Sajam franšiza u Parizu 2016.

Petak
05.02.2016
Krajem marta, Pariz će ponovno postati centar franšizinga. Od 20. do 23. marta održava se najveći sajam franšiza u Evropi – Franchise Expo Paris.
 

Punih 35 godina Franchise Expo Paris podržava i podstiče razvoj franšiznog poslovanja – ne samo u Francuskoj. Sajam u Parizu je međunarodna manifestacija koja svake godine okupi više stotina kompanija spremnih da svoje franšizne koncepte ponude zainteresovanim preduzetnicima iz svih krajeva sveta. Prošle godine, uz gotovo 400 kompanija iz Francuske, na sajmu se predstavilo i 108 franšiznih brendova iz inostranstva. Najviše izlagača došlo je iz SAD-a, Kanade, Španije i Italije, ali je bilo i sistema iz Poljske, Nemačke, Rusije, Velike Britanije, Slovenije, Izraela, Koreje.

Dairy Queen, Blizard

Foto: Franchise Expo Paris

Ove godine, vrata na sajamskom kompleksu Porte de Verseilles otvoriće su u nedelju 20. marta, a svi zainteresovani za ovaj vid poslovanja moći će da posete štandove i upoznaju se sa ponudom franšiza do srede 23. marta.

Organizatori očekuju da će se ove godine predstaviti oko 500 izlagača iz skoro 90 branši. Među njima biće i advokatske kuće, banke, nacionalne franšizne asocijacije, konsultantske kuće specijalizovane za franšizing. Podatak vredan pažnje kad se uzme u obzir da će na sajmu ove godine učestvovati više od 110 novih sistema koji bi želeli da svoje poslovanje prošire na tržište Francuske i drugih evropskih zemalja.

U sklopu sajma će, kao i obično, biti organizovane besplatne radionice i konferencije (na francuskom jeziku), a organizatori se nadaju da će i ove godine veliku pažnju privući radionica posvećena najzahtevnijem obliku franšizinga – master franšizi (Master Franchise School). Pogodnost je što će ova predavanja biti održana na engleskom jeziku, a zanimljiv je i podatak da je prošle godine ovoj radionici prisustvovalo 2.700 posetilaca iz 88 različitih zemalja.

Foto: Franchise Expo Paris

Organizator sajma u Parizu je Francuska franšizna asocijacija, ali manifestaciju pomaže i niz drugih nacionalnih franšiznih asocijacija i medijskih partnera. Među njima je i PROFIT system, vodeća konsultantska kuća iz oblasti franšizinga u centralnoj i istočnoj Evropi, izdavač Franchising portala u Ardiatik regiji. Kao i prethodnih godina, čitaoci portala Franchising.rs moći će da dobiju besplatne ulaznice za sajam – potrebno je samo da se registruju na internet stranici FranchiseParis.com.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar