Direct Booker / Agencija koja povezuje iznajmljivače i putnike tako što posreduje i nudi pomoć obema stranama
Ponedeljak
04.11.2019.
Koje tržište je „poželjna destinacija“ za razvoj franšizne mreže, ko su idealni partneri i koliko treba investirati u ovu turističku franšizu, otkriva Nino Dubretić, suvlasnik Direct Booker-a
 

Poslovanje su započeli 2013. u Dubrovniku, danas posluju u sedam zemalja. Direct Booker, turistička agencija za iznajmljivanje i upravljanje privatnim smeštajem, od 2017, naime, širi  franšiznu mrežu, tako da ekskluzivne partnere – primaoce franšize – ima i na domaćem tržištu u Hrvatskoj, ali i u Crnoj Gori, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Peruu i Albaniji. – Ovo je tek početak internacionalnog razvoja – kaže Nino Dubretić, jedan od vlasnika Direct Booker sistema. Gde god se turizam razvija, gde god postoji potražnja za privatnim smeštajem – biće i prostora za usluge Direct Booker-a, smatra on. – U osnovi, mi povezujemo iznajmljivače i putnike. Pomažemo rentijerima da se oglase i iznajme smeštaj preko poznatih internet platformi, ali ih i savetujemo kako da urede i opreme smeštajnu jedinicu, optimizuju cene smeštaja, prezentuju svoje nekretnine, ponude gostima niz pratećih turističkih usluga – od prevoza, rent-a-car-a, izleta, do preporuka za restorane, klubove i znamenitosti kraja. Sve ovo je, u suštini, i zadatak naših primalaca franšize – objašnjava Dubretić.

Od ove godine, Direct Booker cilja i na tržište Poljske. Prvi korak u promociji ovog biznisa i franšiznog paketa već je načinjen – od 17. do 19. oktobra učestvovali su na 17. Sajmu franšiza u Varšavi i iskoristili priliku da se predstave preduzetnicima i potencijalnim primaocima franšize s poljskog tržišta. Pitali smo Dubretića zašto je Poljska „poželjna destinacija“ za razvoj franšizne mreže, koje će usluge nuditi na tom tržištu te koliko treba investirati u ovu franšizu.

Zašto ste se odlučili za Poljsku?

U Poljskoj se turizam ubrzano razvija. Velika je potražnja za kratkoročnim najmom smeštaja, ali i za sistemom koji bi efikasno upravljao procesom iznajmljivanja, kroz agencijskie usluge i najnovije tehnologije. Zbog toga nam je Poljska delovala kao perspektivno tržište.

Mnoge od usluga koje pružate nedvosmisleno štede vreme iznajmljivačima. Šta, zapravo, podrazumeva ta saradnja? 

Svaka nekretnina ili smeštajna jedinica dobija svog akaunt menadžera iz Direct Booker-a koji kontroliše i određuje cene najma tako što neprestano prati i upoređuje cene drugih iznajmljenih jedinica u tom periodu. Vrlo često, samo uz ovu informaciju vlasnici smeštaja mogu da povećaju potencijal svoje nekretnine. Tržište iznajmljivača se, inače, može podeliti u dve grupe. Prva grupa su oni kojima je potreban čitav niz usluga: oglašavanje na internetu, usluge rezervacije, komunikacija s gostima, finansijske usluge poput izdavanja računa, plaćanja kreditnom karticom i čekovima, pa čak i usluga čišćenja smeštaja. Ako iznajmljivač posebno zahteva, mi možemo obezbediti i fotografa koji će profesionalno fotografisati unutrašnjost smeštaja za izdavanje. Druga vrsta rentijera su oni kojima nisu potrebne sve navedene usluge, ali koji bi svakako da unaprede i poboljšaju svakodnevni proces iznajmljivanja. To se, pre svega, odnosi na sinhronizaciju cena s kalendarom na svim veb-sajtovima na kojima se oglašavaju, a najčešće su to Booking.com, Airbnb, Expedia, HomeAway. Ako iznajmljivač ne želi da koristi čitav set usluga, mi mu uvek možemo ponuditi podršku za takozvani Booker Tools – poseban alat koji će mu omogućiti da upravlja smeštajnom jedinicom u smislu cene i logistike.

Šta sve sadrži franšizni paket Direct Booker-a?

Primalac naše franšize ima pravo da koristi naš brend, pruža sve usluge podrške iznajmljivačima, a sve u skladu s jedinstvenim know-how-om Direct Booker-a. Primalac, naravno, koristi naš IT sistem, operativni priručnik, pomoć po svim pitanjima tekućeg poslovanja. S druge strane, dužan je da vodi marketing na lokalnom nivou i pruža usluge samo na području za koje je ugovor potpisan.

Za koje regije ili gradove u Poljskoj tražite primaoce franšize?

Želimo da privučemo preduzetne ljude iz turistički atraktivnih destinacija kao što su Varšava, Vroclav, Krakov, Gdanjsk. To mogu biti i „početnici“, ljudi koji tek razmišljaju da pokrenu sopstveni posao, ali i preduzetnici koji već rade u turizmu, a koji nameravaju da prošire svoju ponudu dodatnim agencijskim uslugama ili da zarade od prodaje naše tehnologije.

Koliko primalac franšize treba da investira u ovaj posao?

Početna investicija, koja podrazumeva pristupanje mreži Direct Booker-a, iznosi 5.000 evra. Primalac franšize plaća i redovnu naknadu i ona iznosi 7% od ukupnog prometa. S druge strane, primalac dobija od 5% do 10% od svake iznajmljene jedinice. Koliko će, pak, morati da čeka na povraćaj investicije, zavisi najviše od broja i spektra usluga koje će pružati.


Nino Dubretić, suvlasnik Direct Booker-a / „Gde god se turizam razvija, gde god postoji potražnja za privatnim smeštajem – biće i prostora za usluge Direct Booker-a.“

NAJČITANIJE

Definicija franšizinga /12.10.2012.

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.

Franšizne asocijacije /26.11.2014.

Cilj franšiznih asocijacija jeste popularizacija i promocija franšizinga, rad na uspostavljanju transparentnosti, regulaciji i implementaciji opšte prihvaćenih etičkih standarda franšizinga. U većini zemlja sa razvijenim franšizinim tržištem, najveći broj kompanija davalaca franšiza učlanjeno je u nacionalne franšizne asocijacije.

Prilika za biznis s malom investicijom /26.12.2023.

Mobile Outfitters, američka franšiza specijalizovana za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona kvalitetnim folijama, nastavlja širenje svoje mreže i nudi mogućnost pokretanja biznisa za svega pet hiljada evra.

Perionica veša kao siguran biznis /27.07.2020.

LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.

Mesto gde se sreću nauka i zabava /01.11.2023.

„Naučna kuhinjica“ je jedinstven koncept edukativnih radionica koje pružaju deci priliku da istražuju, eksperimentišu i stiču znanja iz sveta prirodnih nauka na zabavan i kreativan način. Šta je potrebno za pokretanje franšize?