Umjesto da gledaju dosadne filmove i zijevaju tijekom predavanja o opasnostima u prometu, djeca postaju ne samo mali vozači, nego budući oprezni i spretni sudionici u prometu.
Sreda
20.02.2013
Jumicar uči „male vozače“ da postanu oprezni učesnici u saobraćaju. Kompanija sada traži i primaoce master franšize u zemljama Balkana.
 

Ne postoji osoba, a naročito ne dečak, odnosno, muškarac koji ne želi automobil od najranijeg detinjstva. Prirodno, njime se dokazuje zrelost i sposobnost, ostvaruje sloboda. Nažalost, mnogi ne shvate na vreme da imati automobil znači i preuzeti veliku odgovornost i da automobil, češće nego što bismo to hteli da priznamo, može da bude ozbiljna opasnost po život.

U prethodne dve decenije u saobraćajnim nesrećama u Srbiji je stradalo oko 20.000 ljudi. Među njima je mnogo dece i žrtava tuđe nemarnosti, ali je zapravo najviše onih koji nisu na vreme prošli obuku i naučili da budu tolerantni, oprezni vozači.

Kompanija Jumicar predstvalja koncept i - posao - koji može da doprinese smanjenju broja nesreća i žrtava u saobraćaju, a naročito onih koji ih izazivaju.

Ideja je prilično jednostavna: Jumicar omogućava da deca već u uzrastu od sedam godina dobiju priliku da voze prave male automobile sa ekološkim pogonom, po stalnim i mobilnim poligonima koji bezbedno simuliraju stvarne uslove vožnje. Tako se kroz zabavnu i praktičnu nastavu deca obrazuju o saobraćaju, a na kraju obuke dobijaju i dečju vozačku dozvolu. Umesto da gledaju dosadne filmove i zevaju tokom predavanja o opasnostima u saobraćaju, deca postaju ne samo mali vozači, nego budući oprezni i spretni učesnici u saobraćaju koji neće biti pretnja po bezbednost i živote drugih.

Ideja za koncept se rodila u Finskoj 1989. Osnivač Jumicar-a Jukka Nappari nabavio je nekoliko minijaturnih automobila koje su deca prvo vozila bez priče o bezbednosti u saobraćaju. Onda mu je palo na pamet da na poligon postavi nekoliko saobraćajnih znakova. Uočio je da deca neuporedivo brže i lakše uče i prihvataju pravila u praksi nego kroz priču. Bilo je očigledno i da su mnogo motivisaniji ako se voze pravim malim automobilima sa benzinskim motorima, nego ako po poligonu hodaju ili voze bicikle. Nappariju nije trebalo mnogo da shvati da je stvorio odličan koncept i danas, 22 godine nakon davanja prve franšize, poligoni, automobili i program obuke Jumicar postoje još u 15 zemalja.

2thello franšiza javnih toaleta!

Šta koncept nudi?

Čitav koncept je zamišljen tako da na jednom mestu ponudi aktivnosti i zabavu za celu porodicu. Prvo, sama obuka na stacionarnim poligonima je namenjena deci: polaznicima škole se izdaju karte, a po uspešno završenom kursu i vozačke dozvole. Deca i roditelji, odnosno pratioci, mogu da se osveže i okrepe napicima i hranom. U sklopu objekta se prodaju i suveniri (majice, kape, kacige, rukavice...). Poligoni mogu da se zakupe za rođendane i proslave, a neki od njih imaju i prateće objekte, kao što su tereni za mini-golf ili neku drugu zabavu za decu i pratioce.

Mobilni poligoni mogu da se angažuju za promotivne potrebe auto-kuća, robnih kuća sa parkingom ili garažom, sajmova, dogadjaja kao što je obeležavanje Dana bezbednosti, za školska takmičenja u poznavanju saobraćaja, za proslave ili bilo šta drugo.

Specifična priroda aktivnosti Jumicarovih poligona privlačiće intres i nekih veoma moćnih potencijalnih partnera: auto-kuća, osiguravajućih kuća, prodavaca goriva i opreme, auto-škola i mnogih drugih koji će biti zainteresovani da se reklamiraju na zastavama na poligonu, nalepnicama na automobilima.

Potrebne investicije

Minimalno ulaganje potrebno za master franšizu Jumicar-a i nabavku polovnih automobila se kreće od oko 26.000 evra. Sa novim vozilima, cena je oko 36.000 evra.

Investicija uključuje pet automobila, licencu za početnih pet godina (1.000 evra po automobilu) i osnovnu opremu – saobraćajne znake, semafore sa upravljanjem, materijal za poligon, ostalu opremu i startni paket sa materijalom za marketing.

Centrala Jumicar-a garantuje svakom primaocu master franšize teritorijalnu suverenost, odnosno da niko u datoj oblasti neće dobiti franšizu za pokretanje Jumicarovog parka za obuku dece. Centrala, takođe, detaljno pomaže pri izboru mesta za poligon, kao i pri njegovom opremanju. Jumicar nudi i mogućnost povoljne nabavke brojnih proizvoda potrebnih za rad. Dostavlja promotivni materijal i razvija marketinšku strategiju, a o svemu novom u ponudi i konceptu obavešatava primaoce franšize na godišnjim sastancima. Svaki operater dobija i priručnik sa svim bitnim podacima o vođenju poligona, bilo stacionarnog, bilo mobilnog.

Jumicarovi automobili imaju sve što i pravi automobili sa automatskim menjačem. Posebno su koncipirani i dizajnirani za decu, imaju šasiju od polietilena koji bez ikakvog traga amortizuje udarce do 20 km/h. Bezbednost pojačavaju pojas za vezivanje u tri tačke i hidraulične disk-kočnice. Imaju ekološki četvorotaktni benzinski motor. Potrošnja je oko 0,3 litre normala na sat, uz emitovanje buke od svega 52 decibela. Brzina automobila je ograničena na 15 km/h. Motori izuzetno dugo traju, jer rade u režimu niskih obrtaja i opterećenja.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar