Petak
01.04.2016.
Radovi nekoliko desetina dizajnera, kreativaca, umetnika, smestili su se u zagrebačku radnju „Take me home“ koja namerava da svoje poslovanje proširi i kroz franšizu.
 

Zagrebačka radnja „Take me home“ okupila je 60 hrvatskih kreativaca – dizajnera, arhitekata i umetnika – koje je povezalo i to što ručno prave svoje proizvode. U tom kreativnom kutku nalaze se proizvodi za dom, decu i modni dodaci. Kako nam priča Ranka Grgić Posavec, vlasnica ove radnje, mnogi umetnici proizvode prave sami u kućnoj radinosti, pojedini imaju svoje male radionice, a neki, kao „lega-lega“ ili „brokula&ž“, imaju svoje proizvodne pogone, dok pojedini samo osmišljavaju proizvod koji im potom prave lokalni preduzetnici. Njihovi radovi se, kaže ona, mogu pronaći u još nekoliko trgovina u Hrvatskoj, ali nigde u tolikom obimu i na jednom mestu kao u „Take me home“ radnji.

Dizajnerski kutak „Take me home“ iz Zagreba namerava da ponudi i franšizu

Dućan u Tomićevoj 4 u Zagrebu, za sada je jedini koji radi pod ovim brendom, a posluje već dve i po godine. Za to vreme, mnogi koji su svraćali i kupovali u „Take me home“, raspitivali su se kako bi i sami mogli da postanu vlasnici ovakvog dućana.

Dobili smo upite iz nekoliko većih gradova sa Jadrana oko otvaranja Take me home dućana i to nas je potaklo da počnemo razmišljati o načinu na koji bi se to moglo ostvariti, te smo došli do zaključka da bi nam franšizni oblik poslovnog partnerstva najviše odgovarao u trenutnoj fazi našeg poslovanja – kaže Ranka Grgić Posavec.

Za sada su odlučili da franšizu ponude samo na području Hrvatske. – „Take me home“ franšiza idealna je za male i mikro poduzetnike koji imaju afinitet prema domaćoj kreativnoj industriji, dizajnu i lokalno proizvedenim proizvodima, te žele aktivno sudjelovati u vođenju vlastite trgovine hrvatskim dizajnerskim proizvodima, a ne žele potrošiti značajnu količinu vremena i novca na pronalaženje većeg broja različitih proizvođača, osmišljavanje vizualnog identiteta, uređenja trgovine, građenje vlastitog imena i brenda – objašnjava Ranka Grgić Posavec.

Primatelji franšize, praktički, dobivaju „ključ u ruke“ – listu provjerenih, kvalitetnih proivođača, pomno sastavljenu listu najprodavanijih proizvoda, ime koje je već poznato u mnogim djelovima Hrvatske i inozemstva, postav i uređenje trgovine koje provjereno funkcionira i osigurava dobru prodaju – kaže Grgić Posavec i dodaje da dobro poslovanje radnje u Zagrebu daje određenu vrstu sigurnosti potencijalnim primaocima franšize.

Ova preduzetnica, uz to, kaže da primaocima „Take me home“ franšize osnovni motiv ne bi trebalo da bude isključivo finansijske prirode, već želja da se promovišu drugačiji i originalni proizvodi koji Hrvatsku prezentuju na bolji način od klasičnih suvenira.

Davalac franšize će zauzvrat obezbediti celokupan asortiman robe, pomoći u uređenju prostora, izlaganju robe, izradi profila na društvenim mrežama, oblikovanju promotivnih materijala. Ulazna franšizna naknada, kako kaže Grgec Posavec, zavisi od veličine prodajnog prostora, a izdvajala bi se i mesečna naknada, koja će iznositi pet odsto prometa uz ugovor od pet godina.


Vesna Lapčić
saradnik