Na Sajmu franšiza u Varšavi, koji ove godine traje od 15. do 17. oktobra, predstaviće se i King’s Caffe iz Rijeke
Sreda
14.10.2015
Ove godine među 150 izlagača na Sajmu franšiza u Varšavi naći će se i riječki King’s Caffe.
 

Kada se u četvrtak, 15. oktobra otvore vrata na Palati kulture i nauke u Varšavi, posetioci najvećeg sajma franšiza u Srednjoj i Istočnoj Evropi moći će da se upoznaju i sa konceptom riječkog kafića/paba King's Caffe. Tvorci ovog koncepta, Vedran Jakominić i Igor Matetić, kažu da ne očekuju previše, ali da će prisustvo na ovako velikom sajmu biti dragoceno iskustvo. – Ideja je bila da prezentiramo naš koncept na novom i izuzetno zanimljivom tržištu, da vidimo kako ono „diše“. Vjerujemo da je Poljska perspektivno tržište i da im doista treba King's Caffe – kaže Jakominić.

Svesni su da će biti među jakom konkurencijom, jer je, po pravilu, na sajmovima franšiza najviše izlagača upravo iz sektora gastronomije i ugostiteljstva. I pored toga, veruju da je koncept sam po sebi dovoljno zanimljiv i da će privući pažnju poljskih preduzetnika. Jedinstvenost King's Caffe je, naime, u tome što je danju pravi kafić – mesto na kojem se može popiti dobra kafa, dok se noću „transformiše“ u čistokrvni pab, sa odličnom selekcijom točenih piva. – Klasičan kafić u pravilu ne može očekivati previše gostiju u večernjim satima i obratno – pab nije preatraktivan preko dana. Stoga smo i napravili spoj koji čini da smo uvijek puni – objašnjava Matetić šta bi moglo da privuče potencijalne primaoce franšize u Poljskoj. – Nadamo se da će se to i ostvariti, ako ne ove, a onda naredne godine – kaže, ne bez vidljivog optimizma.

King's Caffe će, inače, na samom štandu biti sa još jednim riječkim franšiznim sistemom – lancem pomfrit barova Surf’n’Fries, kao i Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Rijeka. – Stoga, pripremili smo osnovno – plakate, letke, minijaturnu postavku stola, tek da gostima dočaramo ono najosnovnije što King's Caffe pabove čini onim što jesu. Uz to, donosimo i naš očaravajući osmjeh – kaže Vedran Jakominić.

Tvorci King's Caffe-a imaju i razlog što dolaze zadovoljni na sajam. Naime, sredinom avgusta otvoren je drugi King's Caffe u Rijeci koji je za vrlo kratko vreme prevazišao sva očekivanja. Taj lokal je i prva King's Caffe franšiza, koja, uz to, donosi i značajnu novinu. Novi lokal ima i kuhinju, tako da je „kraljevski“ kafić/pab na kraju prerastao i u restoran. – Rekli bismo da se sve odvijalo kao iz snova. Početak je bio mnogo bolji nego što smo očekivali, pa smo čak imali i organizacijskih izazova. Međutim, uspjeli smo uhvatiti korak za čas – kaže Igor Matetić. Sa postignutim tempom razvoja i dosadašnjim učinkom, ovaj lokal je ujedno postao i flagship za sve buduće King's Caffe Food pabove.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar