koja je premium prodavac Apple proizvoda u Rumuniji i Mađarskoj, ali i vlasnik poljske kompanije SAD, u čijem je, pak, vlasništvu i lanac prodavnica iSpot, najveći prodavac Apple proizvoda u Poljskoj.

Holding posluje u 10 zemalja Evrope i Bliskog istoka i zapošljava oko 7.500 ljudi. Sam Premier Capital upošljava 6.800 ljudi. U poslove sa McDonald's-om, kako stoji na sajtu kompanije, do sada su uložili više od 65 miliona evra – pri čemu su 25 miliona prikupili 2010. godine, uspešnom javnom emisijom obveznica (sa dospećem 2017-2020. i prinosom 6,8%) koje su listirane na berzi Malte.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar