Rečnik franšizinga i biznisa

Casual dining restoran

Tip restorana. To je restoran u kome se služi hrana "po razumnoj ceni" u prijatnom ambijentu.

U takvim restoranima, uz par izuzetaka, se hrana gostima poslužuje "za stolom", odnosno usluga je podjednako važna komponenta samog restorana kao i enterijer. U nekim slučajevima gosti sami uzimaju hranu, ali je to i dalje primarnija karakteristika fast-food restorana. Možda najpoznatiji lanci restorana ove vrste su Harvester (ENgleska) ili TGI Friday's ili Chili's (SAD). Ovaj tip restorana tržišno je pozicioniran između fast-food, fast-casual i fine dining restorana, sa najviše karakteristika ovog potonjeg, i uz tu razliku što je ambijent "opušteniji" i meni - a pre svega meni pića, jednostavniji. Česti su lanci ovakvih restorana, ali je veliki broj takvih individualno vođenih restorana. U Italiji se, primera radi, često zovu i "tratoria".