03.12.2015

Jačanje franšize tek sledi

Bosanskohercegovačka kompanija Alma Ras, pod čijim se brendom prodaju donji veš i spavaćice, posluje već 17 godina. Pre nekoliko godina odlučila je da maloprodajnu mrežu razvija i kroz franšizu.

Od porodičnog biznisa, kompanija Alma Ras iz Olova narasla je u prepoznatljiv brend donjeg veša i garderobe za spavanje, pre svega u Bosni i Hercegovini. Osnovani su 1998, vrlo simbolično – na Dan žena. Danas imaju više proizvodnih pogona u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, kao i maloprodaju u razvoju. Pre pet godina su se odlučili da ponude franšizu, te je prva franšizna radnja otvorena 2010. u Konjicu u Hercegovini, a sada su zainteresovani da svoj brend kroz franšizni model poslovanja približe potrošačima u svim zemljama regiona.

Alma Ras, trgovina Fot. Alma Ras

Alma Ras za sada u svojoj maloprodajnoj mreži ima tri franšizne prodavnice, ali su 2016. označili kao „godinu franšizinga“ buduću da planiraju širenje u zemljama regiona.

Tarik Baraković, koordinator prodaje za inostrano tržište u kompaniji Alma Ras, kaže da su se za franšizu odlučili jer je to najbrži i najjeftiniji vid širenja maloprodajne mreže. Da bi neko postao primalac franšize ovog brenda potrebno je da, prema njegovim rečima, ima određeno iskustvo u poslu, ali je ipak najvažnija motivacija jer je reč o srednjoročnim projektima koji zahtevaju strpljenje.

Za Alma Ras franšizu ne postoji ulazna naknada, međutim, neophodno je obezbediti prostor od najmanje 50 kvadratnih metara na frekventnim lokacijama – pešačkim ili šoping zonama, ili na prvim spratovima tržnih centara jer su tu uglavnom najveći promet kupaca i promotivne aktivnosti centra. Što se tiče naručivanja robe u određenoj vrednosti, procena je davaoca franšize da narudžbine koje vrede manje od 10.000 evra nisu racionalne. Za opremanje lokala potrebno je oko 250 evra po kvadratu, a radi se u saradnji sa davaocem franšize.

Alma Ras je franšiza idealna za preduzetnike koji žele da uposle sebe i svoju porodicu, pa i ljude iz zajednice u kojoj žive. Smatramo da je najveći potencijal za franšizno širenje mreže u zemljama regiona koje su po navikama, ukusima i kulturnim obrascima potrošača iste ili slične. Naravno, ovo uopšte ne ograničava interesno područje, već važi i za bilo koju zemlju sveta čiji potrošači žele udobne komade finog rublja od materijala kvalitetne izrade – kaže Baraković.

Trenutno, Alma Ras ima maloprodajnu mrežu od 12 sopstvenih prodavnica, tri outlet prodavnice i tri franšizne prodavnice – dve u Bosni i Hercegovini, jednu u Srbiji u Šoping centru Stadion. Ostale prodavnice u inostranstvu, na primer, u Crnoj Gori i Makedoniji, rade po principu franšiznog kornera ili shop-in-shop modela.

U kompaniji očekuju da naredna godina bude prekretnica kada je reč o širenju maloprodaje kroz franšizu. Nadaju se da će na taj način njihov brend postati prepoznatljiv širom regiona.

Vesna Lapčić

Novinar
Piši autoru

želite više?

newsletter Franchising.rs

If you see this, leave this form field blank