Dosadašnje iskustvo pokazuje da faktoring agencije i druge ne​​bankarske institucije ne mare previše za mala poduzeća. Ovakvim pristupom, velikom broju potencijalnih klijenata je nepravedno uskraćena vrlo važna usluga. Baš tu Interface Financial Group vidi svoju najveću priliku.
David Banfield
Utorak
04.03.2014
Španski brend picerija Telepizza uspešno razvija franšiznu mrežu u Poljskoj. Posle velikih, lanac će se ove godine proširiti i u manje gradove.
 

Najpoznatiji španski lanac picerija Telepizza već skoro dvadeset godina posluje u Poljskoj, gde ima više od 100 picerija u svim većim gradovima. Zapravo, španski brend je jedan od najpopularnijih i najrasprostranjenijih brendova picerija u toj zemlji. Ove godine, sa promenama na ugostiteljskom tržištu, i nakon što su pokrili tržišta velikih gradova, planiraju da lanac prošire i u manje gradove Poljske.

Kad se uzme u obzir da je uspeh koji su postigli u Poljskoj naveo predstavnike matične kompanije da razmotre mogućnost ulaska i na tržišta istočne i jugoistočne Evrope, poslovanje španskog brenda postaje još zanimljivije. Kako su odgovorili na potrebe tržišta, kakvu će razvojnu strategiju da usvoje i na koji su način spremni da iziđu u susret primaocima single unit franšize, novinarima našeg poljskog portala Franchising.pl predočila je Ivona Olbris, generalna direktorka kompanije Telepizza u Poljskoj.

Primetili smo da ste početkom ove godine počeli sa intenzivnim razvojem franšizne mreže u manjim gradovima. Da li je to nova etapa u razvoju brenda u Poljskoj?

Da, mi smo do sada otvorili picerije u svim većim gradovima Poljske. I sve donedavno, ugostiteljsko tržište je bilo razvijenije u velikim gradovima. Stanovnici velikh gradova su i više izlazili u restorane, što je značilo da se društveni život više odvijao van kuće. Međutim, navike i ponašanje ljudi u velikim i malim gradovima su vremenom postali vrlo slični. Mogu da kažem da sada, generalno, Poljaci mnogo više vremena provode van svojih domova. U velikim gradovima, međutim, imate i veliki broj mesta na kojima možete jesti i susresti se sa prijateljima. U manjim mestima, pak, iako potražnja za ovom vrstom zabave itekako postoji, i dalje nema dovoljno restorana, picerija, ugostiteljskih objekata. Mi želimo da odgovorimo na ove potrebe tržišta, tako da smo i odlučili da proširimo mrežu picerija u gradovima do 30.000 stanovnika.

Kako se Telepizza "spremila" za ovu razvojnu strategiju?

Prošle godine smo analizirali tržišta malih gradova i prikupili sve potrebne podatke, tako da sada i znamo u kojim ćemo mestima prvo dati franšize. Analizirali smo pre svega životne i potrošačke navike stanovnika, a važan element ove provere svakako je bila i prosečna kupovna moć, ali i "gastornomske preferencije" stanovnika - kakvu hranu vole da jedu. Međutim, i mi, kao franšizni sistem, uveli smo određene promene u sam franšizni paket. Naime, visina franšizne naknade, koju bi primalac franšize izdvajao svakog meseca, zavisiće isključivo od mesečnog prihoda pojedinačne picerije. Ovakav, fleksibilniji pristup trebalo bi da olakša razvoj mreže, ali i obezbedi podršku preduzetnicima i u manjim gradovima. Jednostavno, želimo da se prilagodimo stanju i potrebama novih tržišta. Videli smo, takođe, da postoji i velika razlika u kupovnoj moći stanovnika iz različitih oblasti. To nas je dodatno uverilo da je dobro što je razvojna politika kompanije Telepizza postala fleksibilnija.

Da li će Telepizza sama tražiti lokacije za picerije u manjim gradovima ili će to biti jedan od zadataka primalaca franšize?

Mi sami tražimo lokacije, a onda i pregovaramo o ceni i uslovima zakupa. Telepizza ima vrlo snažnu poziciju na tržištu, tako da možemo da pregovaramo o sniženju cene zakupa i do 20 posto. Zahvaljujući uštedeti na zakupu, primalac, recimo, dobija budžet za održavanje objekta. To je još jedna od prednosti našeg franšiznog sistema.

Koliko iznose početne investicije za pokretanje picerije Telepizza?

U Poljskoj, primalac franšize treba da izdvoji oko 24.000 evra za ulaznu naknadu, i još 7.000 do 12.000 evra za opremanje i uređenje picerije po našim standardima. To sve, ipak, zavisi od veličine i stanja lokala u kom će biti smeštena picerija. Primalac franšize dobija gotovo dizajnersko rešenje enterijera, ali i obuku, tokom koje će naučiti kako da pokrene i nadalje vodi posao. Naučiće kako da izgradi odnos sa klijentima, ali i zaposlenima, a naučiće i kako se radi u kuhinji. Za obuku i pokretanje posla potrebno je oko pet nedelja.


Nataša Bogojević
Novinar