29.01.2016

Franšiza stiže iz „Sveta mora“

Grčka kompanija Thalassios kosmos već 22 godine proizvodi i prodaje smrznutu ribu i morske plodove. Sa razvojem novog proizvoda i koncepta, sada su spremni i za nova tržišta.

Kompanija Thalassios kosmos (Svet mora) osnovana je pre 22 godine, nakon što su Vasilis Cigaras i Dimitris Kondilopulos poželeli da potrošačima ponude bolji izbor smrznute ribe i morskih plodova – pri tom, vrhunskog kvaliteta po pristupačnim cenama. Za dve decenije postojanja, Thalassios kosmos je izrastao u grupaciju koja je uspela da „zaokruži priču“ – od proizvodnje smrznutih proizvoda, preko distribucije, do pripreme i prodaje morskih specijaliteta. Prva prodavnica pod brendom Thalassios kosmos otvorena je u Kardici, rodnom gradu osnivača. Danas, širom Grčke posluje 19 prodavnica.

Thalassios kosmos

Pod brendom Thalassios kosmos u Grčkoj za sada posluje 19 prodavnica

Pre tri godine smo počeli da proizvodimo i smrznuta gotova jela od ribe i morskih plodova, koja su specifična jer se spravljaju na, takoreći, tradicionalan način – laganim krčkanjem u nekoj vrsti pekača, ili, u našem slučaju, u pek-papiru – priča Vasilis Cigaras, jedan od osnivača kompanije.

Ovakav koncept prodavnice, u kojoj bi se prodavala smrznuta, ali i sveže pripremljena jela, žele da prošire širom sveta, a primaoce master franšize, koji bi dalje razvijali mrežu pod brendom Sea World, traže i u zemljama ovog regiona.

„Svet mora“ nudi dva tipa prodavnice – jednu sa kuhinjom i mestima za sedenje i, drugu, manjeg formata, koja takođe ima kuhinju, ali ne i mesta za sedenje. – Prvi koncept podrazumeva da potrošači mogu da sednu i uživaju u našim morskim specijalitetima koje svakodnevno pripremamo, a najčešće mušterije su ljudi koji nemaju vremena ili nisu raspoloženi da sami kuvaju, a žele da jedu zdravu i ukusnu hranu. U tim lokalima potrošači takođe mogu kupiti i smrznuti „obrok za poneti“ po povoljnim cenama. Drugi oblik prodavnice, zapravo, podrazumeva prodaju naših smrznutih proizvoda – riba u pek papiru, riblji fileti i slično. I u tim objektima, međutim, imamo pećnice kako bi se služili sveže pripremljeni morski obroci – kaže Vasilis Cigaras. 

U zavisnosti od samog koncepta radnje, veličina objekta može da varira, a najveći imaju i do 140 kvadrata.

Thalassios kosmos

Foto: Thalassios kosmos

Kada su počeli da razmišljaju o razvoju franšize, nisu, pak, želeli da se franšizni sistem svede na komplikovanu stručnu terminologiju ili „bombastična obećanja o sjajnoj budućnosti“. – Franšizing je za nas, pre svega, spremnost da podelimo naš uspeh, iskustvo i stručnost sa drugima. Stoga, svaki partner od prvog trenutka može da računa na našu podršku – kaže Vasilis Cigaras.

Davalac franšize pruža podršku prilikom izbora lokacije, opremanja radnji i nabavci neophodne opreme, izbora zaposlenih, a organizuje i obuku za svakog primaoca franšize i njegove radnike, kao što konstantno prenosi znanja u pogledu usluge i prodaje. Sea World se obavezuje i da će primaoce franšize upoznati sa kompletnom organizacijom i procedurama koje osiguravaju visok kvalitet proizvoda i usluge, kao što je moderan kompjuterizovan sistem, prilagođen potrebama radnje. Primalac iz centrale dobija i osmišljene marketinške kampanje, kao i pomoć oko prilagođavanja materijala lokalnom tržištu. Primaoci franšize će sve proizvode nabavljati od davaoca franšize. 

Vesna Lapčić

Novinar
Piši autoru

želite više?

newsletter Franchising.rs

If you see this, leave this form field blank