Potpuni prelazak na franšizing uticao je na drastično smanjenje troškova poslovanja, što se odrazilo i na ukupan neto prihod kompanije. Prihod Burger Kinga je u 2013. bio čak 99 posto viši nego u prethodnoj godini.
Četvrtak
20.02.2014.
Nakon što je sve svoje restorane pretvorio u franšize, Burger King je samo u poslednjem kvartalu fiskalne 2013. zabeležio rast prihoda od 37 posto.
 

Kada je 2010. godine Burger King objavio da planira da sve restorane u svom vlasništvu "prepusti" primaocima franšize, američki analitičari su bili umereni u optimističnim prognozama, nedovoljno uvereni u "isplativost" ove strategije. Umesto da ubira direktan prihod od prodaje u restoranima koje sam drži, Burger King bi kao jedini izvor prihoda imao franšiznu naknadu koju bi naplaćivao svojim primaocima franšize. Analitičari su se pitali i da li će novi vlasnici franšize biti spremni da plaćaju zavidne ulazne i redovne franšizne naknade, posebno u vreme kada se većina fast-food brendova suočava sa padom prodaje i profita.

Međutim, još polovinom prošle godine Burger King je objavio da beleži rast prihoda, a prema poslednjem finansijskom izveštaju, kompanija je samo u četvrtom kvartalu fiskalne 2013. godine prijavila rast prihoda od 37 posto. Ukupan neto prihod u 2013. godini je, pak, dostigao iznos od 234 miliona dolara, što predstavlja rast od 99 posto, kad se uzime u obzir da je prihod u 2012. bio 118 miliona dolara.

Takođe, tokom prošle godine, 360 restorana u vlasništvu Burger Kinga prešlo je u ruke primalaca franšize. Troškovi poslovanja su tako drastično smanjeni, a franšizne naknade su nastavile da doprinose rastu prihoda. Burger King je, pored toga, u 2013. otvorio i 670 novih restorana, što je za 5,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

U suštini, svi restorani Burger Kinga sada posluju kao franšize, što je i bio cilj kompanije. Inače, strategija potpunog prelaska na franšizing pokrenuta je 2010. godine, kada je kompaniju preuzela brazilska investiciona kompanija 3G Capital.

Osvrnuvši se na rezultate koje su postigli tokom 2013. godine, Danijel Švarc, direktor Burger Kinga, izjavio je za američke medije da je cilj ispunjen, te da je posao “prevođenja” restorana u ruke iskusnih primalaca franšize završen. - Takođe, odluka da se fokusiramo na uvođenje nekoliko "dopadljivih" proizvoda, pozitivno je uticala na rast prodaje kako je godina odmicala – istakao je on.

Proizvodi koji su doprineli rastu prodaje su manje kaloričan pomfrit (Satisfries), ali i veća "porcija" hamburgera (Big King Burger). U poređenju sa 2012. godinom, prodaja je u 2013. na globalnom nivou porasla 0,5 posto, a samo u četvrtom kvartalu - 1,7 posto na globalnom nivou i 0,2 posto u Sjedinjenim Državama.


Vesna Lapčić
saradnik

NAJČITANIJE

Definicija franšizinga /12.10.2012.

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.

Sa jakim brendom napred /14.04.2024.

Bračni par Gordana i Saša Perić iz Subotice postali su primaoci Mobile Outfitters franšize, specijalizovane za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona i drugih uređaja visokokvalitetnim folijama, u avgustu 2023. godine.

Franšizne asocijacije /26.11.2014.

Cilj franšiznih asocijacija jeste popularizacija i promocija franšizinga, rad na uspostavljanju transparentnosti, regulaciji i implementaciji opšte prihvaćenih etičkih standarda franšizinga. U većini zemlja sa razvijenim franšizinim tržištem, najveći broj kompanija davalaca franšiza učlanjeno je u nacionalne franšizne asocijacije.

Neobična cvećara Maje Bohosjevič /02.11.2016.

– Pomirili smo se s tim da ćemo u ovaj posao bar jedno vreme morati da dodatno ulažemo novac. Na sreću, to se do sada nije desilo! – kaže Maja Bohosjevič, poznata poljska glumica, koja je s verenikom pre nekoliko godina u Varšavi otvorila luksuznu cvećaru Flower Store

Mesto gde se sreću nauka i zabava /01.03.2024.

„Naučna kuhinjica“ je jedinstven koncept edukativnih radionica koje pružaju deci priliku da istražuju, eksperimentišu i stiču znanja iz sveta prirodnih nauka na zabavan i kreativan način. Šta je potrebno za pokretanje franšize?

POPULARNO NA FORUMU

Papa John's osvaja Kinu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Više od italijanskog restorana

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Knedle stižu u Zagreb

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Riblji delikatesi i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Nova franšiza u susedstvu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Pizza Hut budućnosti

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.