Od 1998. godine do danas izadavačka kuća „Plavi slon“ je izdala 20 originalnih naslova, napisanih i ilustrovanih za inovativni koncept „personalizovanih“ knjiga po narudžbi. Svaki od ovih naslova je postao bestseler.
Petak
08.08.2014
Da biste postali vlasnik izdavačke kuće, ponekad nisu potrebne ogromne investicije...
 

Šolje, majice ili kalendari sa fotografijama i imenima određenih osoba – samo su neke od popularnih i prikladnih sitnica koje se najčešće kupuju za poklon. Izdavačka kuća „Plavi slon“ (Modry slon) iz Češke je, međutim, otišla korak dalje i pre 16 godina objavila prvu „personalizovanu“ knjigu. Ideja je, u suštini, bila vrlo jednostavna – junaci knjige su postajale „stvarne“ osobe – deca, ili odrasli, kojima je poklon bio namenjen i za koje se knjiga štampala po narudžbi.

Koncept je vrlo brzo postao popularan u Češkoj – ideja je privukla mame i tate koji su, u potrazi za idealnim poklonom za decu, ponekad bili primorani da potroše i više od svojih mogućnosti. „Plavi slon“ je ponudio kreativnu i jedinstvenu alternativu igračkama, za koju nije bilo potrebno izdvojiti ogromnu svotu novca. Međutim, ono što je ovom konceptu donelo najviše hvale, bila je činjenica da su deca knjige – rado čitala. A zatim, da su počela više da čitaju i druge knjige. Češki Institut za unapređivanje obrazovanja i Ministarstvo za obrazovanje, mlade i sport podržali su projekat i ocenili ga kao jedan od „najstimulativnijih načina za promociju čitanja kod mladih“.

Sa popularnošću, rasla je i potražnja. Da bi uspeli da pokriju celo tržište, izdavačka kuća je razvila i ponudila franšizu. Jedan primalac franšize pokrivao je gradove ili oblasti sa najmanje 200.000 stanovnika. U Češkoj, trenutno, imaju 31 primaoca franšize, a koncept su „izvezli“ i na tržišta Slovačke i Poljske. Sada su zainteresovani da primaoce master franšize pronađu i u zemljama ovog regiona.

Za pokretanje posla nisu potrebni posebni uslovi – većina primalaca franšize ovaj posao vodi od kuće, ali poslovnica može da bude smeštena i u tržnom centru ili knjižari. Sve što primalac franšize treba da ima su kompjuter, laserski štampač i klamerica. Davalac franšize obezbeđuje softver i određenu količinu polugotovih proizvoda koji su potrebni za štampanje knjiga po narudžbini.

Iskustvo pokazuje da se investicija vraća vrlo brzo. Mesečna zarada svakako najviše zavisi od truda i umešnosti primaoca franšize, i može da se kreće od 200, pa do 1.500 evra – kaže Rafał Kwiatkowski, direktor razvoja u izdavačkoj kući „Plavi slon“. – Treba računati na to da prodaja knjiga značajno raste za vreme praznika, pre kraja školske godine, pa i pre Dana zaljubljenih, kada se knjige kupuju čak i za odrasle – dodaje Kwiatkowski.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar

POPULARNO NA FORUMU