Kako se lako raste uz matematiku

Verujemo da je svaki trenutak dobar za početak učenja matematike
Četvrtak
07.04.2016.
Međunarodna škola matematike 2plus2 dobila je novu franšiznu podružnicu – škola je početkom februara otvorena i u Beogradu.
 

Svi mi vremenom možemo da zaboravimo naučene formule, ali suština učenja matematike je u razvijanju logičkog mišljenja – počinje priču Tanja Petričević, vlasnica i direktorka nove Škole matematike 2plus2 iz Beograda. – Kada radite sa decom i mladim ljudima, najbitniji je pristup – treba im pokazati da matematika i nije toliko strašna, a znamo koliko je važna u njihovom daljem životu. Sva istraživanja pokazuju da su matematička znanja, kao i veštine koje su uslovljene ovim znanjima, veoma važne za njihove buduće karijere. Zato treba da razvijamo ono što se zove logičko razmišljanje – objašnjava Petričević i dodaje da što pre počne da se radi na tome, i strah od matematike – koji je skoro redovna pojava među decom – postaće ne samo manji, već potpuno izlišan.

Sa ovim ubeđenjem i preduzetničkim entuzijazmom, Tanja je i počela da pretražuje internet u nadi da će pronaći franšizu i otvoriti školu matematike koja će se, između ostalog, obraćati i najmlađima. „Put“ ju je vodio čak do Poljske i Međunarodne škole matematike 2plus2, koja svoju metodologiju rada primenjuje u gotovo 100 škola u nekoliko zemalja Evrope, a čiji su programi prilagođeni deci svih uzrasta – od 3 do 19 godina. – Prve informacije o školi i franšiznim uslovima pronašli smo upravo na vašem portalu – kaže Petričević.

Sa vlasnicima franšize 2plus2 u Poljskoj stupila je u kontakt prošle godine, da bi školu pod ovim brendom otvorila već u februaru ove godine. Franšizni ugovor, kako kaže, uključio je i teritrorijalnu ekskluzivnost. – Postali smo generalni zastupnici za Beograd, tako da niko drugi do nas ne bi mogao da otvori Školu 2plus2 na teritoriji grada – objašnjava Petričević i kaže da im je, svakako, u planu se da u budućnosti i dalje razvijaju.

Davaoci franšize su bili uključeni u sve procese pokretanja škole u Beogradu – sve se, kako kaže Petričević, realizovalo uz njihovu podršku. Obuke su bile sprovedene putem online konferencija, a na taj način su razmenjivali i sve neophodne informacije. Primaoci franšize, inače, treba da ispoštuju jasno određene standarde, koji se odnose i na samo funkcionisanje škole, ali i na uređenje prostora, izbor lokacije i metodologiju rada, naglašava Petričević. – Pomenuti standardi su, naravno, podložni i određenim promenama, a usklađuju se sa različitim podnebljima – pa i sa funkcionisanjem sistema u Srbiji – kaže ona.

Sa vlasnicima franšize su sve vreme imali korektan odnos. – Ukoliko i sa jedne i sa druge strane imate posvećene ljude koji su profesionalci u svom poslu, teškoće se lako i brzo prevaziđu – napominje. 

Za nju je, ipak, bilo važno to što svaka članica franšiznog sistema ima mogućnost da učestvuje u njegovom konstantnom razvoju i unapređenju. – Razmenjujemo iskustva i saznanja sa ostalim članicama. A pošto je iskustvo internacionalno, ono je zaista dragoceno i smatram da je upravo to velika prednost franšiznog sistema – ističe Petričević.

Škola matematike 2plus2 u Beogradu nudi pet programa, a časovi se organizuju za osnovce, srednjoškolce, kao i decu u uzrastu vrtića. Sve grupe imaju od tri do pet učenika, program i plan nastave su personalizovani, dok predavači sa svima rade individualno. Za svu radoznalu decu – bez obzira da li su im potrebni dodatni ili napredni časovi – Škola 2plus2 redovno organizuje Otvorena vrata za prijem novih polaznika, pri čemu se, u istom terminu, održava i prvi, probni čas.