Unija je i prvi regionalni franšizni sistem u oblasti računovodstva. Trenutno, imaju tri franšizne jedinice na matičnom tržištu – u Kopru, Celju i Ivančnoj Gorici.
Ponedeljak
27.04.2015
Posle zemalja ovog regiona, slovenačka računovodstvena kompanija Unija širi poslovanje i na tržište Poljske.
 

Ulazak na inostrano tržište za Uniju nije došlo iznenada. Slovenačka kompanija u ovom segmentu, zapravo, ima bogato iskustvo, budući da je jedina računovodstvena kuća iz ovog regiona koja je uspela da svoje usluge ponudi u još četiri zemlje – poslovnice ima i u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Austriji. Otvaranje ureda u Poljskoj, kako najavljuju, samo je početak daljeg međunarodnog razvoja.

Partner u ovom poduhvatu biće im poljska računovodstvena kompanija koja već ima snažnu poziciju na tržištu i dugogodišnje iskustvo u radu s velikim korporacijama, ali i  malim i srednjim preduzećima.  Unija će, međutim, kao u slučaju Bosne i Hercegovine i Austrije, na novom tržištu nastupiti kao joint venture (zajedničko ulaganje) sa poljskim partnerom.

Tržište računovodstvenih usluga u Poljskoj jedno je od najvećih i najbrže rastućih. Prema Izveštaju o računovodstvenim uslugama, koji je 2013. objavila Fondacija za razvoj poslovanja Starter, tržište je dostiglo vrednost od oko 1,2 milijadre evra (5 milijardi zlota). Isti izvor procenjuje da postoji više od 45.000 računovodstvenih agencija koje pružaju usluge za više od dva miliona preduzeća. Unija namerava da iskoristi ovu rascepkanost na tržištu, koja, kao i u većini zemalja u kojima već posluje, otežava proboj lokalnih igrača i pridobijanje velikih klijenata.

Poljska partnerska kompanija biće integrisana u međunarodnu mrežu poslovnica Unije, što znači da će pružati usluge na nacionalnom i međunarodnom nivou – poljskim kompanijama koje planiraju da razvijaju svoje poslovanje u inostranstvu, ali, ujedno, i stranim kompanijama koje posluju u Poljskoj.

Poslovnica Unije u Poljskoj dobiće jedan od najmodernijih IT sistema, prilagođen najvišim standardima Evropske unije, a  partneri mogu da računaju na stalnu i sveobuhvatnu podršku Unije – obuku, razmenu znanja, savete i pomoć po svim pitanjima poslovanja (upravljanje troškovima i ljudskim resursima...).

Od partnera iz Poljske se, pak, očekuje da svoje usluge prilagode pravu, pravilima poslovanja i uslovima na lokalnom tržištu. Pored toga, partneri će biti zaduženi i za dalji razvoj kompanije u Poljskoj – sticanje klijenata, pružanje usluga u skladu sa standardima Evropske unije i otvaranje novih poslovnica.

U ovom trenutku, u pet zemalja u kojima posluje, Unija sarađuje sa oko 900 kompanija.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar