Uspješni davatelji franšiza su vizionari koji potiču, usmjeravaju, kreiraju promjene, planiraju, grade sebi tržište, stvaraju novo, ulijevaju povjerenje. Oni su potencijalni tvorci imperija, pošto razmišljaju globalno i mogu biti prisutni i uspješni diljem svijeta. Oni su nesebični ljudi vidljivih rezultata, uvijek pronalaze rješenja ne samo za sebe nego i za sve one koji im poklone povjerenje, svoju formulu uspjeha ne drže samo za sebe nego je dijele s drugima koji povjeruju u takvu formulu.
Sreda
07.05.2014
Britanski franšizni lanac Costa Coffee na kraju fiskalne godine prijavljuje značajan rast prodaje i dobiti.
 

Kraj aprila označava i kraj fiskalne godine za najveći britanski lanac kafeterija Costa Coffee. Vlasnik brenda – Whitbread korporacija – može da bude zadovoljna, budući da je Costa Coffee samo na matičnom tržištu, u Velikoj Britaniji i Irskoj, zaradio 134 miliona evra (110 miliona funti), što je za 20 posto više nego prethodne godine. Lanac je prošle godine dobio i 177 novih kafeterija u Britaniji, dok je ukupno popijeno 400 miliona šoljica kafe, što je za 80 miliona više u poređenju sa prethodnom godinom. Na globalnom nivou, prihod od prodaje je dostigao iznos od 1,5 milijardi eura (1,2 milijarde funti).   

Pozitivni poslovni rezultati uticali su na nešto ambicioznije planove Whitbread korporacije – u zvaničnom saopštenju se navodi da korporacija sada planira da u naredne četiri godine značajno poveća broj kafeterija, pre svega na matičnom tržištu. Trenutno, pod brendom Costa Coffee posluje 1755 kafeterija u Velikoj Britaniji i Irskoj, dok bi do 2018. trebalo bi da ih bude 2200. Tokom ove fisklane godine Whitbread očekuje da će otvoriti 200 novih kafeterija.

U EMEI regionu (Evropa, Bliski istok i Indija), pored ukupnog rasta prodaje, Costa Coffee je ostvario neujednačene rezultate na pojedinačnim tržištima. – U ovom regionu, ukupna prodaja je porasla za 10,6 posto. Naši franšizni ogranci su zabeležili dobre rezultate, posebno snažan rast smo imali u regionu Bliskog istoka i u Irskoj. U Poljskoj, s druge strane, naišli smo na teškoće i trenutno radimo na planu oporavka. Zatvorili smo 15 neprofitabilnih kafeterija, nastavili smo sa rebrendingom Coffeeheaven kafeterija u Costa Coffee, radimo na razvoju novih proizvoda. U Francuskoj, imamo dve franšizne kafeterije i četiri u sopstvenom vlasništvu, koje su nedavno otvorene. Iako smo u ranoj fazi razvoja, zadovoljni smo kako posluju naše kafeterije u Parizu i već imamo u planu otvaranje pet novih do kraja 2015. godine – navodi se u saopštenju kompanije.

Prvi Costa Coffee je otvoren 1971. u Londonu. Osnovala su ga braća Serđo i Bruno Kosta, koji su 1995. brend prodali Whitbread grupaciji. Novi vlasnik je proširio lanac kafeterija širom sveta, šireći ga i kroz franšizu. Brend je u Srbiju stigao 2007. preko kompanije Delta Sport, koja je postala primalac franšize za tržišta zapadnog Balkana – Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Albanije. 


Nataša Bogojević
Novinar