Neotkrivena oaza franšiza

Tim Hortons je najveći franšizni lanac u Kanadi, poznat po svojoj ponudi kafa i krofni.
Četvrtak
17.09.2015
U zemljama regiona broj franšiza iz Kanade je na nivou statističke greške, ali tamošnja franšizna asocijacija procenjuje da u toj zemlji radi više od 1.300 franšiznih sistema koji imaju više od 78.000 franšiznih jedinica.
 

Jedan od 14 zaposlenih u Kanadi, odnosno, oko milion ljudi, direktno ili indirektno radi u franšiznoj industriji, procena je Kanadske franšizne asocijacije. Mada se franšizing najčešće povezuje sa industrijom brze hrane, 60 odsto franšiza u toj zemlji je zapravo iz drugih sektora. U ponudi su najrazličitije franšize, one koje zahtevaju niže investicije od 10.000 dolara, ali i one skuplje, čije investicije prelaze milion dolara, dok se franšizne naknade kreću od 5.000 do 75.000 dolara.

Foto: Tim Hortons, Calgary Reviews / Flickr

Jedna od napoznatijih kanadskih franšiza u regionu je brend obuće Aldo, ali i konsultanstka kuća Match Point, koja upravo i sama spaja davaoce i primaoce franšiza. I na ta dva imena priča o prisustvu kanadskih franšiza u regionu se zaustavlja.

Na listi TOP 100 globalnih franšiza za ovu godinu koju sastavlja konsultantska kuća FranchiseDirect, zastupljeni su i sistemi koji dolaze iz Kanade: lanac kafe-pekara Tim Hortons, H&R Block iz sfere finansijskih usluga, lanac barova za prodaju smrznutog jogurta Yogen Fruz i lanac brze hrane Pita Pit. Čini se malo, ali ako u obzir uzmemo da čak 81 sistem sa te liste dolazi iz SAD, najvećeg i najrazvijenijeg tržišta franšiza, onda bi se moglo reći da se Kanada dobro drži, u rangu Španije i Francuske, koje su zastupljene sa četiri, odnosno, šest franšiza.

Među kanadskim kompanijama sa najviše franšiznih jedinica u matičnoj zemlji nalazi se pomenuti Tim Hortons sa 3.500 franšiza, a slede Pizza Pizza sa 724, County Style Food (500), M&M Meat Shop (409), Second Cup (360), Canadian Tire (350), Boston Pizza (348), Mr. Sub (317), Coffee Time (300) – podaci su portala BeTheBoss.ca.


Vesna Lapčić
Novinar