Šta je to franšiza?

Franšizing je način na koji sopstveni posao možete da vodite pod dobro poznatim brendom! Primenjuju ga i neki od najvećih svetskih brendova. Da objasnimo, stoga, šta je to franšizno poslovanje...

Definicija franšizinga

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj know-how i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.

Mini-pekara za posao budućnosti

Za pekare važi da dobro posluju i tokom krize, a potencijalni primaoci franšize se sada mogu opredeliti za koncept koji ne zahteva velika ulaganja – mini-pekaru Kralj Coffee Donuts & Snacks.

Očarajte kupca!

Prodavnica odeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj prodavnici, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merčendajzing (merchandising) - veština izlaganja i pozicioniranja robe.

„Kliker“ za franšizu

U Banjaluci već godinu i po dana radi franšiza škole programiranja – „Kliker centar“. Primalac master franšize namerava da mrežu proširi širom Bosne i Hercegovine.

Hiljadu trgovaca u „Mojoj radnji“

Franšizni lanac „Moja radnja“ uključio je u svoj sistem više od hiljadu malih nezavisnih trgovaca širom Srbije.

Blago iz plodova podneblja

U maloj radionici All Nut već devet godina se ručno prave kozmetika i jestivi proizvodi od koštica šljiva i drugog voća. Osim prodavnice u Beogradu, radi i franšiza u Podgorici, a mreža bi mogla da se širi i u drugim zemljama regiona.

Slatko, uz zrno soli

Zanimljiva poslovna inicijativa spojila je dva američka franšizna sistema – lance za prodaju sladoleda Dippin' Dots i prodaju kokica Doc Popcorn. Kako ove dve franšize rade „rame uz rame“?

Kako sačiniti kvalitetan ugovor o franšizingu?

Ugovor o franšizingu je temelj na kome se gradi odnos između davaoca i primaoca franšizinga.

Vrste franšiza

Franšizni sistemi mogu da se klasifikuju na različite načine i po različitim kriterijumima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primaocima franšize (know-how), vrsti delatnosti ili načinu organizacije sistema.

Francuski parfemi širom Srbije

Vedrana Kosanović je primalac master franšize brenda L'Arome, zadužena za širenje mreže u Srbiji. Za nešto više od godinu dana otvoreno je osam parfimerija.

Neobična cvećara Maje Bohosjevič

– Pomirili smo se s tim da ćemo u ovaj posao bar jedno vreme morati da dodatno ulažemo novac. Na sreću, to se do sada nije desilo! – kaže Maja Bohosjevič, poznata poljska glumica, koja je s verenikom pre nekoliko godina u Varšavi otvorila luksuznu cvećaru Flower Store

Dobitna kombinacija

Mirko Curaković iz Novog Sada primalac je MiniPani franšize već 12 godina. Ugostiteljstvo je, kako kaže, i posao od kog živi, ali i ljubav, jer to voli da radi.

S malo rizika do održivog biznisa

Makedonski lanac Sara Fashion, u kojem se prodaju čarape, donji veš, pidžame, kupaći kostimi i brojni modni dodaci, u ovoj godini planira snažnu ekspanziju u regionu. Mrežu će širiti i kroz franšizing.

Pravni akti koji regulišu franšizni ugovor

Među glavne odredbe koje regulišu Ugovor o franšizingu treba uvrstiti i odredbe Zakona o obligacionim odnosima

Cammeo stiže u Beograd

Taksi prevoznik Cammeo, koji je svoju franšiznu mrežu do sada razvijao u Hrvatskoj i Sloveniji, počinje u aprilu poslovanje u Beogradu.

Franšiza, partnerstvo ili potpuno samostalno?

Primiti franšizu, opredeliti se za partnerstvo (agenturu, kako se češće naziva) ili poslovati potpuno samostalno - na svoj način, po sopstvenoj ideji i nahođenju? Izbor nije lak; svaki model ima svoje prednosti i mane.

DIS + Niš

Posle mesec dana uspešnog poslovanja, u tržnom centru franšiznog lanca DIS u Nišu slobodnog prostora za iznajmljivanje više nema.

Svet bombona u franšizi

Candy Universe, firma za prodaju gumenih bombona i dražeja, nudi priliku preduzetnicima da kroz franšizne kornere obogate ponudu svojih lokala. Primaoce franšize traže i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

No+Vello širi mrežu

U Srbiji je otvoren treći franšizni centar za trajnu epilaciju No+Vello.

Na čaj u Novi Sad

Nedavno je u Novom Sadu otvorena prva franšiza „Kuće zelenog čaja“, kompanije koja već deset godina uspešno posluje na tržištu Hrvatske.

Kengur test: Kakva franšiza Vam odgovara?

Zainteresovani ste za pokretanje novog posla? Razmišljate o kupovini franšize? Ali mnogo toga je nepoznato, te Vas ta pomisao pomalo i plaši? Pokušajte ovako: popunite poznati australijski test ispod – možda Vam pomogne da dođete do odgovora da li je franšizing za Vas!

Slatka radionica

Nedavno je u beogradskom TC Medaković otvorena deseta franšizna prodavnica kompanije Vanilica, proizvođača torti i sitnih kolača.

Posao iz ljubavi

Iako je nepunih godinu dana primalac Husse franšize, Dejan Jakovljev je već postigao zavidne rezultate. U poslu mu pomaže supruga, ali i dva patuljasta šnaucera.

Naplata zadaje glavobolje

Momčilo Šećković je donedavno poslovao u okviru italijanskog franšiznog sistema Dama services. Sada sam bije preduzetničku bitku, baveći se istim poslom.

U Varšavu po franšizu i savet

Sajam franšiza u Varšavi je najveći i najznačajniji franšizni događaj u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Predstavlja idealnu priliku za upoznavanje s ovim načinom poslovanja, ali i pronalaženje franšiznih partnera.

Jačamo gde smo najjači

McDonald’s slavi četvrt veka poslovanja u Srbiji. O planovima, saradnji sa lokalnim dobavljačima i navikama potrošača razgovaramo sa Tomašem Rogačem.

Najuspešnije franšize na svetu

Godišnja lista portala FranchiseDirect.com pokazuje da su najuspešniji franšizni sistemi i dalje restorani brze usluge i da većina potiče iz Sjedinjenih Američkih Država.

Picerija u hotelu

Franšizni lanac picerija Telepizza poznat je i po tome što svoje specijalitete nudi u hotelima širom Španije. Iskustvo sa matičnog tržišta sada su preneli i u Poljsku.

Extreme Intimo u Parizu

Franšizni sistem Extreme Intimo potpisao je ugovor o master franšizi za teritoriju Francuske. Prva radnja je nedavno otvorena u Parizu.