Današnji potrošač želi više

Tudors / Pod ovim brendom danas posluje više od 250 prodavnica u 17 zemalja
Utorak
25.12.2018.
Dvocifren rast prodaje, nova tržišta i novi partneri obeležili su još jednu uspešnu godinu poslovanja za Tudors, modni brend prepoznatljiv po muškim košuljama. Šta su postigli, a šta ih čeka u narednoj?
 

Kao i svaka prethodna, i 2018.godina je bila veoma uspešna za Tudors. Sa postejećim prodajnim mestima ostvarili smo dvocifren rast prodaje u Srbiji. Osim toga, otvorene su nove maloprodaje u Vranju, Paraćinu, tržnom centru Promenada u Novom Sadu, gde smo promovisali i novi koncept Tudors radnje. Kada je reč o regionu, sa lokalnim partnerima smo otvorili četiri radnje u Hrvatskoj – dve u Zagrebu i po jednu u Splitu i Rijeci – kaže u razgovoru za Franchising portale Bojan Mitić, direktor internacionalnih operacija u kompaniji Tudors i nosilac franšize ovog turskog brenda za zemlje regiona.

Kada je reč o načinu razvoja i širenja maloprodajne mreže, sve opcije saradnje su na stolu, a drže se samo dva pravila, ističe Mitić. – Prvo je da nikad ne izgubimo novac koji ulažemo, a drugo je da nikad ne zaboravimo pravilo broj jedan. To, u suštini, znači da samo detaljna analiza mikrolokacije i konstantni fokus vode ka uspehu. Svako ko je uradio nešto veliko, morao je biti fokusiran samo na to. Tudors, na čelu sa Jašarom Ajajdinom, kreativnim umom i vlasnikom brenda, vodi se upravo ovakvim ciljevima – objašnjava Mitić i naglašava da nije važno kako će formalno nazvati svaki od mogućih oblika saradnje, sve dok obe strane u tom odnosu postižu dobre rezultate.

Mi u Tudorsu, pre svega, verujemo u partnerstvo koje se zasniva na obostranom interesu. Pravila, razume se, moraju da postoje, ali isto tako moraju biti primenljiva u realnom svetu. Svaka maloprodaja se posmatra kao jedinstven mikroorganizam koji treba gajiti s posebnom pažnjom, bez obzira da li je neko vlasnik kapitala, partner ili, kako bi se to formalno reklo, primalac franšize. Ključ, odnosno, motiv jeste da postoji rezultat bez obzira o kom obliku saradnje se radilo – objašnjava Mitić.

Tako, u Vršcu imaju klasičnu franšizu, u Vranju su otvorili radnju s lokalnim partnerom (joint venture), upravo zbog specifične mikrolokacije, dok su u nekim drugim gradovima poput Čačka, Požege, Paraćina, Obrenovca ili Kosovske Mitrovice i Prištine, primenili drukčije oblike saradnje. – Za te lokacije smo procenili da će bolje rezultate dati vidovi partnerstva koji su, lokacijski i organizaciono, prilagođeni mentalitetu lokalnih potrošača. Suština je prilagoditi se što brže onome što kupci traže, poštovati navike potrošača, a to sigurno nećete uspeti ukoliko vam nedostaje „lokalno“ znanje na terenu – kaže Mitić i dodaje da je, ipak, jedno svima zajedničko – svi preduzetnici posluju pod brendom Tudors i svi žele da budu uspešni.

Iz ugla partnera

Miroslav Maričić i njegova supruga Snežana su partneri Tudorsa od maja 2017, a radnju su otvorili u omalenoj Požegi. Došli su iz sasvim drugog biznisa, ali su u Tudorsu videli šansu za dodatni prihod. – Želeli smo da otvorimo nešto čega nema u Požegi. Pri tom, deca su nam odrasla, a i supruga je razmišljala da se sama bavi nekim poslom jer smo više od dvadeset godina preduzetnici – objašnjava Miroslav Maričić kako su došli do ove „priče“. – Znali smo za Tudors jer sam kupovao njihove košulje. Često sam boravio u Beogradu, i razgledajući ponudu po tržnim centrima, shvatio sam da se dobre košulje mogu kupiti i za manje novca. Jednom prilikom, supruga me je upitala koliko sam platio košulju, jer ju je lako opeglala, delovala joj je kvaltetno. Nije mi verovala kada sam joj rekao za cenu. Tako smo i počeli da razmišljamo o  partnerstvu s Tudorsom. Na našu sreću, poklopile su nam se energije sa Bojanom i mi konstantno beležimo rast prodaje. Radnja je finansijski nezavisna, ne dotiramo je iz drugog biznisa, zbog čega smo dodatno zadovoljni – kaže Maričić i dodaje da supruga Snežana vodi prodavnicu i u njoj radi sa još jednom koleginicom.

Dvadesetpetogodišnji Stefan Ljubičić otvorio je pre desetak dana Tudors radnju u Paraćinu, u sopstvenom lokalu u centru grada. Kao diplomac menadžmenta beogradskog Fakulteta organizacionih nauka počeo je da traži ideje za pokretanje posla, pa je, između ostalog, čitajući Franchising portale, naišao i na brend Tudors. – Iako sam se ja najviše angažovao, reč je o porodičnom poslu, jer su uključeni i moj stariji brat i majka. Pošto smo imali svoj lokal, razmišljali smo da ponudimo nešto novo u Paraćinu. Shvatili smo da je Tudors brend po meri lokalnog stanovništva – povoljne cene, a zadovoljavajući kvalitet. Malo je vremena prošlo i možemo da govorimo samo o prvim utiscima potrošača, koji su pozitivni. Brend je osveženje na lokalnom tržištu, u modnom smilsu, budući da garderoba za muškarce nije mnogo zastupljena u našem gradu – kaže Ljubičić i dodaje da se za partnerstvo sa Tudorsom odlučio jer je ovakva vrsta koncepta pogodna za mlade ljude bez preduzetničkog iskustva. – Kroz ovakav vid saradnje dobijamo mnogo uputstava, smernica i znanja koje nam mnogo olakšava pokretanje, ali i vođenje biznisa – zaključuje Ljubičić.

U Vranju, Saša Stojanović je kroz joint venture sa Tudorsom otvorio radnju u maju 2018.
Sam koncept mi je bio interesantan, tako da čim se oslobodio jedan lokal u centralnoj zoni u Vranju, predložio sam Bojanu da otvorimo radnju. Vranjanci su već znali za brend Tudors i išli su da kupuju njihove košulje u Niš, pa i Makedoniju. Zadovoljni su što sad imaju Tudors u svom gradu i što zbog toga ne moraju da se izlažu dodatnim troškovima. Beležimo konstantan rast prodaje – kaže Stojanović.

„Tamo gde smo – uspešni smo“

Kao nosilac master prava za brend Tudors, Mitićeva kompanija BJN zadužena je za širenje mreže u ovom regionu, ali je i Mitić lično, kao direktor internacionalnih operacija kompanije Tudors, angažovan na širenju mreže na ostalim meridijanima. Radnje su tokom 2018. otvorene u mnogim zemljama, među kojima su Bugarska, Danska, Poljska, a uskoro će biti otvorene i prodavnice u Češkoj i Slovačkoj. Stigli su i do vanevropskih tržišta – Pakistana i Irana.

Proces donošenja odluke pri otvaranju radnje na novom tržištu podjednako je komplikovan kao i odluka o otvaranju 38. radnje u Istanbulu. Lokacija mora biti profitabilna, i za Tudors i za našeg partnera – ili je nećemo ni otvoriti. U našem poslovanju, shvatili smo, važne su tri stvari – lokacija, lokacija i lokacija. U svetu maloprodaje, zapravo, sve možete da promenite sem lokacije. Promenom ljudi, menadžera, prodavaca, tehnika prodaje, ili politikom nagrađivanja po učinku, dešavalo se da kompletno promenimo rezultat nekih maloprodaja, ali nikada nismo uspeli da poboljšamo rezultat onde gde je lokacija bila pogrešna. Isto je sa novim tržištima. Postoje ona na kojima Tudors možda nikada neće biti prisutan, ali tamo gde bude bio, siguran sam da će biti uspešan – uveren je Mitić.

Avantura u Kini

Nedavno je, priča nam dalje Mitić, sa svojim timom bio pozvan u Kinu, gde su sa lokalnim privrednicima razgovorali o mogućnostima ulaska brenda Tudors na to tržište. – Razlike u razmišljanju između nas i kineskih biznismena su bile drastične. Ubeđivali su nas da u Kini može da se proda samo nešto izuzeto skupo ako dolazi iz Evrope i bili su vrlo skeptični kada je naš proizvod u pitanju, pre svega zbog pristupačnih cena. Njihovo shvatanje svesti potrošača je tradicionalno, poput onog koje je vladalo početkom 20. veka u Parizu, kada je samo viša klasa bila privilegovana i mogla da izgleda moderno, što po nekoj inerciji znači i skupo. Zatim su nas ubeđivali da cene Tudors košulja u Kini treba da budu najmanje četiri puta više od kalkulacije koju smo mi izneli na osnovu analize tražište i u skladu sa našom politikom. Nikako se nismo složili – priča Mitić u kakvoj su atmosferi započeli pregovore.

Najzad, kako kaže, morali su da promene pristup i potraže dovoljno slikovit primer koji će jasno objasniti na čemu se zasniva optimizam i strategija Tudorsa. – Naveli smo primer Mercedesa koji menja svoju tehnologiju razvoja predviđanjem šta će potrošači želeti za 30 ili 40 godina. Današnji tinejdžer, međutim, ne sanja o tome da zaradi za Mercedes koji će kupiti za 20 godina, već želi da živi i uživa sada! On je željan informacija i komunikacija, traži najbolji telefon i najbrži wi-fi, sanja o putovanjima i traži jeftine letove, hostele i „street-food“ obrok. Isto je i sa stilom oblačenja – traži se moderno, udobno i pristupačno, a skupe stvari i luksuz ostaju za druge, specijalne prilike. Zadatak Tudorsa je upravo da isprati takvog tinejdžera – priča Mitić. – Posle ovog primera, naši partneri iz Kine su ostali pomalo zbunjeni i duboko zamišljeni, a većina njih je pokušavala da sakrije svoje zlatne narukvice – primećuje šaljivo Bojan Mitić.


Partnerstvo zasnovano na obostranom interesu / „Svaka radnja se posmatra kao jedinstven mikroorganizam koji treba gajiti s posebnom pažnjom, bez obzira da li je neko vlasnik kapitala, partner ili primalac franšize.“
Vesna Lapčić
saradnik

NAJČITANIJE

Definicija franšizinga /12.10.2012.

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.

Franšizne asocijacije /26.11.2014.

Cilj franšiznih asocijacija jeste popularizacija i promocija franšizinga, rad na uspostavljanju transparentnosti, regulaciji i implementaciji opšte prihvaćenih etičkih standarda franšizinga. U većini zemlja sa razvijenim franšizinim tržištem, najveći broj kompanija davalaca franšiza učlanjeno je u nacionalne franšizne asocijacije.

Prilika za biznis s malom investicijom /26.12.2023.

Mobile Outfitters, američka franšiza specijalizovana za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona kvalitetnim folijama, nastavlja širenje svoje mreže i nudi mogućnost pokretanja biznisa za svega pet hiljada evra.

Perionica veša kao siguran biznis /27.07.2020.

LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.

Mesto gde se sreću nauka i zabava /01.11.2023.

„Naučna kuhinjica“ je jedinstven koncept edukativnih radionica koje pružaju deci priliku da istražuju, eksperimentišu i stiču znanja iz sveta prirodnih nauka na zabavan i kreativan način. Šta je potrebno za pokretanje franšize?