Počeli smo da razvijamo koncept na tri „fronta“, tako da danas u franšiznoj ponudi, pored Rakia Bara imamo i koncept gift shop-a Rakia&Co, kao i franšizne kornere, koji se mogu otvoriti u okviru drugih barova, ali i u prodavnicama.
Branko Nešić
Petak
21.03.2014.
Rakia Bar, pored novih franšiza, donosi i brojne promene u samom franšiznom sistemu i pruža nove mogućnosti za potencijalne primaoce.
 

Sudeći po novinama u ponudi i poslovanju, u poslednjih godinu dana u Rakia Baru su bili prilično zauzeti. Iako su se medijski pritajili, za takvu odluku su postojali valjani razlozi. – Počeli smo da razvijamo koncept na tri „fronta“, tako da danas u franšiznoj ponudi, pored Rakia Bara imamo i koncept gift shop-a Rakia&Co, kao i franšizne kornere, koji se mogu otvoriti u okviru drugih barova, ali i u prodavnicama –  govori o novitetima Branko Nešić, vlasnik kompanije Redesign i tvorac koncepta Rakia Bar.

Osim samog koncepta, unapređen je i vizuelni identitet, tako da je dizajn enterijera prilagođen rakiji i Srbiji, a svaki bar je dobio lični pečat. Za to su, međutim, takođe postojali dobri razlozi. – Odlučili smo da „relaksiramo“ franšizu, jer je potpuno uniformisan sistem teško širiti u različitim sredinama. Svaki bar i dalje ima naš prepoznatljiv identitet, naš potpis, ali smo uveli i određena vizuelna prilagođavanja da bi bar dobio svoj pečat i bio prilagođen lokaciji.  Iako je takav pristup nešto komplikovaniji, neophodan je i zanimljiv – objašnjava Nešić.

Ponudu u baru su, kako kaže, zaokružili svojim proizvodima, odnosno, sopstvenom proizvodnjom. Gosti sad već znaju koje ukuse mogu da pronađu u Rakia Baru, a uskoro će moći da uživaju u još jednom „popularnom“ napitku – u kafi.  Nedavno su, naime, počeli da sarađuju sa “Pržionicom”, tako da će u Rakia Baru pre podne moći da se pije vrhunska kafa, a uveče vrhunske rakije. Naravno, nije zabranjeno ni obrnuto.

Trenutno su zauzeti i širenjem Rakia&Co gift shop-ova. Prvi gift shop je već otvoren u Beogradu na Terazijama, a jedan je nedavno otvoren i u Beču. – U pojednim evropskim zemljama zakonska regulativa omogućava degustaciju i prodaju rakije na jednom mestu. U Srbiji to nije slučaj. U Beču to možemo da radimo – da natočimo nekom da proba rakiju, a onda da izabere bocu koju želi da kupi. Mislimo da je ovo odličan koncept– kaže Nešić.

U ovom trenutku pregovaraju za pokretanje takvog koncepta u Šangaju, a bilo je razgovora i za tržište Moskve. – Našim ljudima koji bi hteli da pokrenu Rakia Bar investicija u restoran je prevelika. Mnogi zainteresovani, koji su odustajali od uzimanja franšize zbog velikih investicija, praktično su nas naterali da ponudimo nešto novo – objašnjava Nešić.

Odgovor je bio Rakia Bar gift shop u kojem, pored rakije, nudimo i neke druge tradicionalne namirnice kao što su džemovi, ajvari, slatko. U Beču se koncept pokazao jako zanimljivim i za sada prodavnica koju smo otvorili beleži dobre rezultate – kaže Nešić.

Sprema se, međutim, još jedan novitet, a to je franšizni korner. – Uskoro treba da potpišemo ugovor sa lokalom Kotor koji se nalazi u samom centru Beča upravo za otvaranje franšiznog kornera. Oni će u okviru svog bara imati deo koji će u potpunosti preuzeti identitet Rakia Bara, našu ponudu, a dobiće i svu neophodnu edukaciju– objašnjava Nešić.

Slično će biti i u Berlinu, gde beogradska konceptualna radnja „Supermarket“ otvara svoju prodavnicu i u okviru koje će se naći i franšizni korner Rakia Bara.

Franšiznom sistemu Rakia Bara nedavno se pridružio novi član – i to ni manje ni više nego u Kanadi. Da podsetimo, kompanija Rakia Bar North America postala je sredinom 2012. primalac master franšize Rakia Bara za teritoriju Kanade. U avgustu te godine, kompanija je otvorila prvi lokal u Torontu. Nakon nešto više od godinu dana ostvarili su se planovi da franšiza zaživi na tom tržištu i počne dalje da se širi. Drugi Rakia Bar u Kanadi otvoren je takođe u Torontu, u koreanskoj četvrti. – Priča u Kanadi se lepo razvija. Postoje i pregovori za tržište SAD-a, ali nigde ne žurimo, želimo temeljno da razvijamo koncept – kaže Nešić.


Vesna Lapčić
saradnik

NAJČITANIJE

Definicija franšizinga /12.10.2012.

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.

Sa jakim brendom napred /14.04.2024.

Bračni par Gordana i Saša Perić iz Subotice postali su primaoci Mobile Outfitters franšize, specijalizovane za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona i drugih uređaja visokokvalitetnim folijama, u avgustu 2023. godine.

Mesto gde se sreću nauka i zabava /01.03.2024.

„Naučna kuhinjica“ je jedinstven koncept edukativnih radionica koje pružaju deci priliku da istražuju, eksperimentišu i stiču znanja iz sveta prirodnih nauka na zabavan i kreativan način. Šta je potrebno za pokretanje franšize?

Franšizne asocijacije /26.11.2014.

Cilj franšiznih asocijacija jeste popularizacija i promocija franšizinga, rad na uspostavljanju transparentnosti, regulaciji i implementaciji opšte prihvaćenih etičkih standarda franšizinga. U većini zemlja sa razvijenim franšizinim tržištem, najveći broj kompanija davalaca franšiza učlanjeno je u nacionalne franšizne asocijacije.

„Mala kuća“ putujuća /05.04.2022.

Poljska kompanija Sweet Gallery je do sada isključivo razvijala biznise u oblasti gastronomije. Sada ulazi u turistički sektor. Šta je „Mala kuća“ (Tiny House) i kako se na ovom formatu može zaraditi?

POPULARNO NA FORUMU

Papa John's osvaja Kinu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Više od italijanskog restorana

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Knedle stižu u Zagreb

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Riblji delikatesi i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Nova franšiza u susedstvu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Pizza Hut budućnosti

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.