Lepota u jednostavnosti

KIODA / Svi proizvodi koji se nude u KIODA radnjama nose specifičan dizajnerski „pečat“. Zasnovani su na inovativnim, novim i praktičnim idejama, nude se u raznim linijama, a asortiman se ažurira na svaka tri meseca.
Petak
10.08.2018.
Azijski maloprodajni lanac KIODA planira da mrežu razvije i na tržištima Evrope. Na mapi razvoja nalaze se i zemlje ovog regiona.
 

Za razliku od većine biznisa, KIODA je od samog početka u razvoj krenula brzo i dinamično. Od 2015, kada je u Maleziji otvorena prva konceptualna prodavnica pod ovim brendom, mreža je narasla na 50 jedinica, s prodajnim mestima u 13 zemalja, uglavnom azijskih (Malezija, Vijetnam, Singapur, Kazahstan, Nepal, Indija, Indonezija, Filipini...). U mreži je danas najviše franšiznih radnji – više od 40. Kompanija sada po istom principu planira da maloprodajnu mrežu proširi i na tlu Evrope, a koncept je već dostupan kroz franšizu. Franšizne partnere traže i u zemljama ovog regiona.

KIODA se od ostalih maloprodajnih lanaca izdvaja pre svega po inovativnom, razigranom, atraktivnom asortimanu. Pod krovom ovih radnji našli su se, naime, različiti dizajnerski predmeti – od igračaka i kozmetike, preko kancelarijskog pribora, sve do posuđa i sitnica koje oplemenjuju dom, a ono što spaja različite linije proizvoda jeste maštovit, ali jednostavan dizajn. Kako ističe Džejson Taj, direktor franšiznog razvoja u kompaniji, dizajn je „upisan u samo ime brenda“.

Reč „kio da“, zapravo, potiče iz korejskog jezika i znači slatko, simpatično, dopadljivo, tako da sam brend opisuje čitave linije proizvoda. S druge strane, naša poslovna filozofija se temelji na činjenici da i najmanje stvari koje svakodnevno koristimo mogu biti i lepe i posebne. Ta posebnost se, u najvećeoj meri, ogleda u jednostavnosti – objašnjava Taj i dodaje da kupci pozitivno reaguju i na specifičnu atmosferu i uređenje KIODA radnji, što, kako kaže, nije nastalo igrom slučaja, već je rezultat pomnog dizajnerskog promišljanja, koje inspiraciju najviše crpi iz korejske pop kulture – iako za brend rade dizajneri iz čitavog sveta.

Osim toga, asortiman se redovno „osvežava“ na svaka tri meseca, uvođenjem i do 100 novih proizvoda. Na taj način, naglašava Taj, asortiman je uvek aktuelan i „u trendu“.

Preduzetnicima, koji u ovom konceptu vide dobru šansu za pokretanje sopstvenog posla, nudi se pojedinačna franšiza (mogućnost otvaranja jedne radnje), a pogodnost je što bi investicija bila niža nego kada bi sličan koncept, s celokupnom logistikom i lancem snabdevanja – otvarali sami. Prosečna veličina prostora potrebna za ovu radnju iznosi oko 140 kvadrata, a troškovi vezani za uređenje i opremanje radnje po KIODA standardima najviše će zavisiti od stanja i lokacije prostora. Davalac franšize, pak, procenjuje da bi za pokretanje posla, bez troškova rente i uređenja prostora, trebalo izdvojiti između 150.000 i 280.000 dolara (USD). Ovaj iznos pokriva i jednokratnu naknadu za licencu, projektantska rešenja, opremu, IT sistem, obuku, prvo punjenje robom...

Mi ćemo u potpunosti biti posvećeni saradnji s primaocima franšize. To, naravno, ne podrazumeva samo redovno snabdevanje robom, već i pomoć pri odabiru lokacije, opremanju prostora. Zapravo, bićemo uz njih tokom čitavog perioda saradnje. Mogu da računaju na našu podršku i po pitanju obuke, marketinga, tekućeg poslovanja – kaže Taj.

Naši partneri, stoga, mogu da budu i ljudi koji do sada nisu imali nikakvog iskustva u ovoj branši. Jedino što tražimo je da budu energični, posvećeni, spremni da rade i grade poziciju na lokalnom tržištu. Od njih će to ponekad zahtevati i da donose brze odluke, tako da je ova sposobnost vrlo poželjna. S druge strane, otvoreni smo za komunikaciju, i sami podstičemo partnere da nam šalju svoja mišljenja i predloge. Suština franšizne saradnje jeste upravo u deljenju iskustva i stvaranju vrednosti za obe strane – kaže Taj.


Svi proizvodi koji se nude u KIODA radnjama nose specifičan dizajnerski „pečat“. Zasnovani su na inovativnim, novim i praktičnim idejama, nude se u raznim linijama, a asortiman se ažurira na svaka tri meseca.

NAJČITANIJE

Definicija franšizinga /12.10.2012.

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.

Franšizne asocijacije /26.11.2014.

Cilj franšiznih asocijacija jeste popularizacija i promocija franšizinga, rad na uspostavljanju transparentnosti, regulaciji i implementaciji opšte prihvaćenih etičkih standarda franšizinga. U većini zemlja sa razvijenim franšizinim tržištem, najveći broj kompanija davalaca franšiza učlanjeno je u nacionalne franšizne asocijacije.

Prilika za biznis s malom investicijom /26.12.2023.

Mobile Outfitters, američka franšiza specijalizovana za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona kvalitetnim folijama, nastavlja širenje svoje mreže i nudi mogućnost pokretanja biznisa za svega pet hiljada evra.

Perionica veša kao siguran biznis /27.07.2020.

LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.

Mesto gde se sreću nauka i zabava /01.11.2023.

„Naučna kuhinjica“ je jedinstven koncept edukativnih radionica koje pružaju deci priliku da istražuju, eksperimentišu i stiču znanja iz sveta prirodnih nauka na zabavan i kreativan način. Šta je potrebno za pokretanje franšize?