Korak po korak do franšize

Van naše lige: Skinial namjerava franšiznu mrežu razvijati isključivo na velikim tržištima
Ponedeljak
08.06.2015
Domaći maloprodajni lanac obuće Shoestar nedavno je otvorio prvu franšiznu radnju i ima u planu da mrežu i dalje širi kroz franšizu.
 

Pilot-franšiza maloprodaje obuće Shoestar otvorena je nedavno u tržnom centru Plaza u Kragujevcu. Vladimir Pavelšek, generalni direktor lanca Shoestar, kaže da su, pre svega, franšizu želeli da ponude svojim kupcima na veliko. – Pored maloprodaje, kompanija se bavi i veleprodajom, te smo želeli našim boljim kupcima na veliko da ponudimo mogućnost uzimanja franšize. Procenili smo da bi to bilo bolje i za nas i za njih, pošto bi mogli da ostvare veću zaradu. Franšiza u Kragujevcu je praktično test, a ako se pokaže uspešnim, ideja je da nastavimo dalje sa širenjem franšizne mreže. Primalac franšize iz Kragujevca poseduje još dve radnje, u Čačku i Jagodini, i plan je da polako i njih prevedemo u franšize – objašanjava Pavelšek.

Kompanija Shoestar je uradila analizu tržišta i napravila plan gde bi želela da otvara radnje samostalno, a gde su poželjne franšize – uglavnom tamo gde imaju velekupce, a zatim i u manjim mestima.

Franšizne radnje moraju da budu opremljene po Shoestar standardima. Primalac preuzima i softverski sistem kompanije, a radnici prolaze kroz obuku kako bi i usluga bila kao u radnjama davaoca. – U radnji u Kragujevcu su, na primer, naši radnici proveli desetak dana kako bi prodavce uveli u posao. Prenos znanja će se nastaviti, jer je odnos prema kupcima izuzetno važan i želimo da bude isti u svakoj našoj radnji. Kao dokaz tom našem cilju je i to što smo primaoca franšize odmah uključili u program lojalnosti, te je za potrošača potpuno nebitno da li će ući u našu ili franšiznu radnju – ostvariće iste pogodnosti pri kupovini – objašnjava Pavelšek.

Budući da je franšiza u Kragujevcu pilot-projekat, posebnih uslovljavanja u pogledu količine robe nije bilo. – Nismo želeli ugovorom da obavezujemo primaoca jer nam je cilj da projekat uspe, a međusobno poverenje svakako postoji. On već sada uzima više robe nego što je to činio kao velekupac. Od jeseni biće definisani svi detalji i u tom pogledu. Ono što sada možemo da kažemo jeste da je obaveza primaoca da 70 odsto asortimana bude naša roba – kaže on.

Posebna pogodnost za primaoce franšize je, prema njegovim rečima, to što će dobijati proizvode koji se inače prodaju samo u Shoestar radnjama, a na kojima je zarada najveća. – Reč je o nešto klasičnijoj obući i koja nikada ne izlazi iz mode, kao što su baletanke, ravne cipele sa pertlom – ono što se u svetu obuće naziva „baza“. Takva obuća se proizvodi kada je obim posla u fabrici manji – u vreme smena sezona. Materijali za njih se nabavljaju ranije i povoljniji su, nema novih formi, što sve utiče da njihova cena bude niža, a marža veća za razliku od modne i „trendi“ obuće koja je i u nabavci skuplja. Od pomenute obuće svi živimo, ostalo je „šminka“ – kaže šaljivo Pavelšek.

Shoestar je nedavno otvorio i prodavnicu u Knez Mihajlovoj u Beogradu, a Pavelšek kaže da im je cilj da samostalno uđu i u dva velika beogradska tržna centra, ali da čekaju dobar prostor koji bi zadovoljio njihove potrebe. – Došli smo u poziciju da nas zovu tržni centri, ali zakupci se retko menjaju. U tržnim centrima su ugovori dugoročni,  tako da čekamo  dobar lokal – kaže on.


Vesna Lapčić
Novinar