Mušterije u Rumuniji danas mnogo više naručuju picu na kućnu adresu nego što se odlučuju da sede u piceriji. Pizza Hut za sada ima osam restorana koji pružaju ovu uslugu (Home Delivery) na tržištu Rumunije.
Petak
03.10.2014
Najveći lanac picerija na svetu Pizza Hut proslaviće u decembru dvadeset godina rada u Rumuniji. Novo poslovno razdoblje obeležiće i nova razvojna strategija.
 

Pizza Hut usluži tri miliona kupaca i proda više od milion pica godišnje u Rumuniji. Ovo su učincima sa kojima američki franšizni lanac ulazi u treću deceniju poslovanja u toj zemlji. U decembru ove godine, naime, navršiće se tačno dvadeset godina otkako je otvorena prva Pizza Hut picerija u Rumuniji. Lokal je bio smešten u samom centru Bukurešta, u prizemlju hotela Howard Johnson, a za mnoge mušterije predstavljala je i pravu atrakciju.

Pored toga što se radilo o američkom, dobro poznatom brendu, insistiranje na preciznim i strogim standardima usluge – koji su inače obavezni za sve primaoce Pizza Hut franšize – predstavljali su pravu malu revoluciju na gastronomskom tržištu Rumunije. U to vreme, malo je bilo picerija koje su tako držale do uređenja i izgleda lokala, načina na koji se pravi i uslužuje pica ili privlače mušterije (specijalne ponude i promocije). Prve godine poslovanja, nije bilo neobično da se pred restoranom formira red koji se protezao desetinama metara. Prvi restoran Pizza Hut-a, zanimljivo je, i danas odlično posluje – zapravo, jedan je od najprofitabilnijih u mreži.

U ovom trenutku u Rumuniji radi 14 Pizza Hut restorana – osam ih je u Bukureštu, po jedan u gradovima Ploešti, Temišvar, Jaši, Konstanca i dva u Klužu. Kako su nedavno najavili predstavnici kompanije, iduće godine bi trebalo da bude otvoren još jedan restoran u Bukureštu.

Novo poglavlje u poslovanju, međutim, obeležiće snažniji razvoj usluge dostave na kućnu adresu. Praksa pokazuje da mušterije u Rumuniji danas mnogo više naručuju picu na kućnu adresu nego što se odlučuju da sede u piceriji. Pizza Hut za sada ima osam restorana koji pružaju ovu uslugu, međutim, ambicija je mnogo veća. Kažu kažu u kompaniji, dugoročni planovi podrazumevaju otvaranje čak 40 restorana sa kućnom dostavom. To bi, s druge strane, trebalo da olakša i širenje mreže u manjim gradovima, budući da su investicije za pokretanje ovog formata restorana znatno povoljnije.

Nosilac Pizza Hut franšize za teritoriju Rumunije je kompanija American Restaurant System. Prema podacima za prošlu godinu, kompanija je ostvarila 27,7 miliona evra prihoda od prodaje, a zapošljava 600 ljudi.

Rumunija, međutim, nije jedina zemlja u regionu u kojoj Pizza Hut vidi šansu za razvoj. Kako smo već pisali, američki lanac je zainteresovan da uđe na tržišta Hrvatske i Sloveniji i već je u potrazi za primaocima franšize.

Više o uslovima, kao i opis franšiznog sistema, možete pronaći u  našim hrvatskom i slovenačkom Katalogu franšiza. 


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar